“YENİ BİR BÜGRENSTOCK”

DİKO’nun, geçtiğimiz hafta yapılan Ulusal Konsey toplantısında sunduğu Greentree 2 zirvesi ve Kıbrıs sorunuyla ilgili saptamalarını içeren belgeyi açıkladı.

Politis gazetesi “DİKO Daha Çok Rusya, Fransa, Çin İstiyor – Fotiu, Karoyan’ın Ulusal Konsey’de Sunduğu Belgeyi Analiz Etti” başlıklarıyla verdiği haberinde, belgede, 2004 yılında Bürgenstock’ta oynanan senaryonun yeni bir baskısında karşı karşıya bulunulduğunun savunulduğu kaydetti.

Gazeteye göre BM Genel Sekterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer’in görevinden azledilmesinin de istendiği belgede bunun yanı sıra dönüşümlü başkanlık ve 50 bin “yerleşiğin” (TC kökenli) kalmasıyla ilgili önerilerin müzakereler masasından geri çekilmesi, Rusya, Fransa ve Çin’in tutumunun daha çok değerlendirilmesi, ayrıca AB ve kurumsal organlarındaki ortaklarından tezlerine daha çok destek almaları yönünde çaba gösterilmesi  talep ediliyor.

DİKO Basın Sözcüsü Fotis Fotiu, dün yaptığı açıklamalarla DİKO’nun sunduğu belge hakkında bilgiler verdi.

DİKO’nun, Greentree’deki ikinci görüşmenin ardından Kıbrıs sorunu ve doğrundan müzakereler sürecinin sürüklendiği kritik aşamanın, siyasi partileri, Kıbrıs halkına görüş ve tezlerini söylemeye zorladığını ifade eden Fotiu, ne saptadıkları ve ne önerdikleri hakkında halka bilgi vermeleri gerektiğini belirtti.

Belgede Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas’ın belirli icraatlar ve ihmallerine sert eleştirilerin yapıldığını ve durumun hızlı ve kararlı bir şekilde göğüslenmesinin gerektiğinin vurgulandığını söyleyen Fotiu, bununla birlikte son Greentree görüşmesinin ardından oluşan endişelerin aktarıldığından bahsetti.

2004’te Bürgenstock’ta yaşananlarla karşı karşıya bulundukları uyarısının yapıldığı da belirten Fotiu; Hristofyas’ın, BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’a, Genel Sekreter ve iş arkadaşlarının Kıbrıs sorununun çözümüyle ilgili iyi niyet misyonu yerine getirdiği zeminde ilke, şart ve önkoşulların anımsatıldığı ve vurgulandığı bir mektup gönderilmesinin istendiğini aktardı.

Fotiu’ya göre belgede, Downer’in görevinden alınması ve Genel Sekretere; doğrundan müzakerelerdeki olası çıkmaz ya da başarısızlığın sorumluluğunun Downer’e ait olacağının ve sonuç olarak çıkmazın bedelinin BM ve uluslararası örgütün genel sekreterine yükleneceğinin işaret edilmesi arzusu da dile getirildi.