“BM MÜZAKERELERİN ÖZÜNE ODAKLANDI”

Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas bugün BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer ile bir araya geldi.

Rum radyosunun haberine göre görüşmeden sonra açıklama yapan Downer, Hristofyas ile çok yapıcı bir görüşme yaptıklarını belirtti.

Görüşmede, Greentree görüşmesinin ardından sürecin nasıl ilerleyeceğiyle ilgili konuların ele alındığını söyleyen Downer, dün de aynı çerçevede Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile görüştüğünü anımsattı.

Downer, Rum siyasi partilerce “persona non grata” (istenmeyen adam) olarak görülmesiyle ilgili bir soruya karşılık ise, “bu tür siyasi tartışmalara girmenin doğru olmayacağını” belirtti.

Habere göre Downer, partilerin sert tepki gösterdiği “Kıbrıslı Rumların AB Dönem Başkanlığından” bahsettiği açıklamasını “düzelterek”, gerek kendisinin gerekse BM’nin “Kıbrıs Cumhuriyetini” tam olarak tanıdığını ifade etti ve “Kıbrıs Cumhuriyeti yılın son altı ayında AB Dönem Başkanlığını üstlenecek, bu konuda herhangi bir şüphe yok” şeklinde konuştu.

Bazı Rum partiler tarafından “objektif olmamakla” suçlandığının anımsatılması üzerine ise Downer, BM’nin müzakerelerin özüne odaklandığını söylemekle yetindi ve Kıbrıslı Türkler ile Rumların da öze odaklanması gerektiğini ifade etti.

HRİSTOFYAS, NOBLE ENERGY YETKİLİSİYLE DE GÖRÜŞTÜ

Haberde, Hristofyas’ın Münhasır Ekonomik Bölge’deki 12’inci parselde sondaj yapan  Noble Energy Başkan Yardımcısı Terry Gerhard ile de görüştüğü ve sondaj sonuçları hakkında bilgi aldığı belirtildi.