KAROYAN’IN SÖZLERİ PARTİLERİ KIZDIRDI

BAŞPİSKOPOS: “ORTAK ADAY BELİRLEME KONUSUNDA HİÇ İYİ GİTMİYORUZ”

Güney Kıbrıs’ta gelecek yıl yapılacak Başkanlık seçimlerinde AKEL ve DİSİ dışındaki partiler arasında ortak aday belirlenmesi için yürütülen süreçte ilk fire verildi. DİKO Başkanı Marios Karoyan’ın, “iktidarda geniş bir ittifak oluşturma çabalarında iki büyük partinin (AKEL veya DİSİ) veya en azından birinin yer almaması, zorluk yaratacak” şeklinde geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklama, Başpiskopos II. Hrisostomos ve ortak aday belirleme sürecindeki partilerin tepkisine neden oldu.

Simerini gazetesi “Orta Alan Güçlerinde İlk Çatlak... Karoyan’la İlgili Hoşnutsuzluk ve Başpiskopos’tan Eleştiriler” başlıklarıyla manşetten aktardığı haberinde, Karoyan’ın bu açıklamasının ardından ortak aday belirlenmesi sürecindeki diğer partilerin DİKO’nun niyetleri ve teşvikleriyle ilgili kuşku duymaya başladığını, bunun yanı sıra KS EDEK, EURO. KO ve Ekologlar-Çevreciler Hareketi’nde “sürece mayın kondu”  yorumlarının yapıldığını yazdı.

Gazete, DİKO içerisinde de Karoyan’ın bu sözleriyle ilgili hoşnutsuzluk duyulduğunu ve bazı DİKO yetkililerinin bu açıklamayı “siyasi açıdan yersiz ve zamansız” olarak nitelendirdiklerini kaydetti.

Habere göre Karoyan, dün bir açıklama daha yaparak, ortak aday belirlenmesi sürecine “başkalarının” da katılması için çağrıda bulundu ancak “başkalarının” kim olduğu konusuna açıklık getirmedi.

Gazete, Karoyan hezimetinin ardından Başpiskopos II. Hrisostomos’ın da “kısa ve öz” bir açıklama yaparak ortak aday belirleme sürecinin “hiç iyi gitmediği” değerlendirmesinde bulunduğunu ve partilere “gerçekçi olmaları” çağrısı yaptığını yazdı.

Alithia gazetesi ise, “DİKO ve EDEK Lillikas’ı İstemiyor” başlığıyla aktardığı manşet haberinde, DİKO ve EDEK’in Başpiskopos II. Hrisostomos’un desteklediği eski Dışişleri Bakanı Yorgos Lillikas’ın adaylığına sıcak  bakmadıklarını yazdı.

Haberde, DİKO ve EDEK’in Lillikas’ın adaylığına yönelik çabalardan rahatsızlık duyduğu ve dün yaptıkları açıklamalarla ortak aday belirleme çalışmalarının süreceğini vurguladıkları ifade edildi.

Politis gazetesi de “Karoyan Zamanı Kemiriyor ve Gözlerini AKEL’e Çevirerek Devirmeyi Umuyor” başlığıyla aktardığı haberde, DİKO Başkanı Marios Karoyan’ın AKEL’in ortak aday belirlenmesi sürecine katılması için gösterdiği çabayı artık saklamadığını yazdı.

Haberde, Karoyan’ın bu hususta DİKO’dan yeşil ışık beklediği ifade edildi.

Haber, Fileleftheros gazetesinde “DİKO Papatya Falı Bakıyor, Diğer Liderler Bekliyor”; Haravgi gazetesinde de “Ortak Aday Belirleme Süreci Hiç İyi Gitmiyor” başlığıyla aktarıldı.