Rum hükümetinin  sondajla ilgili son veriler hakkında dün Noble Energy tarafından bilgilendirilmesinin ardından doğal gaz yataklarının değerlendirilmesi için tüm bilgilere sahip olduğu ifade edildi.

Rum gazetelerinden Alithia, yukarıdaki başlıkla yayımladığı haberinde, Rum hükümetinin konuya ilişkin hareket planını, şöyle özetledi:

“1. Şubat ayının ortasında geriye kalan parsellerle ilgili 2’inci tur ihalelere çıkmak için hazır olacağız 2. Doğal gazın idaresi için bir devlet şirketi kurulması acildir 3. Noble ve diğer şirketlerle olan ileri işbirliğinin detaylarını gözden geçirecek müzakere grubunun tayin edilmesi gerekir 4. Son olarak da geçici çözümlerin incelenmesi gerekir.”

Geçici çözümlerden kastın, Rum tarafına ait doğal gaz adaya gelmeden ve terminal inşası için büyük yatırım yapılmadan önce doğal gazı en kısa zamanda adaya getirebilecek çözümler olduğunu yazan gazete, 2’inci tur ihaleye çıkılması için Brüksel’e gönderilen belgelerin tercümesinin tamamlanmasının beklendiğini anımsattı.

Noble yetkililerinin, Başkan Dimitris Hristofyas ve doğal gaz konusuyla ilgilenen teknokratlara sundukları verilere de yer veren gazete, bu bilgilerle birlikte bilinen birçok şeyin teyit edildiğini, bilinmeyen birçoğunun da aydınlandığını kaydetti.

“Afrodit” olarak adlandırılan 12. parseldeki doğal gaz rezervi ile ilgili  tahminlerin doğru çıktığını ve ortalama 6 trilyon 733 milyar ayak küp kaynak bulunduğunun hesaplandığını savunan gazete, fazla gibi görünse de bu miktarın bölgenin jeolojik oluşumundan kaynaklandığını yazdı.

Gazete, yatakların olduğunun teyit edilmesinin ardından bir sonraki adımın doğal gazın yüzeye nasıl çıkartılacağı olduğunu da kaydetti.

Noble yetkililerinin kullanacakları tekniği anlattıklarını belirten gazete, bunun “çığır açan” bir teknik olarak addedildiğini, bununla birlikte Noble yetkililerinin doğal gazın yüzeye çıkmasının maliyetinin 2.5 milyar Euro’luk bir meblağı bulacağını açıkladıklarını ifade etti.

Gazeteye göre, platformu kara parçasından ayıran 185 kilometrelik mesafenin borularla döşenmesi için de 1 milyar Euro’luk bir kaynak daha gerekecek.

Bu meblağın, boru hattının 20 inç çapında olacağının ve boru hattının aynı parselde bulunacak 4 veya 5 (sondaj) kuyusundan beslenecek olmasından kaynaklandığı belirtildi.

“NOBLE SIVILAŞTIRILMIŞ DOĞAL GAZ TERMİNALİYLE İLGİLENİYOR”

Noble Energy şirketinin, Vasiliko bölgesine yapılacak doğal gaz sıvılaştırma terminalinin yapımıyla da ilgilendiğini yineleyen gazete, bunun Kıbrıs şartlarında dev bir proje olduğuna işaret etti.

Bu konudaki yatırımın 10 milyar Euro’yu aşmasının beklendiğini kaydeden gazete, üç üretim terminaline sahip olacak bir tesisten bahsedildiğini ekledi ve bunlardan sadece birinin Noble’nin üreteceği doğal gaz için olacağını belirtti.

Her üretim terminalinin günde 5 milyon ton kapasiteye sahip olacağını ifade eden gazete, toplam üretimin yüzde 15’inin Kıbrıs’ın ihtiyaçlarının karşılanmasına yeteceğini, geriye kalan miktarın ticari anlamda kullanılabileceğini kaydetti.

Gazete, Noble Energy şirketinin 12’inci parselde gerçekleştirdiği sondajla ilgili bugüne kadarki yatırımının ise 180-200 milyon Euro arasında olduğunu yazdı.

“İSRAİL’LE İŞBİRLİĞİ...”

Gazete, Noble Energy yetkililerinin, doğal gaz konusuyla ilgili son bilgilendirmeleri esnasında, İsrail’in Tamar ve Leviathan parsellerinde bulunan rezervlerin İsrail yerine Kıbrıs’a taşınmasının daha karlı olabileceğini anlattıklarını da bildirdi.

Bunun, Rum tarafı ile İsrail’in gözden geçirmeleri ve üzerinde mutabakata varmaları gereken devletlerarası bir işbirliği gerektirdiğini ifade eden gazete, İsrail Başbakanı Benyamin Netahyahu’nun 16 Şubat’ta Güney Kıbrıs’a gerçekleştireceği ziyaretin gündeminde bu konunun bulunacağını da bildirdi.

“GEÇİCİ ÇÖZÜMLER”

12. parselde doğal gaz olduğunun teyit edilmesinin ve bunun memnun edici miktarlarda olmasının iyi haber olduğunu vurgulayan gazete, kötü haberin ise doğal gazın Kıbrıs’a gelmesinde yaşanacak gecikme olduğunu ekledi.

Rum teknokratların, 2017 yılından önce kendi doğal gazlarına sahip olamayacaklarını hesapladıklarını yazan gazete, Noble Energy yetkililerinin ise daha iyimser bir tablo çizerek 2016 yılının Şubat ayından 2016 yılının sonuna kadar bir süre verdiklerini belirtti.

Sürecin sadece teknik problemlere değil, hükümetin ilgili anlaşmaları yapma konusundaki hızına da bağlı olduğu yorumunu yapan gazete, doğal gazın ülkeye gelmesi için 5 yılın fazla olduğunu ifade etti.

Haberde, Elektrik Dairesi AİK’in, 2014 yılından itibaren 6 ünitenin 3’ünde doğal gaz kullanmaya başlayabileceği  de belirtildi.

Bu yüzden, geçici çözüm bulunması yönünde ciddi endişeler olduğunu belirten gazete, yetkili birimlerin önünde şimdiden çeşitli öneriler olduğunu kaydetti. Bu çerçevede yüzer doğal gaz sıvılaştırma tesisiyle ilgili çözümün yeniden gündeme geldiğini yazan gazete, sıkıştırılmış doğal gaz (Compress Natural Gaz) seçeneğinin de öneriler arasında olduğunu dile getirdi.

Sıkıştırılmış doğal gazın yeni bir teknoloji olduğunu kaydeden gazete, bu amaç için özel olarak yapılmış gemilerin doğal gazı sondaj platformundan alarak 250 bars oranında sıkıştırdıklarını ve dağıttıklarını anlattı.

Boru hatlarıyla bağlantının zor olduğu büyük adalarda bunun etkili bir yöntem olarak kabul edildiğini de haber veren gazete, bu yöntemin devlet tarafından yatırım yapılmasını gerektirmeyen bir avantaja sahip olduğunu kaydetti.

NOBLE BAŞKAN YARDIMCISI HRİSTOFYAS’LA GÖRÜŞTÜ

Noble Energy şirketi başkan yardımcısı Terry Gerhart’ın dün Başkan Dimitris Hristofyas tarafından kabul edildiğine de dikkat çeken gazete, Gerhart’ın görüşmenin ardından “eldeki verilerin teyit edilmesi için bir sondaj daha yapılacağı” açıklamasına yer verdi.

İncelenecek 100 kilometrekarelik bir alan bulunduğunu ifade eden Gerhart, gördükleri şeyi kesinleştirmelerine yardımcı olması için bugüne kadar sadece bir sondaj yaptıklarını anlattı.
Gerhart, gelecekte başka sondajlar daha yapılması gerekeceğini sözlerine ekledi.

Simerini gazetesi ise “12’inci Parseldeki Doğal Gaz Dünya Standartlarında” başlığıyla Gerhart ile Hristofyas arasındaki görüşmeye yer verdi.

Gazeteye göre Gerhart Hristofyas’la görüşmesinden sonra, “Noble Energy şirketinin doğal gazı 12’nci parselden boru hattıyla Kıbrıs’a taşıma, ardından bir kara terminali inşa etme seçeneğini gözden geçirdiğini söyledi.

Gerhart, Noble Energy şirketinin diğer parseller için çıkılacak 2’inci tur ihaleye katılma olasılığını gözden geçirdiğini de söyledi.

Şirketin sahip olduğu tüm verilerin analiz edilmesinin zaman alacağını belirten Gerhart, sürecin bu aşamasında bulunduklarını, şirketin merkezinin bulunduğu Houston’dan gelen uzmanların bugüne kadar yaşanan ilerlemeyle ilgili Rum hükümetine bilgi verdiklerini ekledi.