Bir düşünün; beyin, yalnızca düşünmeye mi yarıyor? Elbette ki hayır... Eğer siz; bir dili kusursuzca konuşabiliyor, vücudunuzun çeşitli bölgelerini rahatça hareket ettirebiliyor, belirli bir konudaki yeteneğinizle insanları hayrete düşürebiliyor veya etrafınızdakileri algılayabiliyorsanız; bunu, en çok, vücudunuzun kilit noktası sayılan beyninize borçlusunuz. Tüm bunları zaten bildiğinizi biliyoruz. Fakat bilmediğiniz bir şey var; beyin geliştirilebilir ve ona iyi baktığınız takdirde, yaşam kaliteniz bir hayli yükselir. Gelin; önce biraz işin bilimsel tarafına bakalım ve sözü, "Thinking Fast And Slow (Hızlı ve Yavaş Düşün)" kitabının yazarı, dünyaca ünlü psikolog Daniel Kahneman'a bırakalım. Nobel ödüllü Kahneman'a göre; daha hızlı düşünmenizi, daha zeki kararlar almanızı ve daha fazla başarılı olmanızı sağlayacak yepyeni teknikler ve bilgiler ortaya çıkmış durumda. Mesela Kahneman'ın söylediğine göre; zihin çalışırken, tıpkı bir motor gibi enerji sarf ediyor. Bu enerji de, vücuttaki glikozdan elde ediliyor. Dolayısıyla, bir konuya odaklandığınızda; beyniniz, bolca glikoz kullanıyor ve bununla doğru orantılı olarak, kanınızdaki glikoz seviyesi de düşüyor. Bu nedenle, örneğin, uzun süre hesap yaptıktan sonra farklı bir konuyla ilgilenmek; bocalamanıza, sağlıklı kararlar verememenize ve hata yapmanıza neden oluyor. Sizin anlayacağınız, herhangi bir işe yoğunlaştıktan hemen sonra, farklı bir konuyla ilgilenmek için; önce, şeker tüketmeniz gerekiyor.

Bunun dışında, Daniel Kahneman'ın ortaya koyduğu bir gerçek daha var. Kahneman; insan aklının, biri hızlı, diğeri yavaş çalışan iki ayrı vitesten oluştuğunu söylüyor. Ünlü bilim adamı, kitabında, hızlı olan vitesi "Sistem 1", yavaş olan vitesi ise "Sistem 2" olarak belirtmiş. "Sistem 1", beynimizin otomatik, basit ve hızlı şekilde çalışan; içgüdülerimizi, izlenimlerimizi ve tüm duygularımızı aktif biçimde kullanarak anında kararlar alan bölümünü oluştururken; "Sistem 2", rasyonel bir şekilde, yavaş ve zahmetli işler için başvurduğumuz bölümü oluşturuyor. Kahneman'a göre, günlük hayat içinde herkes, "Sistem 1"i kullanıyor; farkında dahi olmadan, kararlarını ona başvurarak alıyor. Çünkü "Sistem 2"ye geçebilmek için, ekstra bir irade ve çaba gerekiyor. Örneğin, otomobil kullanırken, beyniniz "Sistem 1"i; dar bir yere otomobilinizi park ederken ise, "Sistem 2"yi kullanıyor. Yani zor durumlarda, devreye "Sistem 2" giriyor. Oysa sizin, "Sistem 2"yi yalnızca zor durumlarla karşılaştığınızda değil, hayatınızın her döneminde kullanmanız gerekiyor. Fakat "Sistem 2"nin, tembel olduğunu bilmek gerekiyor; yani iş, daha çok "Sistem 1"e düşüyor. Bu nedenle, burada iş, biraz da size düşüyor ve beyninizi daha fazla çalıştırıp geliştirerek; onun, her koşulda otomatik olarak "Sistem 2"yi devreye sokmasını sağlamanız gerekiyor. Şimdi gelin, hep birlikte beynimizi nasıl geliştirebileceğimizi keşfederek, şu "Sistem 2"nin hakkından gelelim!

KADIN BEYNİNE YAKIN MARKAJ BAZEN KADINLARIN BEYNİNİN İŞLEYİŞİNİ ÇÖZMEK, ADIMLARI ONA GÖRE DİKKATLİ ATMAK GEREKİR…

Eğer yeni tanıştığınız bir kadına, doğrudan kendisine bir içki ısmarlayıp ısmarlayamayacağınızı soracak olursanız; muhtemelen, alacağınız yanıt "Hayır." olacaktır. Fakat eğer "Saatiniz var mı?" ya da "Ateşinizi alabilir miyim?" gibi bir soruyla ona yaklaşırsanız; "Evet." yanıtını almanız, o kadar da zor değildir. Ardından, gece ilerledikçe, yavaş yavaş ortak bir noktada buluşabilir ve sohbeti ilerletebilirsiniz. Kadınların beyni böyle çalışır, yapacak bir şey yok! Kadınların orgazmının beyinde başlayıp yine beyinde bitebileceğini biliyor muydunuz? ABD'nin New Jersey eyaletindeki Rutger Üniversitesi profesörü Beverly Whiple'e göre; kadınlar, orgazma ulaşmak için, bazı durumlarda uyarılmaya ihtiyaç duymuyor. Bazen uyarıldıklarını hayal etmelerinin bile kadınları orgazma götürebildiğini söyleyen Whiple; erkeklerin, partnerine, bugüne dek ulaştığı en ateşli orgazm anını ayrıntılı bir şekilde betimleyerek hatırlatmasını tavsiye ediyor. Kadınların başkalarının yüz ifadesini okumakta ve hislerini anlamakta daha yetenekli, çevrelerinde olan biteni algılamakta da erkeklere oranla daha iyi olduklarını biliyor muydunuz? Evet, tam da bu nedenle, siz diğer kadınlara bakarken yakalanıyor; fakat o, başka erkeklere baktığında bunu asla fark etmiyorsunuz. Aman dikkat!

Beyninizi Geliştirecek Yiyecekler 

Yabanmersini
Pek çok kişi, yabanmersininin antioksidan bakımından zengin olduğunu bilse de, bu meyvenin aynı zamanda hafıza kaybını önlediğinden bihaber.

Böğürtlen
C vitamini deposu olan bu meyve, zihinsel beceriyi arttırıcı özelliğe sahip. 

Brokoli
K vitamini deposu olan brokoli, beynin algılama fonksiyonunu geliştiren sebzelerin başında geliyor.

Pırasa
Bu damarlı yeşil sebze, unutkanlığı önemli ölçüde önlüyor.

Avokado
Yağ asitleri bakımından son derece zengin olan avokado, beyindeki kan akışını hızlandırır ve zihninizin hep aktif olmasını sağlar.

Karides
Beyin için en önemli elementlerden olan çinko, karideste yüksek miktarda bulunuyor.


BEYNİNİZİ DOĞRU KULLANMA TÜYOLARI

• Beyin, açık havadayken ve ayaktayken daha iyi çalışır. İnsan beyninin, ayaktayken, yaklaşık %10 daha fazla çalıştığı düşünülmektedir. Bu nedenle, önemli kararlarınızı alırken; kapalı alandaysanız,
volta atmayı deneyebilirsiniz.
• Yabancı dil öğrenme, beyni güçlendiriyor. Her gün birkaç yabancı ya da yerli yeni kelime öğrenip, kullanabilirsiniz. Alışveriş listesi veya telefon numaralarını ezberlemeyi de denemek işe yarayacaktır.
• Yapacağınız zihinsel antrenmanlar, beyninizin daha kolay kontrol altına almanızı sağlayacaktır. Unutmayın; kullanılmayan organ körelir. Bu nedenle, sürekli televizyon seyrederek beyninizi düşük viteste
çalıştırmak yerine; scrabble, sudoku veya satranç gibi onu gerçekten uğraştıracak oyunlara yönelin.
• Yatkınsanız; meditasyon, yoga gibi zihni dinginleştiren teknikler de işe yarayacaktır.
• Gözlerinizi kapatarak, bir süre boyunca sevdiğiniz bir klasik müzik parçası dinleyin. Otoriteler tarafından, klasik müziğin, IQ'ya yedi puanlık katkı sağladığı iddia edilmektedir.
• İyi bir uyku, kaliteli bir beyinin olmazsa olmazıdır. Unutmayın; 24 saati geçen uykusuzluk, beyinde sarhoşluğa benzer bir etki yapar.

DAHA ZEKİ BİR ADAM OLMAK, DAHA BAŞARILI VE MUTLU BİR YAŞAM SÜRDÜRMEK İÇİN… OKUYUN!

1. Beyin Gücünü %100 Kullanma Tekniği 
Scott Witt / Gün Yayıncılık
Başarılı insanlar, bu başarılarını zeki olmalarına değil, zekâlarını nasıl kullanmaları gerektiğini bilmelerine borçludur. Bu kitap sayesinde, siz de, zekanızı nasıl kullanmanız gerektiğine dair metotlar

öğreneceksiniz.

2. Çekim Yasasının Temeli: Olumlu Düşünme 
Vera Peiff er / Alfa Yayıncılık
Düşüncelerinizin kalitesi, yaşam kalitenizi belirler. Olumlu şeyler düşündükçe, hayatınızdaki olumlu şeyler çoğalacaktır. Bu kitap, size, pozitif düşünce gücünün sırrını nasıl uygulamanız gerektiğini

anlatıyor.

3. 12 Haftada Beyin Geliştirme 
Marilyn vos Savant & Leonore Fleischer / Pegasus Yayınları
Guinness Rekorlar Kitabı'nda "En yüksek IQ (228)" kategorisinde yer alan Marilyn vos Savant; yalnızca 12 haftada zekânızı güçlendirmek için, etkili ve eğlenceli bir program sunuyor.


4. Zihin Açma Egzersizleri 
John O'Keeff e / Arıtan Yayınevi
Olaylara yalnızca tek bir açıdan bak��yor ve "bakmak" ile "görmek" arasındaki farkı bilmiyorsanız; siz de birçok insan gibi beyninize ket vuruyorsunuz demektir. Haydiş şu kelepçelerden kurtulun!


5. Her Şey Beyinde Başlar 
Mümin Sekman /Alfa Yayıncılık
Hayatınızı baştan aşağı değiştirmek istiyorsanız; öncelikle her şeyin beyinde başladığını öğrenmelisiniz. Başarı, mutluluk ve huzur; hepsi beyinden geliyor. Bu kitap, beyne, beyni anlatıyor.


BEYİNDEKİ NOKTALAR
GELİN; DUYGU, DÜŞÜNCE, DAVRANIŞ VE HAFIZA KONUSUNDA BEYNİNİZİN HANGİ BÖLÜMLERİ HUMMALI BİR ÇALIŞMADA, BİRLİKTE KEŞFEDELİM.

AMIGDALA
Duyguları ve saldırganlıktan cinselliğe çok çeşitli dürtüleri kontrol eden başlıca beyin merkezlerinden biridir. Ayrıca, uzun süreli bellek oluşturmada da rolü vardır. İşlevi, çevreden gelen sinyallerle bellekte bulunan anıları karşılaştırarak, gelen sinyal bilgilerinin tehdit düzeyi konusunda anlık kararlar vermektir. HIPOKAMP Hafızanın merkezidir. Bu merkez, âdeta, beynin yazıcısı gibi faaliyet gösterir. Hipokamp bölgesi, bilgilerin kalıcı hafızaya geçip geçmeyeceğine karar veren merkezdir.


DORSOLATERAL PREFRONTAL KORTEKS
Beynin; muhakeme etme, planlama ve davranışlarımızı düzenleme konusunda uzman olduğu bölümüdür.


ORBITOFRONTAL KORTEKS
Bir söz veya eylemde bulunmadan önce düşünmemizi sağlayan bölgedir. Deneyimlerimizle alternatiflerimiz arasında bağlantılar oluşturur. Örneğin, eşinize kızdığınızda, bir önceki tartışmanızın ne kadar kırıcı olduğunu hatırlayıp, kızgınlığınızı farklı bir yolla ifade etmeye çalışırsınız.


Daha Yaratıcı Bir Adam Olmanın Yolları 
YARATICILIK, BEYİNDE BAŞLAR VE BEYNİN, BU KONUDA KESİNLİKLE TETİKLENMEYE İHTİYACI VAR! NASIL MI?


RUTİNDEN KURTULUN
Rutin olarak tekrar ettiğiniz davranışlar, bir süre sonra yaratıcılığınızı yok eder. Bu nedenle, daima yeniliklerden yana olun. Örneğin, cep telefonunuzu bazen sol elinizde tutun; çantanızı diğer

elinizle taşıyın ya da evinize başka bir yoldan gidin.

ESTETİK ALGINIZI GELİŞTİRİN
Her gün, güzel bir resme veya fotoğrafa bakmaya çalışın. Unutmayın; estetik algınız, gördüğünüz estetik şeyler kadar gelişir ve bu da, en azından sanat dalında daha yaratıcı biri olmanızı sağlar.


YENİ ORTAMLARA GİRİN
Sizden farklı düşünen insanlarla tanışmak, yaratıcılığınızı geliştirecek en önemli faktörlerdendir. Mesela Steve Jobs; Pixar'da, tuvaletlerin, binanın tam ortasında olmasını istemiş. Amacı, farklı departmanlarda çalışan insanların birbirleriyle tanışma olasılığını arttırmak, bu sayede de daha yaratıcı bir ekibe sahip olmakmış.


MAVİYE BOYAYIN
Mavi renk, uyarıcı etkiye sahiptir. Bu nedenle, ofi sinizin ya da evinizin duvarlarını, kulağa biraz tuhaf gelse de çivit mavisine boyatabilir ve sonrasında beyninizin nasıl farklı çalıştığını keşfedebilirsiniz. Eğer duvarlarınızı bu renge boyatacak kadar cesur değilseniz; en azından, görüş alanınızda bu renkte birkaç obje bulundurabilirsiniz.


Sezgisel zekâmız, pek çok şeyi mantıksal zekâmızdan daha çabuk algılar. Bu nedenle, dış görünüşünüz, sizinle yeni tanışan birinin sizi ne şekilde hatırlayacağını belirler. Eğer siz şık bir adamsanız; o kişi, sizi muhtemelen hafızasında güzel bir yere oturtacaktır. Ayrıca şık bir adamın, ilk görüşmede aptal biri gibi algılanması, neredeyse imkânsızdır.

İRADENİZİ NASIL GÜÇLENDİRİRSİNİZ?

İrade gücünün, başarıda en önemli etkenlerden biri olduğunu söylememize gerek yok. "Willpower (İrade)" kitabının yazarı Psikolog Roy F. Baumeister ve John Tierney, bu noktada farklı bir yol haritası çiziyor. Araştırmalara göre; beynin ön kısmındaki "ventromedial" adlı bölüm, kişinin karar verme sürecini, nasıl bir insan olmak istediğini ve nasıl hareket ettiğini kontrol ediyor. Baumeister ve Tierney de kişinin, beynin bu bölümü üzerindeki kontrolünü artırabileceğini iddia ediyor. İradeyi kasa benzeten bu iki bilim adamı; diyet yapmak, maraton koşmak gibi sağlam irade gerektiren durumlara hazırlık için; gecede en az altı saat uyumayı, nefes almayı düzenleyen meditasyon aktiviteleri yapmayı, fiziksel olarak kişiyi zorlayacak aktiviteleri ve düzenli beslenmeyi öneriyor. Baumeister, ayrıca, bu bölümün irade kontrolü sırasında normalin üzerinde glikoz yaktığını belirterek; aç karnına irade kontrolünün zorlaşacağını, bu nedenle de böyle durumlarda vücuda şeker takviyesi yapılması gerektiğini dile getiriyor. Ünlü psikolog, iradenin de kas gibi zorlandığında tükenebileceğini belirterek, beyni kısa süreli dinlendirmenin de çok önemli olduğunun altını çiziyor.

BİLİYOR MUYDUNUZ?
"Willpower (İrade)" adlı kitapta, iradenin vücuttaki glikoz oranına bağlı olduğu ve insanların kendi davranışlarını yönetebileceği iddia ediliyor. Yapılan bir araştırmada, küçük suçlardan gözaltına alınan gençlerin vücutlarındaki glikoz oranlarının oldukça düşük olduğu görüldü. Üstelik çocukların, serbest bırakılmadan önceki glikoz oranları da, yeniden suç işleme olasılıklarının %80 doğruluk payıyla tahmin

edilmesini sağladı. Bu durumda, Roy F Baumeister ve John Tierney haklı gibi görünüyor; siz ne dersiniz?