Günlük hayatın ve sosyal çevrenin beraberinde getirdiği giyim tarzı, ayakları etkiliyor. Sert zemin, dar, sivri burunlu ve yüksek topuklu ayakkabılar, bilinçsiz uygulanan pedikür, yapısal olarak da eğer bir soruna yatkınlık varsa, büyük problemler olarak karşımıza çıkıyor. Yapılan araştırmalar ortalama her yüz kişiden 85'inde bir ayak problemi olduğunu gösteriyor. Zaman içinde değişime uğrayan ayaklarda, kemik ve eklem deformasyonları, batık, nasır, siğil, tırnak-deri mantarı ve terlemeye bağlı oluşan çeşitli sorunlar ortaya çıkabiliyor. Ancak günümüzde ayaklar, tüm bu olumsuzluklardan medikal bakımlar ile korunabiliyor ve oluşmuş problemler bu bakımlarla giderilebiliyor.

Havasız kalan ve ayakkabılar içine sıkışan ayak ve tırnakların bakımı da bu aylarda çok önem taşıyor. Uzman bir el-ayak bakımı biriminde aşağıdaki bakımların, ihtiyaca göre mutlaka yaptırılmasını vurgulayan Acıbadem Eskişehir Hastanesi Deri Hastalıkları Uzmanı Dr. Hülya Sağlam ayak sağlığı medikal uygulamalar hakkında bilgi verdi.

Batık tırnak bakımı:

Tırnak batıkları cerrahi müdahale gerektirmeden giderilebiliyor. 3TO adı verilen tel sistemi ile tırnağın cerrahi olarak çekilmesine gerek kalmıyor ve tırnağın tekrar batması engelleniyor. Takılan tırnak teli ile birlikte bozulmuş olan tırnak yatağı normal düzeyine gelirken tel tırnakta kaldığı sürece tırnağın tekrar batması engelleniyor.

Kalınlaşmış [grifotik] veya mantarlı tırnak bakımı: Kalınlaşmış tırnaklar ağrısız, acısız ve kanamasız şekilde inceltiliyor. Gerekiyorsa dermatolog tarafından medikal tedavide uygulanabiliyor. Böylece tırnağın rengi açılarak sağlıklı bir görüntü sağlanıyor.

Karaciğer problemi olan kişilerde ilaç yerine lazerlede tırnak mantarının tedavisine katkı sağlanabiliyor. Podiatristin uygulaması tedaviye hem katkı sağlıyor hemde tırnağın rengi açılarak sağlıklı bir görüntü sağlanıyor.

Deforme tırnak bakımları: Deformasyona uğramış, darbe sonucu ya da farklı nedenlerle şekli bozulmuş tırnaklar tekrar şekillendiriliyor ve deformasyonlar düzeltiliyor.

Jel sistemi uygulaması: Kalınlaşmış, deforme ve batık tırnaklarda, tırnak yatağının düzeltilmesi amacıyla uygulanıyor. Jel sistemi ile mantarlı tırnaklarda tedavi süreci kısaltılıyor. Ayrıca tırnakta kalınlaşmadan veya mantardan dolayı oluşan rahatsız edici kötü görüntü protez tırnak takılarak ortadan kaldırılıyor. Böylece tırnak daha estetik bir görünüm kazanıyor.

Nasır bakımı: Nasır tabakaları cihaz ile acı vermeden temizlenirken, baskının (basıncın) oluştuğu bölge korunmaya alınarak tekrar nasır oluşumu engelleniyor. Önerilen destek malzemelerle (silikon, tabanlık) nasıra esneklik kazandırılıyor. Dermatoloji uzmanı tarafından birlikte uygulanan sıvı nitrojen gazı ( kriyoterapi ) gibi medikal tedavi seçenekleri ile nasırdan kesin olarak kurtulmak mümkün olabiliyor.

Ayak tabanı siğili (plantar verrü) ; Medikal tedavinin yanı sıra özel cihazlar yardımıyla siğil temizlenerek iyileşmeye katkı sağlanıyor. Siğil, mantar enfeksiyonu gibi bulaşıcı bir hastalık olduğu için, ortamın ve cihazların sterilizasyonu son derece önem taşıyor. Hastane ortamında, steril bir şekilde uygulanması gerekiyor.

Deri deformasyon, sertleşme ve kalınlaşma bakımları: Özellikle ayak tabanında, uygunsuz basınç dağılımı, bası ve sürtünme nedeniyle oluşan sertleşme ve kalınlaşmalar ağrısız acısız şekilde cihaz yardımı ile inceltiliyor. Tekrar oluşmasını engellemek için baskı giderici destek malzemesi uygulanıyor. Ciltteki ölü tabakalar temizlenerek uygun ürünlerle bakım yapılıyor.

Çatlak topuk bakımları; Derideki çatlaklar şişkin kuru ve yağ eksikliği olan nasır tabakaları sonucu olarak oluşuyor. Çatlakların ilerlemesi burada bulunan damarlar sayesinde mikroorganizmaların çatlaklardan vücudun içine ulaşma riski nedeniyle tehlikeli olabiliyor. Ayrıca burada bulunan açık sinir uçları, çok fazla ağrı hissedilmesine sebep oluyor. Bunları düzeltmek için ilk önce fazlalık olan nasırlaşmış tabaka dikkatlice alınarak basınç azaltılıyor. İşlem süresi boyunca önerilen tedavi ürünlerinin düzenli olarak kullanılması daha iyi sonuç alınmasını sağlıyor.

Herkes için ayak sağlığı ve estetiği önemli ama bazı kişiler için hayati önem arzeder, özellikle şeker hastaları his kaybı olduğundan sorunlarının farkında bile olmayabilirler. Bu sebeple mutlaka belli aralıklarla dermatoloj uzmanı ve beraberinde ki ayak sağlığı uzmanına görünmeleri gerekmektedir.