DİKO’nun dün Kıbrıs Rum Kayıp Yakınları ve Açıklanmamış Savaş Esirleri Komitesi’nden bir heyetle görüştüğü bildirildi.

Fileleftheros gazetesi görüşmede Otonom Kayıp Şahıslar Komitesi ile Rum Nöroloji ve Genetik Enstitüsü arasında kimlik tespitleri konusunda var olan anlaşmazlıklardan ortaya çıkan sorunların ele alındını yazdı.

Habere göre DİKO Başkanı Marios Karoyan, heyeti kabulünde yaptığı konuşmada, sorunların çözülmesi için müdahalede bulunma isteğini dile getirdi.

Kıbrıs Rum Kayıp Yakınları ve Açıklanmamış Savaş Esirleri Komitesi Genel Sekreteri Nikos Seryidis ise Komite ile Enstitü arasında en yakın zamanda anlaşma olması gerektiğini vurguladı.

Uzlaşmazlıklar arasında köprüler kurulması ve kayıplar meselesinin bazı kişilerin ellerinde rehine olarak kalmasına bir son verilmesi gerektiğini söyleyen Seryidis, bu kişiler her kimse, yakınların tahammül ve sınırının tükenmekte olduğunu bilmesi gerektiğini belirtti.

STEFANU

Öte yandan gazeteye göre Rum Hükümet Sözcüsü Stefanos Stefanu, Otonom Kayıp Şahıslar Komitesi’nin kullandığı ekskavatör ücretlerine ilişkin yüksek faturalardan bahsedildiği geçtiğimiz gün çıkan haberleri yorumlayarak, Başkanlıkla ilgili ödeneklerin denetim altında olduğunu belirtti.

Otonom Katıp Şahıslar Komitesi’nin belirli görev şartlarının olduğuna işaret eden Stefanu, Rum Hükümeti’nin, bu çalışmanın desteklenmesine ilişkin tutumunun daha önceden de dile getirilmiş olduğunu söyledi.

Srefanu, bu önemli çalışmanın mümkün olan en hızlı şekilde ileri götürülmesi ve tamamlanmasına yardımcı olma amacıyla Rum Hükümeti’nin, maddi olarak da, gerek kazılar gerekse kimlik tespitlerine ilişkin çeşitli sürçlerde personel yerleştirilmesi konusunda da zaman zaman Komiteye destek verdiğinin, ya da vermekte olduğunun bilindiğini söyledi.

Kimlik tespitlerinin Kıbrıs’ta devam etmesine ilişkin meselenin de çözülmesini  umarak bu noktada daha fazla şeyin söylenmemesi gerektiğini belirten Stefanu, Rum Başkanlığı hesaplarının tam olarak denetim altında olduğunu, gizli yapılan bir şeyin olmadığını ifade etti.