Rum Bakanlar Kurulunun; hidrokarbon araması, çıkartılması ve ticaretinde Güney Kıbrıs’ın çıkarlarını temsil edecek şirketle ilgili ilke kararına vardığı bildirildi.

Politis “Doğalgaz İçin Devlet Şirketi... Bakanlar Kurulu İlke Kararını Aldı” başlığıyla yansıttığı haberinde Rum Bakanlar Kurulu’nun, kurulacak şirketin devlet, ancak özel hukuk şirketi olacağına hükmettiğini yazdı.

Habere göre, karar metninde; şirket yönetim kurulunun 5 veya 7 üyeden oluşacağı, bunlardan üçünün yürütme (icra) yetkisine sahip olacağı ve şirketin doğalgaz altyapılarının (boru hattı ve sıvılaştırma terminali) yapım ve işletmesine operasyonel katılım göstereceği belirtiliyor.

Rum Enerji Düzenleme Kurulu (RAEK) ve hidrokarbon Uzmanlar Grubu’nun sunduğu önerilere dayanılarak alınan kararda, şirketin kuruluşuyla ilgili bütün prosedürlerin ileri götürülmesi için ilgili bakanlar komitesi yetkilendirildi. Nihai karar ise yine Rum Bakanlar Kurulu’na ait olacak.

Gazeteye göre, devlet hidrokarbon şirketinin şu yetkileri de olacak:

-Kıbrıs Cumhuriyeti’nin payına düşecek hidrokarbonun ticaretinde özlü rolü olacak

-Hidrokarbonların kullanımı için kurulacak yeni altyapılarda (doğalgazı taşıyacak boru hatları, sıvılaştıracak terminal, v.b.) operasyonel düzeyde katılımı olacak

-Doğalgaz değerlendirme altyapılarının işleyişi ve yönetimine katılacak

-Bundan sonraki doğalgaz arama, araştırma ve değerlendirme faaliyetlerine katılacak.”

Aynı gazete Rum Yönetiminin inisiyatifiyle zaman zaman; Vasiliko bölgesinde yapılması düşünülen çalışma ve inkişaflarla ilgili konumlandırma incelemeleri ve projeleri yapıldığını ancak doğalgazın değerlendirilmesi ve biri akaryakıt depolamak öteki de doğalgaz sıvılaştırmak için yapılması düşünülen iki terminalin büyük yatırım gerektirmesi nedeniyle, bu inceleme ve projelerden vazgeçilmiş göründüğünü yazdı.

Gazete DİSİ Larnaka Milletvekili Tasos Mitsopulos’un soru önergesi üzerine Ticaret Sanayi ve Turizm Bakanı Neoklis Silikiotis’in cevabından; yeni inceleme ve projeler yapılmasının şart olduğu sonucunun ortaya çıktığını yazdı.

Habere göre Silikiotis’in yanıtından; enerji alanındaki hayati öneme sahip bugünkü ve gelecekteki yatırımların bir arada bulunmasının tehlikeleriyle ilgili somut ve güncel inceleme olmadığı ortaya çıktı. Silikiotis bölgedeki inkişaflarla ilgili daha önce kararlaştırılan konumlandırmaların da meydana gelen yeni olgular nedeniyle eskidiğini ve Vasiliko bölgesinde projelerin konumlandırılması konusunda yeniden inceleme ve değerlendirme yapılmasının şart olduğunu kaydetti.

Fileleftheros Silikiotis’in; Avustralya’dan şirketlerin Güney Kıbrıs’ta enerji alanına yatırım yapmakla ilgilendiğini, bu şirketlerin özellikle deniz bölgesindeki hidrokarbon yataklarına, bu çerçevede de ikinci tur imtiyaz hakkı ihalesine ilgi gösterdiklerini söylediğini yazdı.

Öte yandan Alithia “İkinci Tur İhaleye Başvurular 11 Mayıs’ta” başlıklı haberinde Güney Kıbrıs’ın Doğu Akdeniz’de tek taraflı parsellediği deniz bölgesinde hidrokarbon arama-çıkarma çalışmaları için çıktığı ikinci tur ihaleye başvuruların 11 Mayıs’ta resmen bildirileceğini söylediğini yazdı.

Habere göre son zamanlarda Rum basınına yansıyan; bazı büyük ülkelerin şirketlerinin (Rusya ve Fransa) ihaleye ilgi göstermeyecekleri yolundaki haberlerin asılsız olduğunu söyleyen Silikiotis “büyük şirketlerin ilgi göstereceğine dair güçlü işaretler var, 11 Mayıs’ı bekleyeceğiz” dedi.