“KIBRIS; AVRUPA VE ASYA ARASINDA ENERJİ KÖPRÜSÜ OLUYOR...”

“İSRAİL’DEN KIBRIS’A, ORADAN DA YUNANİSTAN’A DENİZALTI ELEKTRİK KABLOSU DÖŞENECEK”

Lefkoşa, 24 Ocak 12 (T.A.K): Yunanistan Devlet Elektrik İşletmeleri’nin yan şirketi olan ve Rum tarafında faaliyet gösteren DEİ Quantum Energy şirketinin, dün “İsrail, Kıbrıs ve Yunanistan’ı; Avrupa elektrik ağıyla bağlayacak olan bir denizaltı elektrik kablosu projesini duyurduğu” ifade edildi.

Rum gazetelerinden Alithia, “Kıbrıs Enerji Köprüsü” başlıklı haberinde, projenin adının “EuroAsia Interconnector” olduğunu ve bunun iki kıta arasındaki ilk enerji bağlantısı projesi olacağını duyurdu.

Projenin bir buçuk trilyon Euro’ya mal olacağını yazan gazete, projenin, gerek deniz altına yerleştirilecek kablonun uzunluğu, gerek kablonun ulaşacağı derinlik açısından; bugüne kadar dünyada yapılan “en olağanüstü çalışma olduğunu” savundu.

Projeyle ilgili açıklamanın DEİ Quantum Energy Başkanı Nasos Ktoridis tarafından dün Güney Lefkoşa’da yapıldığını kaydeden gazete, Ktoridis’in “İsrail, Kıbrıs ve Yunanistan’ın refahının; enerji kapsamlarının geliştirilmesine bağlı olduğunu söylediğini” belirtti.

“Bugün Kıbrıs’ın iki kıta (Avrupa - Asya) arasında enerji köprüsü haline geldiğini” savunan Ktoridis, “bunun Yunanistan Devlet Elektrik İşletmeleri (DEİ), DEİ Quantum Energy ve İsrailli kuruluşların taahhüdü olduğunu” ekledi.

“PROJE PLANLAMASI”

DEİ Quantum Energy’nin ilk tahminlerine göre, “EuroAsia Interconnector” projesinin, toplam uzunluğu 540 deniz miline ulaşacak olan denizaltı elektrik kablosuyla Güney Kıbrıs, İsrail ve Yunanistan’ı Avrupa elektrik ağıyla bağlayacağını kaydeden gazete, elektrik kablosunun döşeneceği en derin noktanın 2 bin metreye ulaşacağını kaydetti.

Projeye taraf ülkelerin, enerji konusundaki yeterlilik ve bağımsızlıklarının ötesinde; enerji dengesi eksikliğine sahip ülkelere elektrik enerjisi ihraç ederek kazanç elde edebileceklerini yazan gazete, projenin “Kıbrıs’ı Avrupa enerji ağına Yunanistan vasıtasıyla; Kıbrıs ile Girit arasındaki yaklaşık 320 deniz mili uzunluğundaki kablo ve Girit ile Mora Yarımadası arasındaki yaklaşık 65 deniz mili uzunluğundaki kablo ile bağlayacağını” ekledi.

Projeyle ilgili çalışmaların 2012 yılında tamamlanmasının, projenin hayata geçirilmesinin de çalışmaların başlamasından itibaren 36 ayda tamamlanmasının hesaplandığını kaydeden gazete, kablonun 2 bin MW kapasiteye kadar ulaşacak elektrik enerjisi taşıyacağını haber verdi.

Gazete, projenin yönetimini, tarafların teknokratları ile İsrail, Güney Kıbrıs ve Yunanistan’dan temsilcilerin üstleneceğini ifade etti.

“FİNANSMAN”

Bir buçuk trilyon Euro’ya mal olması hesaplanan “EuroAsia Connector” projesinin finansmanını, DEİ Quantum Energy şirketinin sağlayacağını belirten gazete, deniz altına döşenecek olan kablonun ömrü dolana kadar; projenin getirmesi beklenen gelirin 17 buçuk trilyon Euro civarında olacağını, projenin maliyetinin de; işleve girmesinden itibaren bin 500 gün, bir diğer ifadeyle 4 yıl içerisinde kendisini amorti edeceğini ekledi.

Gazeteye göre Ktoridis son olarak, “Kıbrıs’ın sınırlarının bugünden itibaren büyüyeceğini ve iki kıtaya ulaşacağını” sözlerine ekledi.

Haravgi’nin; “Kıbrıs Avrupa İle Asya Arasında Enerji Köprüsü Oluyor” başlıklı haberine göre ise, DEİ Quantum Energy Başkanı Nasos Ktoridis, “36 ayda tamamlanabilecek olan bu projeyle; Kıbrıs’ın Asya ile Avrupa arasında enerji köprüsü olabileceğini” söyledi.

Habere göre Ktoridis, “yaklaşık 155 deniz mili uzunluğundaki bir kablonun İsrail ile Kıbrıs’ı, yaklaşık 320 deniz mili uzunluğundaki başka bir kablonun Kıbrıs ile Girit’i, 65 deniz mili civarı uzunluğundaki başka bir kablonun da Mora Yarımadası’na kadar ulaşacağını” ifade etti.

Kablonun deniz dibinin bir metre altına yerleştirileceğini belirten Ktoridis, kablonun döşenmesi sırasında izlenecek olan güzergâhın üç ülkenin “münhasır ekonomik bölgeleri içerisinde olacağını” dile getirdi.

Gazeteye göre, gazetecilerin bazı sorularını da yanıtlayan Ktoridis, İsrail’in kendi MEB’i içerisinde tespit ettiği doğalgazdan enerji üretmeye Güney Kıbrıs’tan daha erken bir sürede başlayacak olmasından dolayı; bu kablo aracılığıyla Avrupa ağına elektrik enerjisi ihraç edebileceğini ifade etti.

Ktoridis, daha sonraki aşamada bunu Güney Kıbrıs’ın da yapabileceğini dile getirdi.

Fileleftheros ise; “Bin Metrelik Denizaltı Kablosu... İsrail’den Kıbrıs Vasıtasıyla Avrupa’ya 2 bin MW Elektrik” başlıklarıyla yayımladığı haberinde, projenin amacının “Kıbrıs’ın Avrupa ile Asya arasında enerji köprüsü olması, İsrail’in Kıbrıs’ın ek ve temel ihtiyaçlarına hizmet edecek elektrik üretmesi, aynı zamanda İsrail’in; Kıbrıs’tan Girit’e, Girit’in diğer ucundan da Mora Yarımadası’na kadar uzanacak olan denizaltı kablosuyla Yunanistan’ın ihtiyaçlarını karşılaması olduğunu” yazdı.

Gazeteye göre, DEİ Quantum Energy Başkanı Ktoridis, kablo üzerinden enerji taşınmasına İsrail’den başlanmasının beklendiğini; İsrail’in doğalgazdan üreteceği enerjiyi ihraç etmek istediğini söyledi.

Uluslararası fiyatlara bakıldığında, Güney Kıbrıs’ın daha ucuza enerji ithal edebileceğini de söyleyen Ktoridis, “ancak kıyaslamanın Kıbrıs doğalgazından üretilecek enerjinin gelecekteki fiyatına bakılarak yapılması gerektiğini” ifade etti.

Gazeteye göre Ktoridis, “bir yandan kablonun 2 bin metreden daha fazla derinden geçmemesi, diğer yandan da Türkiye’nin MEB’inden geçmemesi için; izlenecek güzergâhın planlamasının, Doğu Akdeniz’in derinlik ölçümü kriteri temel alınarak yapıldığını” sözlerine ekledi.

Politis gazetesi ise geniş ayırdığı haberinde, DEİ Quantum Energy Başkanı Nasos Ktoridis’in Avrupa ile Asya arasındaki enerji köprüsü konusunda iyimser olduğunu yazdı.

Avrupa’daki elektrik talebinin devasa boyutlarda olduğunu yazan gazete, doğalgaz tespit edilmesinin akabinde “Kıbrıs ve İsrail’in 540 deniz mili uzunluğundaki kabloyu kullanarak; Avrupa ülkelerine enerji sağlayabileceklerini” savundu.

Gazete, dünkü bilgilendirme toplantısına katılanların çoğunda, elektrik enerjisi naklinin Avrupa ülkelerinden Girit, Güney Kıbrıs ve İsrail gidişatında olacağı izlenimi meydana gelmesine rağmen, DEİ Quantum Energy Başkanı Ktoridis’in, Avrupa’da sürekli artmakta olan enerji talebinin, Güney Kıbrıs ve İsrail’de daha fazla elektrik üretilmesi ve bunun denizaltı kablosuyla Avrupa ülkelerine sevk edilmesine dair koşullar meydana getirmekte olduğunda ısrarcı olduğunu kaydetti.

Haberde, deniz altındaki kablonun sadece üç ülkenin MEB’inden geçmesi yönünde çaba harcandığını, ancak kamuoyuna sunulan haritada “kablonun bir bölümünün Deniz Hukuku sözleşmesi temelinde Kıbrıs MEB’ine ait olmasına rağmen, halihazırda Türkiye tarafından reddedilen bölgeden geçmekte olduğu” da ileri sürüldü.