19 NİSAN’DA NEW YORK’TA KIBRIS SORUNUYLA İLGİLİ TOPLANTI YAPILACAK

RUM BASININDAN “ULUSLARARASI KONFERANS DİRİLDİ” İDDİASI

Kıbrıs sorunuyla ilgili olarak atılacak bir sonraki adımların, 19 Nisan’da BM Genel Sekreteri Ban’ın himayesinde, New York’ta gerçekleştirilecek olan toplantıda belirleneceği savunuldu.

BM Genel Sekreteri Ban’ın Kıbrıs Özel Danışmanı Aleksander Downer’in, bu toplantı öncesinde, telekonferans aracılığıyla yarın BM Güvenlik Konseyi üyelerini Kıbrıs sorunuyla ilgili olarak bilgilendireceğini yazan Fileleftheros, Downer’in bu hafta sonunda ise Kıbrıs sorunuyla ilgili raporunu BM Genel Sekreteri Ban’a sunacağını anımsattı.

Gazete, Downer’in Ban’a sunacağı ve Kıbrıs sorunuyla ilgili çok taraflı konferans toplanıp, toplanmaması konusunda öneride bulunacağı raporunun, 19 Nisan’da New York’ta gerçekleştirilecek olan toplantıda ele alınacağını kaydetti.

Brüksel temaslarını tamamlayıp adaya dönen ve dün Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas ile görüşen Downer’in, Kıbrıs sorunuyla ilgili çok taraflı bir konferans toplanması olasılığını yine açıkta bıraktığını yazan gazete, Downer’in, BM’nin tutumuyla ilgili olarak hiçbir şeyin değişmediğini ifade etmekte “acele ettiğini” ve Downer’in BM’nin başlangıçtaki planlamalarına gönderme yaptığını belirtti.

BM Genel Sekreteri’nin uluslararası konferansla ilgili görüşünün hiç değişmediğini söyleyen Downer, bunun “tabii ki Kıbrıs sorunuyla ilgili müzakerelere bağlı olduğunu” anlattı.

Gazeteye göre, Brüksel’de gerçekleştirdiği temaslarının akabinde; Ban’a sunacağı raporun ne oranda daha olumlu veya olumsuz olacağına dair bir soruya karşılık ise Downer, raporunun pozitif olmasına ilişkin bir perspektif/beklenti bulunduğunu ifade etti.

Brüksel’de Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile bir araya geldiğini de belirten Downer, Hristofyas’ı, Brüksel’de, Yunanistan, İngiltere ve Türkiye Dışişleri Bakanları ve Avrupa Komisyonu’ndan yetkililerle gerçekleştirdiği temaslar hakkında bilgilendirdiğini söyledi.

Davutoğlu’dan Kıbrıs müzakereleriyle ilgili bazı mesajlar alıp almadığının kendisine sorulması üzerine ise Downer, Davutoğlu’dan birçok mesaj aldığını, bunlardan birinin de (Davutoğlu’nun) iyi dileklerini Hristofyas’a iletmesi olduğunu belirtti.

Downer’in dün liderlerin temsilcileri Yakovu ve Özersay ile bir araya geldiğini yazan gazete, mülkiyet başlığının görüşülmesine devam edildiğini ekledi.

“DAVUTOĞLU, DOWNER’E BAZI SÖZLER VERMİŞ GİBİ GÖRÜNÜYOR”

Politis ise “Uluslararası Konferans Yine Sahnede... Downer Davutoğlu’ndan Bazı Sözler Almış Görünüyor” başlığıyla manşete çektiği haberinde, Kıbrıs sorunuyla ilgili uluslararası konferans toplanması konusundaki sahnenin önemli ölçüde değişmiş olduğunun görüldüğünü iddia etti.

Gazete, bunun sebebinin, TC Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Aleksander Downer ile kısa zaman önce Brüksel’de gerçekleştirdikleri görüşmede, “kendisine, Toprak ve Mülkiyet’le ilgili bazı faaliyetlere ilişkin olarak vermiş olduğu bahsedilen bazı sözler olduğunu” ileri sürdü.

Haberde, Downer’in Ban’a Kıbrıs sorunuyla ilgili çok taraflı konferans toplanıp toplanmamasını önereceği raporunu kaleme almasına kadar olan önümüzdeki 48 saatin, çok kritik olduğuna da dikkat çekildi.

Gazete, “Uluslararası Konferans Dirildi... Davutoğlu Tarafından Downer’e Sözler Verildi” başlıklarıyla iç sayfadan yer vermeye devam ettiği haberinde ise, Downer’in geçtiğimiz Cuma günü Brüksel’de bir araya geldiği Davutoğlu’ndan, Kıbrıs sorunuyla ilgili bazı sözler ve güvenceler almış olduğundan söz edildiğini yineledi.

Gazete, yukarıda bahsedilen sözler ve güvencelerin, bugün ve yarın Kıbrıs’taki tüm müdahil taraflar arasında gerçekleşecek olan görüşme ve temaslar çerçevesinde yapılmakta veya yapılmamakta olan şeylerle bağlantılı olduğunun görüldüğünü ekledi.

Haberde, bahse konu temasların mülkiyet-toprak konularıyla çevrelendiği ifade edildi.

Gazete, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas arasında, yarın gerçekleştirilecek olan görüşmeyle “doruğa çıkacak” olan süreçten ortaya çıkacak şeylerden bağımsız olarak, Kıbrıs sorunuyla ilgili uluslararası konferans toplanması senaryosunun birçok puan kazanmış olduğunun kesin olduğunu ve bu konunun BM’nin gündemine güçlü bir şekilde geri döndüğünü belirtti.

Downer’in geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamalarda, BM’nin, genel sekreter Ban tarafından Greentree 2 görüşmesinin ardından hazırlanan yol haritasından uzaklaştığını dile getirdiğini anımsatan gazete, bu yol haritasının sorunun iç boyutlarında anlaşmaya varıldığı takdirde, Kıbrıs sorunuyla ilgili bir uluslararası konferans toplanmasını öngördüğünü kaydetti.

Downer ile Davutoğlu’nun yaptığı görüşmenin ardından ise olguların değiştiğini yazan gazete, uluslararası konferansın yine zemin kazanmaya başladığını ekledi.

Uluslararası konferansla ilgili sahnenin değişmesinin muhtemelen “baskı veya sorumluluk yükleme oyunuyla” ilgili olduğunu kaydeden gazete, Downer’in geçen hafta yaptığı bir açıklamada, sorumluluğu Türk tarafına attığını ifade etti.

Downer’in dün Hristofyas ile yaptığı görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, Brüksel’de Ahmet Davutoğlu ile görüştüğü konuların Hristofyas ile yaptığı görüşmede ele alındığını saklamadığını yazan gazete, Downer’in, bir soru üzerine Hristofyas ile müzakereleri ve “Türk tarafıyla tartışmakta olduğu bazı konuları ele aldıklarını söylediğini” kaydetti.

Gazete, Downer’in Brüksel’de yapıcı temaslarda bulunduğunu söylediğini de aktardı.

TC Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’yla yaptığı görüşmenin ayrıntısına giremeyeceğini ifade eden Downer, Davutoğlu’nun adına konuşamayacağını sözlerine ekledi.

BM’nin gelecekteki planlamalarıyla ilgili ilk net mesajların, 19 Nisan ve bu tarihten sonra beklenmesi gerektiğini yazan gazete, Downer’in bu hafta sonunda hazırlayıp Ban’a sunması beklenen raporunu 19 Nisan’da, genel sekreter Ban ile New York’ta detaylı bir şekilde görüşeceklerini söylediğini ekledi.

Gazeteye göre Downer, Ban’ın bunun hemen sonrasında, atılacak bir sonraki adımlarla ilgili olarak liderlerle görüşeceğini belirtti.

Haravgi ise, “Downer’in Raporu Muhtemelen Daha Olumlu... Downer, Brüksel’deki Temaslarından Memnun Olmuş Bir Şekilde Döndü” başlıklarıyla yayımladığı haberinde, Downer’in Ban’a sunacağı raporunun olumlu olması ihtimali bulunduğunu söylediğini yazdı.

Alithia ise habere, “Downer, Olumlu Adımlar Görüyor” başlığıyla yer verdi.