İSTANBUL Kartal’da 12 yaşından küçük 3 erkek çocuk, 10 yaşında bir kız çocuğuna cinsel istismarda bulundu. Savcılık tecavüz soruşturması için erkek çocuklardan kan örnekleri alınmasını ve moleküler genetik inceleme yapılması için karar verilmesini istedi. İnceleme sonuçları, mağdur kız çocuğundan alınan kan örneği ve sürüntü örnekleriyle karşılaştırılacak, böylece cinsel istismar olayının boyutları ortaya çıkacaktı. 

Ancak savcının talebini inceleyen Kartal Hâkimi M.T.Ş., 12 yaşını doldurmayan çocukların ceza sorumluluğu olmadığını belirterek, “Ceza yoksa, tecavüzün varlığı, yokluğu da incelenmesin” dedi. Kararının gerekçesine Çocuk Koruma Yasası ve Anayasa’yı dayanak gösteren Hâkim M.T.Ş., tecavüz şüphelisi çocukların vücut dokunulmazlığını ihlal edemeyeceğini, bunun hem çocuk ve hem de insan haklarına aykırı olduğunu savundu. Vücut dokunulmazlığı yaşıtları tarafından ihlal edilen küçük kız çocuğuyla ilgili soruşturma da bu kararla havada kaldı. Çünkü hâkim savcının taleplerini reddederek soruşturmayı durdurdu. 

SUÇ MAĞDURU NE OLACAK?


Hakim M.T.Ş., verdiği kararı adalet.org sitesinde de paylaşarak, meslektaşlarının görüşlerini istedi. Ancak gelen yanıtlar hiç de beklenildiği gibi olmadı. Hakim ve savcı meslektaşları hakimin kararını eleştirerek, yanlış olduğunu söyledi. İşte o yorumlardan bir kaçı:

Antalya Kumluca Hakimi Aktan Ali Özlük: "Cezai sorumluluğun bulunmamasının, ceza usul işlemlerinin tatbikine engel olmamalı" 

Bakırköy Hakimi Ferşat Aydın: Bu karara kesinlikle katılmıyorum. 

Bandırma Hakimi Selim Doğanay: Ben de bu görüşe katılmıyorum. Suç mağduru, korunma ihtiyacı içindeki çocuk olduğundan, delil toplama işinin zorunlu olduğunu düşünüyorum"

HUKUKÇULAR NE DİYOR?


Prof. Dr. Vahit Bıçak (Ceza Hukukçusu): 12 yaşını doldurmamış çocukların cezai sorumluluğu yok. Ama cezai sorumluluğu olmaması demek soruşturma yapılamaz anlamına gelmez. Ceza verilemez ama bazı tedbirler var. Ayrıca kişilerin nüfustaki kayıtlarıyla, gerçek yaşları farklı olabilir. 

Ali Kemal Yıldız (Ceza Hukuku Öğretim Üyesi): Öncelikle şunu belirteyim, mevcut uygulama bu olaydaki hâkimin uygulaması gibi. 12 yaşından küçük çocukların ceza sorumluluğu olmadığı için ispat muhakemesi yapılmıyor. Ceza uygulanmayacak ama tedbirler var. Çocuğun korunması başka bir şey, orada gerçekte suçun işlenip işlenmediğinin araştırılması başka bir şey. Önce o suçun gerçekte işlenip işlenmediğinin ispat edilmesi gerekiyor. Hele bu kadar hassas bir durumda, mutlaka deliller toplanmalı.