FRANSA İLE YAPTIKLARI TATBİKATIN ARDINDAN DÜN LİMASOL’UN DOĞU DENİZ BÖLGESİNDE İCRA EDİLEN TATBİKAT SİMERİNİ’YE GÖRE “TÜRKİYE’YE CEVAP NİTELİĞİNDE”

3 YUNAN SAVAŞ UÇAĞI BAF HAVA ÜSSÜ’NE İNDİ

Rum Arama Kurtarma Kuvvetleri, 5 Mart’ta Fransız Deniz Kuvvetleri’yle yaptığı müşterek tatbikatın ardından, dün de Almanya Deniz Kuvvetleri’yle müşterek bir arama - kurtarma ve “asimetrik tehdit” tatbikat icra etti.

Politis; “Almanya Savaş Gemileriyle Arama ve Kurtarma Tatbikatı... MEB ve FIR İçerisindeki Kıbrıs-Almanya Savaş Tatbikatı Başarıyla İcra Edildi... Kıbrıs Yanıt Vermeye Hazır” başlığıyla yansıttığı haberinde, dün icra edilen tatbikatla Güney Kıbrıs’ın, sözde “Münhasır Ekonomik Bölgesi içerisindeki vukuatları göğüslemeye hazır olduğu” mesajını verdiğini yazdı.

Gazete, Rum Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi’nin koordinatörlüğünde, Rum kuvvetleri ile Almanya Deniz Kuvvetleri’ne ait gemilerin katılımıyla icra edilen büyük ölçekli Arama - Kurtarma ve Asimetrik Tehdit” tatbikatının dün Limasol deniz bölgesinde ve büyük bir gizlilik içerisinde gerçekleştirildiğine dikkat çekerek şu detayları verdi:

“Kıbrıs Cumhuriyeti Kuvvetleri ve Almanya Deniz Kuvvetleri’ne bağlı gemiler tarafından Limasol’un doğusundaki deniz bölgesinde icra edilen tatbikatla Kıbrıs, arama ve kurtarma vakalarında her an yardıma hazır olduğunu bir kez daha gösterdi.

Tatbikatta Almanya Deniz Kuvvetleri’nden 3 gemi yer alırken, Kıbrıs Cumhuriyeti’nden Milli Muhafız Ordusu ve Polis’e ait üç helikopter, Polis’e ve Milli Muhafız Ordusu’na ait 3 hücumbot, Balıkçılık Dairesi teknesi, İtfaiye Teşkilatı, Polis Çevik Kuvveti’nin (MMAD) özel anti-terör timi, Larnaka Sivil Savunma Teşkilatı’nın Kurtarma Birimi’nin Sağlık grubu ile Larnaka ve Limasol genel hastanelerinin sağlık servisleri görev aldı.

Müşterek hava - deniz tatbikatı; görev alan bütün birimlerin bütün faaliyetlerini tam başarıyla yerine getirmesiyle öğlen saatlerinde tamamlandı. Tatbikatta Kıbrıs’ın çeşitli arama - kurtarma vakalarını ve asimetrik tehditleri göğüslemeye her an hazır olduğu, Kıbrıs kuvvetleri ile Alman savaş gemilerinin Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi’nin harekât komutası altında mükemmel bir eşgüdüm içerisinde olduğu saptandı.

Tatbikat geniş ölçekliydi ve münhasır ekonomik bölge (MEB) ve Arama Kurtarma Bölgesi (Lefkoşa FIR Hattı’yla örtüşen) içerisinde cereyan edebilecek şu çeşitli senaryoları kapsıyordu:

- Deniz kazası ve buna paralel olarak denize akaryakıt sızması, deniz kirliliğine Balıkçılık Dairesi tarafından müdahale edilmesi ve yaralıların helikopterlerle Larnaka ve Limasol hastanelerine nakli;

- Şüpheli gemiye MMAD anti - terör timi ve Liman Polisi tarafından denetim yapılması ve Milli Muhafız Ordusu ve Polis helikopterlerinin Alman savaş gemisinin helikopter pistine iniş - kalkış yapması;

- Savaş gemilerine sürat tekneleri aracılığıyla saldırı faaliyetleri yapmaları anlamına gelen asimetrik tehditlerin göğüslenmesi;

Savunma Bakanı Dimitris İliadis, geniş ölçekli Arama Kurtarma ve Asimetrik Tehdit tatbikatının başarıyla icra edildiğini açıkladığı bir konuşma yaptı. İliadis, bu tatbikatın, 5 Mart’ta Fransa Deniz Kuvvetleri’yle icra edilen müşterek tatbikatın ardından ve başarıyla icra edildiğine dikkat çekti.”

Haravgi ön sayfasından fotoğraf desteğiyle verdiği habere; “Kıbrıs ve Alman Kuvvetlerinin Tatbikatı... Kıbrıs MEB ve FIR’daki Uluslararası Yükümlülüklerini Tam Olarak Yerine Getiriyor” başlığını attı.

Habere göre, Güney Kıbrıs’ın sözde MEB’inde ve FIR bölgesinde yalnız “egemenlik hakları değil, uluslararası hukuktan kaynaklanan sorumluluk ve yükümlülükleri de olduğunu” söyleyen İliadis, bu sorumluluk ve yükümlülüklerini yerine getirebileceklerini, özellikle AB dönem başkanlığı arifesinde gösterdiklerini söyledi.

Simerini de, iç sayfasında yer verdiği haberini, birinci sayfasından fotoğraf desteğiyle okurlarının bilgisine getirdi.

“Türk Tehditlerine Cevap - Tatbikat... Fransız Savaş Gemilerinden Sonra Alman Savaş Gemileri Geldi... Kıbrıs MEB’inde Büyük Tatbikat” başlığını atan gazete, Rum - Alman müşterek tatbikatının Limasol’un doğusundaki deniz bölgesinde 10.00 - 15.00 saatleri arasında icra edildiği bilgisini verdi.

Fileleftheros haberi; “Kıbrıs - Almanya Müşterek Arama Kurtarma Tatbikatı... Limasol Açıklarında İcra Edildi, Birçok Senaryo Canlandırıldı” başlığını attı.

Habere yer veren gazetelerin, tatbikatta görev alan Alman savaş gemileriyle ilgili bilgi vermedikleri özellikle dikkat çekti.

3 YUNAN SAVAŞ UÇAĞI BAF HAVA ÜSSÜ’NE İNDİ

Öte yandan Alithia; “Yunan Savaş Uçakları Baf’ta”  başlıklı haberinde, Yunan Hava Kuvvetleri’nin Kalamata’daki 120’nci Hava Eğitim Kanadı’na bağlı 3 adet T - 6 Texan tipi savaş uçağının RMMO’nun Baf’taki “Andreas Papandreu Hava Üssü”ne iniş - kalkış yaptığını bildirdi.

Gazete, “çağdaş eğitim uçakları” olarak nitelediği T - 6 Texan’ların Kalamata’dan havalandıktan sonra ara istasyon olarak kullandıkları Girit’in Kasteliu Hava Limanı’ndan Baf Hava Üssü’ne uçtuklarını, eğitim çerçevesinde gerçekleştirildiğini yazdığı uçuş, iniş ve kalkışların 6 Nisan’dan 8 Nisan 2012’ye kadar gerçekleştiği bilgisini verdi.

Gazete haberinde şu ifadeye de yer verdi:

“Yunan savaş uçaklarının uzun yıllardır Kıbrıs’a iniş yapmadıklarına dikkat çekelim. Mürettebat, (Baf Üssü’nde) kaldığı süre içerisinde Baf’ın arkeolojik yerlerini ve Ay. Neofitu Manastırı’nı gezme fırsatı buldu.