Güney Kıbrıs’ta doğal gaz konusuyla ilgili bütün yetkiler, DİSİ’nin önerisiyle Meclis’te kabul edilen yeni yasayla Ticaret Bakanı’ndan Bakanlar Kurulu’na devredildi. Yeni yasa uyarınca konuyla ilgili görüşmeleri ise bürokratlardan oluşan komite sürdürecek.

Rum gazetelerinden Simerini, “Praksula’yı Konunun Dışında Bıraktılar... Ticaret Bakanının Yetkileri Teknik Komiteye” başlıklarıyla yayımladığı ve diğer gazetelerde de geniş yer alan haberde, DİSİ tarafından sunulan doğal gazla ilgili yasa önerisinin AKEL dışındaki tüm partiler tarafından dün mecliste onaylandığını yazdı.

Bugüne kadar ticaret bakanında olan yetkilerin yeni yasayla bakanlar kuruluna devredildiğine işaret eden gazete, yasa kapsamında kurulacak komitenin Ticaret, Dışişleri, Ekonomi ve Tarım bakanlıkları genel müdürleri; Başsavcı; Genel Muhasip, Enerji Dairesi Müdürü ve Jeolojik Araştırmalar Dairesi Müdürü’nden oluşacağını da ifade etti.

Habere göre, Meclisi Genel Kurulunda söz alan DİSİ Başkan Vekili Averof Neofidu, yasa önerisinin onaylanmasının ülkenin itibarını yükselteceğini söyledi.

Yasa önerisinin kişilerle değil milli çıkarların korunmasıyla ilgili olduğunu dile getiren Neofidu, böylece şirketlerin bakanla değil teknik komiteyle müzakerede bulunacaklarını ifade etti.

Haberde, Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas’ın yasayı geri göndermeyi düşündüğü de kaydedildi.

Alithia ise “Yetkisiz Praksula” başlığıyla manşete çektiği haberinde, yeni yasayla Ticaret Bakanı’nın MEB’deki parsellerle ilgilenen şirketlerle müzakere etme yetkilerinin alındığını ve yeni kurulacak teknik komiteye havale edildiğini belirtti.

Bu yeni mevzuatın, doğal gazla ilgili danışma komitesinin ortadan kaldırılmasını ve bir teknik komite kurulmasını öngördüğünü kaydeden gazete, yeni komitenin 2’inci tur ihaleleri değerlendirmesinin ötesinde ilgili şirketlerle müzakerelerde de bulunacağını ekledi.

Gazete, konuyla ilgili tartışmalarda AKEL’in, yeni yasayla birlikte devletin ortaya kaldırılmasına çalışıldığını savunduğunu yazdı.

Gazete, teknik komitenin kurulmasıyla birlikte Ticaret Bakanı Praksula Andoniadu tarafından yetkileri alınan Enerji Dairesi Müdürü Solon Kasinis’in yeniden söz sahibi olacağını da kaydetti.

Politis haberi “Doğal Gazı Hükümetten Kaptılar... Muhalefet Bir Bütün Olarak MEB’le İlgili Hukuki Çerçeveyi Değiştirdi... Yasanın Hristofyas Tarafından Geri Yollanması Bekleniyor”; Haravgi “Hidrokarbon Konusunda Bir Grup Seçkin Teknokrata Yetki”; Fileleftheros “Meclisten Bakanların Şirketlerle Baş Başa Görüşmelerine Hayır... Yasayla Birlikte Sondajların Kontrolü Enerji Dairesine Geçiyor ve Kasinis de Geri Geliyor” başlıklarıyla duyurdu.