RUIJTEN RAPORDA, “MARAŞ’IN BM’YE İADESİ KARŞILIĞINDA MAĞUSA LİMANI’NIN AB DENETİMİNDE AÇILMASI” ÖNERİLİYOR

Avrupa Parlamentosu (AP)’ın Türkiye’nin üyelik süreciyle ilgili raporunun bugün görüşülmesinin, yarın da oylamaya sunulmasının beklendiği belirtildi. Raporda, Maraş’ın iadesi ve doğrudan ticaretle ilgili ifadelerin yer aldığı da kaydedildi.

Politis gazetesi raporda, “Türkiye’nin jeostratejik öneminin ve üyelik müzakerelerindeki başlıkların açılmasına yönelik dinamiğin” kaydedildiğini, nihai metnin bugün AP Dışişleri Komitesi’nde ortaya konmasının ve yarınki oylamayla da kabul edilmesinin beklendiğini belirtti.

“İki Başlığın Açılması İçin Hayat Öpücüğü... AP’ın Raporu Türkiye Açısından Olumlu…  Maraş’la İlgili İfadeler” başlıklı habere göre, Avrupa Parlamentosu Türkiye raportörü Ria Oomen-Ruijten’in kaleme aldığı raporda, “Maraş’ın BM’ye verilmesi ve buna paralel olarak herkes tarafından kabul gören bir yasal çerçeve içerisinde AB denetiminde (Mağusa) limanının doğrudan ticarete açılması” ifadeleri yer aldı.

“Elde edilen bilgilere” dayandırılan habere göre raporda, “bugünkü koşullar ve Ortadoğu’daki gelişmeler içerisinde Türkiye’nin AB için jeostratejik önemine” de işaret edildi.

Gazete, raporun, “tartışılmaz bir şekilde dikkatli bir üslupla” Komisyon’u, Güney Kıbrıs’ın tek taraflı olarak bloke ettiği 23 ve 24. başlıkların açılmasına götürecek yolları incelemeye teşvik ettiğini de yazdı.

Öte yandan Simerini gazetesi “‘Ticaret’ Kavga Nedeni... Türkiye Değerlendirme Raporunun Görüşülmesi Bugün” başlıklı haberinde, Türkiye değerlendirme raporunun bugün doğrudan ticaretle birlikte ele alınacağını yazdı. Gazete, bu konuda bazı değişikliklerle Türkiye ve Türk dostu bloğun ısrarları olduğu yorumunu da yaptı.

Raporda, “Türkiye hükümetinin askerlerini Kıbrıs’tan çekmeye başlamasının ve Maraş’ı BM himayesinde iade etmesi gerektiğinin” vurgulandığını kaydeden gazete, ayrıca görüşmelerde çözüme ulaşmak için olumlu atmosferin ileri götürülmesi ve herkes tarafından kabul edilir yasal bir şekilde doğrudan ticarete olanak sağlamak için Kıbrıs Cumhuriyeti’nin AB’nin gümrük denetimi altında Mağusa Limanını açmaya çağrıldığını belirtti.

Gazete devamında şunları kaydetti:

“Bu paragraf, Kıbrıs Cumhuriyetine aşağıdaki açık hakkı tanıyarak Mağusa limanın açılması ve şehrin (Maraş’ın) iadesini, meşruiyet temelinde doğrudan ticaretle bağlantılı kılıyor: ‘O (Kıbrıs Cumhuriyeti) limanlarını açma ve kapamada egemen hakka sahiptir’. Bu paragraf, raportör tarafından, şu veya bu şekilde ‘doğrudan ticaretle’ ilgili olan değişikliklerin reddedilmesi argümanı olarak kullanılıyor, ki bu bir kez daha kötü bir dikendir…”

Raporda, tüm müdahil tarafların, nihai çözümün bulunması için çabalarını yoğunlaştırmaya ve iyi niyet göstermeye çağrıldığına da işaret eden gazete, bu şekilde Türkiye’ye sorumluluk yüklenmesinden kaçınıldığını ileri sürdü.

Habere göre raporda Kıbrıs ile ilgili iki paragraf daha var: Bunların birinde “Kıbrıs Cumhuriyetinin Münhasır Ekonomik Bölgesi içerisindeki tam meşruiyeti” hatırlatılıyor, diğerinde de “Türkiye’nin ayrım yapmadan tüm üye devletlerle ek protokolü uygulamamasından dolayı  hayal kırıklığı” dile getiriiiyor.

Fileleftheros gazetesi de AP Başkanı Martin Schulz’un Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ve TBMM Başkanı Cemil Çiçek’e gönderdiği mektupların içeriğine değindi.

Gazete, “elde etmeyi başardığı” mektupta “Schulz’un Türkiye’nin olumlu gündemini desteklediğini” savundu.