GREENTREE SONRASI İLK LİDERLER GÖRÜŞMESİ İÇİN “SEVGİLİLER GÜNÜ” ÖNERİLDİ

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Aleksander Downer, Greentree sonrasında Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas’la yaptığı “fırtınalı” görüşmenin hemen ardından ve Rum Meclis Genel Kurulu’nun şahsı aleyhine aldığı karardan bir gün önce geçen çarşamba günü Avustralya’ya gitmek üzere Ada’dan ayrıldı.

Politis “Downer Gitti... BM (Müzakerelere) Sevgililer Gününde Yeniden Başlanmasını Öneriyor” başlıklı haberinde, Downer’ın şubat sonuna kadar Avustralya’da olacağını ve gerek müzakerelerin yeni aşamasının başlangıcını gerek Greentree-2’yi takip eden dönemde iki tarafın yapacağı ilk görüşmelerde hazır bulunmayacağını yazdı.

Diplomatik kaynaklara dayanarak Downer’ın seyahatinin BM’nin Kıbrıs Türk ve Rum taraflarından, şubat ayındaki müzakerelerde ve mülkiyet konusunda teati edecekleri veriler üzerinde çalışmaları beklediğini gösterdiğini yazan gazete, müzakerelerin Downer’ın Ada’ya döneceği mart başı itibarıyla yeniden derinleşeceğine işaret etti.

Gazete, önümüzdeki iki ay müzakere prosedürünün iki önemli istasyonu olduğunu, bunlardan birinin BM Genel Sekreteri’nin şubat sonuna endekslenen Kıbrıs raporu, ötekinin de mart sonuna verilmesi planlanan Downer’ın değerlendirmesi olduğuna dikkat çekti.

Habere göre Greentree-2 sonrasında müzakere prosedürü gelecek hafta başlayacak. Downer’in iki liderle temaslarında, prosedür ve bir sonraki görüşmenin tarihi ele alındı. İlk liderler görüşmesi için önerilen tarihler arasında 14 Şubat Sevgililer Günü de bulunuyor.

MÜLKİYETTE EGZERSİZLER... RUM TAPU DAİRESİ’NİN VERİLERİ...

Fileleftheros’un “Mülkiyette Egzersizler” başlıklı haberine göre ise, önümüzdeki hafta Cumhurbaşkanı  Derviş Eroğlu ile Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas’ın Greentree sonrasındaki ilk görüşmelerini yapması ve verilerin sunulması bekleniyor.

Gazete, Rum Tapu Dairesi tarafından müzakere grubuna verilen verilere dayanarak 1974’te KKTC’de 46 bin Rum konutu, Rum tarafında da 11 bin Kıbrıs Türk konutu ve konut dışında 2 bin de diğer bina bulunduğunu ortaya koyduğunu; ancak bunlar  dışında genel görüntünün ortaya konulması gerektiğini yazdı.

Konu Greentree’de gündeme getirildiğinde Kıbrıs Türk tarafının mülkiyette sunduğu verilerin “yetersiz” görüldüğünü, bu nedenle meselenin 15 gün içerisinde Ada’da görüşülmesine karar verildiğini yazan gazete, özetle şunları ekledi:

“Başkan Dimitris Hristofyas önceki gün Ulusal Konsey’de, konuyu Greentree’de görüşürken, Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Güzelyurt’un iadesinin söz konusu olmadığı’ açıklamasına atıfta bulunarak bu tutumun yersizliğine işaret etti. Bilgilendirmeden ortaya çıktığı üzere Rum tarafı bu açıklamayı, Türk tarafının niyetinin göstergesi olarak görüyor.

Mart sonuna kadar devam edecek görüşmelerin şekli de bu hafta şekillenecek. Bu konuyu, Eroğlu ve Hristofyas’la görüşmesi sırasında Aleksander Downer gündeme getirdi. BM’nin uygulanacak bir yol haritası olduğuna karar verdiği andan itibaren topu iki müzakereciye bırakacağı açıktır.”