SONRAKİ ADIMLARI GÜVENLİK KONSEYİ BELİRLEYEBİLİR

BARROSO VE BAN KIBRIS SORUNUNU DA ELE ALACAK

GÜVEN YARATICI ÖNLEMLER GÖRÜŞÜLECEK

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Aleksander Downer Kıbrıs sorununda çoklu bir konferans çağrılması konusunun BM için masada bulunduğunu ve gerçekleştirmek için uygun zamanı beklediğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas’la dün ayrı ayrı görüşen Aleksander Downer’ın ve Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun dünkü açıklamaları Rum basınında geniş yer buldu.

Simerini “Çoklu Konferans Masadadır... Aleksander Downer Prosedürün Parçası Olduğunu Söylüyor... Genel Sekreter’in Kıbrıs Özel Danışmanı Dün İki Liderle Görüştü ve Müzakere Prosedürünün Gidişatını Konuştu” başlıklı haberinde dün Eroğlu ve Hristofyas’la görüşen, son iki gündür de lider temsilcileriyle bir araya gelen Downer’ın söylediklerini okurlarına şöyle aktardı:

“BM için çoklu konferans masadadır. Prosedürün, gündemin bir parçasıdır. Bu çoklu konferansı yapabilmek istiyoruz ancak gerçekleştirmek için uygun anı bulmamız gerek. BM prosedürü nasıl ileri götürebileceğine ilişkin bir görüntü oluşturmaya çalışıyor. Açıktır ki iki taraf  prosedürün ilerlemesi için en iyi yöntemi arıyor, her ikisinin de görüşlerini dinlememiz ve birinin mesajını ötekine aktarmamız gerek”

Habere göre Downer gerek kendisinin gerek BM’deki grubunun bu mekik diplomasisini gerçekleştirerek, iyi bir ilerleme kaydedebilmeyi umduğuna işaret etti.

BM Genel Sekreteri’nin yaz döneminde çoklu konferans çağırabilme konusunda halen iyimser olup olmadığı sorusuna muhatap olan Downer son hafta içerisinde Ban’la konuşmadığını ancak son kez görüştüklerinde Genel Sekreter’in; çoklu konferansın masada kalması gerektiği görüşünde olduğunu belirtti.

Rum tarafının, çoklu konferansa gidilmeden önce Kıbrıs sorununun iç yönlerinin çözülmesi gerektiği görüşündeyken Kıbrıs Türk tarafının çoklu konferansın mümkün olan en kısa zamanda gerçekleştirilmesi konusunda çok heyecanlı olduğunu ve tarihinin derhal belirlenmesini arzu ettiğini hatırlatan Downer “Genel Sekreter bütün bunları inceliyor, ne olabileceğini göreceğiz” dedi.

Dimitris Hristofyas’ın Rum Yönetimi Başkanlığı’na yeniden talip olmama kararı hatırlatılarak, bunun, Kıbrıs müzakere sürecini etkileyip etkilemeyeceği sorusu üzerine Downer, Hristofyas’ın, prosedürün Güney Kıbrıs’ın AB dönem başkanlığında da mümkün olduğunca iyi şekilde sürmesini istediğini açıkça söylediğini belirtti, şunları söyledi:

“Zannederim, başkanlığı sırasında çok şey başarıldığını hissediyor -ki benim hissiyatım da öyledir- ve başkanlığının sona ereceği (şubat) tarihe kadar Kıbrıs sorununun çözümü yönündeki idameye çalışmak istiyor.

BM’de Kıbrıs Cumhuriyeti’nin başkanı her kim olursa olsun çalışırız. Bu BM’yi ilgilendiren bir konu değil. Başkan olduğu sürece, başkandır. Başkan olacak başka biri yoktur. Bir sonraki başkanın a, b veya c olacağı inancı temelinde çalışmayız. Biz, başkan kimse onunla çalışırız ve başkan olduğu dönemde Sayın Hristofyas’la başarılı bir ilişkimiz oldu. BM olarak Kıbrıs sorunu üzerinde çalışıyoruz ve önümüzdeki 9 ayda da kendisiyle çalışmayı umuyoruz.”

Gazete Downer’ın; Cumhurbaşkanı Dr. Erğolu ile müzakerelerde bundan sonra izlenecek metodoloji üzerinde durduklarını söylediğine işaret etti ve Kıbrıs Türk medyasını kaynak göstererek Downer’ın, aynı konuyu Rum Yönetimi Başkanı’yla da görüştüklerini, önümüzdeki günlerde bunun üzerine istişarelerde bulunacaklarını belirttiğini yazdı.

Habere göre bir soru üzerine, yapacak açıklama olmadığını belirten Downer, “ancak zannederim ilerledik” ifadesini kullandı.

SONRAKİ ADIMLARI GÜVENLİK KONSEYİ BELİRLEYEBİLİR

Fileleftheros “Sonraki Adımlar İçin Güvenlik Konseyi’ne... Kıbrıs Sorunundaki Çıkmaz Aşılamazsa, Haziran’da Görüşülecek” başlıklı haberinde BM Güvenlik Konseyi’nin Kıbrıs’taki Barış Gücü’yle ilgili görüşme yapacağı haziran ayındaki toplantısında Kıbrıs sorunu hakkında bilgilendirileceğini ve çıkmazın o zamana kadar aşılamaması halinde, atılacak adımları belirlemesinin de ihtimal dâhilinde olduğunu yazdı.

Bunu; “Kıbrıs sorununa ilişkin bir sonraki en önemli adım ve muhtemelen yeni kavşak noktası” olarak niteleyen gazete Downer’ın müzakere prosedürünün son aylarda içerisine düştüğü boşluktan bayrağı dün aldığını ve şimdi, müzakerelerin devam etmesi yöntemlerini bulmaya çalıştığını belirtti.

Rum Yönetimi Başkanı ile dün sabah, öğle saatlerinde de KKC Cumhurbaşkanı ile görüşen Downer’ın Ada’daki yeni temas turunu dün akşam Rum Başkanlık Komiseri Yorgos Yakovu’yla yediği yemekle tamamladığını yazan gazete Downer’ın önceki gün de Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun Özel Temsilcisi Kudret Özersay’la görüştüğünü kaydetti, özetle şunları yazdı:

“Downer Türk tarafından, ‘ya uluslararası konferans çağrılır veya müzakereler kopar’ şantaj ikilemindeki ısrarını ciro etmiş görünüyor. Bu, Kıbrıs Rum tarafınca reddedilen bir ikilemdir.

Önünde yeni olgular bulunan BM yetkilisi, her iki müzakerecinin de prosedürün çıkmazda olduğu açıklamasıyla birlikte; prosedürün nasıl ilerleyebileceğine dair bir görüntü elde etmeye çalışıyor.

Aleksander Downer çoklu konferans çağrılması ihtimalini açık tuttu ancak tarihini netleştirmekten (1 Temmuz’dan önce mi sonra mı) maksatlı olarak kaçındı. Buradaki mevcudiyetini de haklı çıkarmak gayesiyle BM Genel Sekreteri’yle New York’ta yaptıkları son toplantıda alınan kararlar temelinde hareket etti. Son görüşmelerinde Genel Sekreter’in çoklu konferansın masada kalması gerektiği görüşünde olduğunu söyledi. Çoklu konferansın gündemin parçası olduğunu da hatırlatan Downer bunun için uygun anı aradıklarını ekledi ki uygun anın şimdi olmadığı ortadadır.

Kıbrıs’ta olduğu süre içerisinde Downer’ın dikkatini, hareketlilik olması şartlarının oluşturulması üzerinde yoğunlaştıracağı aşikârdır.  Ada’ya varışı itibarıyla başladığı ve bundan sonra gerçekleştireceği temaslar danışmanlar düzeyindedir. Downer danışmanlarla ‘ortak yer’ bulabileceklerini düşünüyor. Elbette bugün bu hedef uzaktır ve gerekli ön şartlar da yoktur. Başkan Hristofyas Downer’la dünkü görüşmelerinde Kıbrıs Rum tarafının müzakereleri sürdürmek niyetinde olduğunu söyledi ancak Türk tavır ve davranışlarının bu perspektifi etkisizleştirdiğine dikkat çekti.

Birleşmiş Milletler, başkanlık seçimlerinin de ışığı altında, içte şekillenen siyasi olguları değerlendiriyor. Downer dün, Başkanlık Köşkü önünde yaptığı açıklamada oldukça dikkatliydi. Aslında, BM’nin iç gelişmelerden etkilenmediğini söyledi. Mesele Başkan Hristofya’la dünkü görüşmelerinde gündeme geldi ancak bunun üzerinde yoğunlaşmadılar.

BARROSO VE BAN KIBRIS SORUNUNU DA ELE ALACAK

Bu arada Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manouel Barroso, BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’la görüşecek. Görüşmede diğer şeyler yanında Kıbrıs sorunu da ele alınacak. Komisyon Başkanı  bugün New York’taki BM merkezinde düzenlenecek; 2012 dünya ekonomisi ve finans sistemiyle ilgili konferansa katılacak, BM Genel Sekreteri’yle de görüşecek.

Komisyon Başkanı’nın Sözcüsü Ria Ahrenkilde’ye göre görüşmede ele alınacak konuların 20-22 Haziran’da Rio’da gerçekleştirilecek 20+ konferansı, Kıbrıs sorunu ve Suriye olduğunu açıkladı.”

GÜVEN YARATICI ÖNLEMLER GÖRÜŞÜLECEK

Politis “Güven Yaratıcı Önlemlerle İlgili Sohbet... Prosedürü Teknik Komiteler Düzeyinde. Eroğlu 2013’te Yeni Başlangıç İstiyor” başlıklı haberinde Alşeksander Downer’ın dün Cumhurbaşkanı Eroğlu ve Rum Yönetimi Başkanı Hristofyas’la Kıbrıs müzakerelerinin, Güney Kıbrıs’ın dönem başkanlığı sırasında hangi formülle devam edeceği konusunu görüştüğünü kaydetti.

Aleksander Downer’ın; müzakerelerin, Kıbrıslı Rum lider 2013 seçimlerinden sonra masada olmayacak olsa da devam edeceğine işaret ettiğine dikkat çeken gazete Downer iki tarafla tam olarak ne konuştuğu konusunda detaya girmekten kaçınsa da Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun açıklayıcı olduğunu yazdı, özetle şunları aktardı:

“Derviş Eroğlu, iki tarafın mekik diplomasisi aracılığıyla, güven yaratıcı önlemlerde anlaşma konusunda teknik komiteleri tarafından incelenebilecek konuları görüşeceğini söyledi. Downer Eroğlu’yla görüşmeden dönüşünde (daha önce de Hristofyas’la görüşmüştü) yapacak açıklama olmadığını belirterek ‘ancak zannederim ilerledik’ dedi. Downer görüşmelerin bundan sonra izlenecek metodoloji üzerinde döndüğünü kaydetti.