“BAŞLANGIÇTA 7 TRİLYON AYAK KÜP CİVARINDA OLAN TAHMİN, ŞU AN 5,1 TRİLYON AYAK KÜPE KADAR GERİLEDİ...”

Rum tarafının tek yanlı olarak ilan ettiği “Münhasır Ekonomik Bölge” içerisinde bulunan ve “Afrodit” olarak adlandırılan 12’nci parseldeki doğal gaz yatağının içeriğiyle ilgili tahminlerin azalmakta olduğu ifade edildi.

Rum gazetelerinden Fileleftheros “Doğal Gaz Yatağı 5,1 Trilyon Ayak Küp’e İniyor... 12’nci Parseldeki Doğal Gaz Yatağıyla İlgili Yeni Tahminler” başlıklarıyla ilk sayfadan yayımladığı haberinde, 12’nci parseldeki doğal gaz yatağıyla ilgili yapılan yeni tahminin, ilk başta yapılan tahminlere göre 5,1 trilyon ayak küpe kadar azalmakta olduğunu yazdı.

Doğal gaz yatağının içeriğiyle ilgili olarak ilk başta yapılan tahminlerin 7 trilyon ayak küp civarında olduğunu anımsatan gazete, yeni tahminin “Netherlants Sewell & Associates Ltd” tarafından yapılan analizlerin sonucunda ortaya çıktığını kaydetti.

Doğal gaz yatağının, birbirini izleyen iki doğal gaz haznesinden (tank) oluştuğunu yazan gazete, bunlardan ilkinin 3.7, ikincisinin de 1.7 trilyon ayak küp doğal gaz içermekte olduğunun tahmin edildiğini ekledi.

“Netherlants Sewell & Associates Ltd” firmasının, 12’inci parselde araştırma sondajları gerçekleştirmiş olan “Noble Energy” şirketinin sözleşme yapmış olduğu iki uluslararası rezerv derecelendirme kuruluşundan bir tanesi olduğuna dikkati çeken gazete, uzman firmaya göre, 12’nci parseldeki doğal gaz yatağının içeriğinin 5,1 trilyon ayak küp olduğuna işaret etti.

Bahse konu şirketin yeni tahmininin, dün İsrail’de ekonomi dergisi “Globes” tarafından ilan edildiğini haber veren gazete, Noble Energy şirketinin şu ana kadar hissedarlarına veya Borsaya yönelik konuyla ilgili herhangi bir açıklama yapmamış olduğunu belirtti.

Bu arada haberde, doğal gaz yatağının içeriğiyle ilgili yeni tahminin, hem Noble Energy şirketi ile İsraillilerin 12’nci parselde sahip oldukları hisselerin bir kısmını satmak için Gasprom ve CNook gibi şirketlerle temaslarda bulunmakta oldukları, hem de Rum Yönetiminin diğer parselleriyle ilgili 2’nci tur ihalenin gelişme aşamasında olduğu bir dönemde ortaya çıktığı da ifade edildi.

İTALYAN ARAŞTIRMA GEMİSİ LİMASOL AÇIKLARINDA

Öte yandan haberde, İtalyan bandıralı özel araştırma gemisi “ODIN FINDER”’in geçtiğimiz Cumartesi gününden bu yana Limasol açıklarında bulunduğu haber verildi.

Gazete, elde ettiği bilgilere dayanarak, İtalyan araştırma gemisinin, “Noble Energy” şirketi ile “Technip” şirketlerinin değerlendirmekte oldukları farklı çözümler üzerindeki çalışmalar çerçevesinde, 12’nci parsel ile İsrail’in Leviathan parselinden Kıbrıs’a yönelik bir boru hattı güzergâhı çizilmesi amacıyla, ölçüm yapmakta ve veriler toplamakta olduğunu kaydetti.

Araştırma gemisinin, Limasol’un 5-40 deniz mili açıklarında bulunan dikdörtgen bir alan içerisinde, 5 deniz mili hızla seyretmekte olduğunu yazan gazete, aynı geminin geçtiğimiz aylarda İsrail kıyılarında da benzer araştırmalar yaptığını ekledi.

ENERJİ KONULU KİTAP

Gazete başka bir haberinde ise, Rum Enerji Dairesi Müdürü Solon Kasinis, Profesör Theodoros Kariotis ve Nikos Ligeros’un, enerji konusunda kaleme aldıkları bir kitaba yer verdi.

Haberi “Türk Tehditleri Yüzünden MEB’in Belirlenmesi Konusunda Yunan İsteksizliği” başlıklarıyla yayımlayan gazete, kitapta, Rum tarafının tek yanlı olarak ilan ettiği “Münhasır Ekonomik Bölgesinin” belirlenmesi, aynı zamanda Yunanistan’ın benzer bir faaliyette bulunma konusundaki isteksizliğiyle ilgili açıklamalara yer verildiğini aktardı.