DİKO içerisinde, iki kesimli federasyon çözümü konusunda anlaşmazlıklar bulunduğu bildirildi.

Fileleftheros gazetesi “İki Bölgeli Federasyon Hatırına DİKO İçerisinde Kavga” başlığıyla aktardığı haberinde, DİKO Başkan Vekili Nikolas Papadopulos’un, Başkanlık seçimlerinde ortak aday belirleyecek olan merkez partiler DİKO, KS EDEK, EURO. KO ve Ekologlar ve Çevreciler Hareketi’ne dün göndermiş olduğu, ortak adayla ilgili öneriler taslağı, özellikle Kıbrıs sorununun çözüm şekliyle ilgili kesin ifadeler kullanılmamış olması nedeniyle, DİKO liderliği tarafından tepkiye neden olduğunu yazdı.

Gazete DİKO liderliğinde, Papadopulos’un öneriler taslağında, Kıbrıs sorununa iki toplumlu ve iki kesimli federasyon çözümü bulunmasıyla ilgili net ifadeler kullanmamasının, partinin bu konuda bugüne kadar savunduğu tezinden caydığı şeklinde yorumlandığını kaydetti.

Papadopulos’un öneriler taslağını, KS EDEK, EURO. KO ve Ekologlar ve Çevreciler Hareketi tarafından herhangi bir tepki görmediğini belirten gazete, partilerin, Papadopulos’un sunmuş olduğu tasarının, daha önceden üzerinde hemfikir olunan çözüm çerçevesiyle ilgili koşulları kapsadığını ifade ettiklerini yazdı.

Gazete, edindiği bilgilere dayanarak, Papadopulos’un öneriler taslağında, Kıbrıs sorunuyla ilgili 1977-1979 Yılı Doruk Anlaşmaları’na ve Ulusal Konsey’in 2009 yılı kararlarına değinildiğini kaydetti.

Fileleftheros gazetesi de, sözde “Özgür Girne Örgütü”nün, Başkanlık seçimlerinde iki toplumlu ve iki kesimli federasyon çözümünü savunmayacak bir aday belirlenmesi gerektiğini savunduğunu yazdı.

Alithia gazetesi ise, “Ortak Bölgede Diken... EURO. KO İki Toplumlu ve İki Kesimli Federasyon Sınırlamasından Uzaklaşmak İstiyor” başlığıyla, merkez bölge partilerinin çevrelerinden edindiği bilgilere dayanarak aktardığı haberinde, EURO. KO’nun iki toplumlu ve iki kesimli federasyon çözümü sınırlamasından uzaklaşılmasını istediğini yazdı.

Haber, Politis gazetesinde de “Federasyon İçin Kavga... DİKO’da N. Papadopulos’un Ortak Bildiri Taslağıyla İlgili Tepkiler” başlığıyla yansıtıldı.