SONUÇLAR HRİSTOFYAS VE NOBLE TARAFINDAN EŞZAMANLI AÇIKLANDI

“YATAK, BANLİYÖLERİYLE BİRLİKTE LEFKOŞA KADAR BİR ALAN”

“YAKLAŞIK 7 TRİLYON AYAK KÜP REZERVLE, 2000 YILINDAN BU YANA KEŞFEDİLEN 4’ÜNCÜ BÜYÜK DOĞALGAZ YATAĞI”

DİMİTRİS HRİSTOFYAS: “TARİHİ BİR GELİŞME, DÜNYA ENERJİ HARİTASINA GİRİYORUZ”

PRAKSULA ANDONİADU: “210 YILLIK İHTİYACIMIZI KARŞILAR”

Güney Kıbrıs’ın tek taraflı olarak “münhasır ekonomik bölgesi” ilan ederek parsellediği deniz bölgesinde, Afrodit olarak isimlendirdiği 12’nci parselde Noble Energy şirketi eliyle gerçekleştirilen sondajın sonuçları dün ABD’nin Teksas eyaletinde Noble şirketi, Güney’de de Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas tarafından eşzamanlı olarak açıklandı. Gazeteler, Afrodit’te 7 trilyon ayak küp doğalgaz rezervi bulunduğu, bunun Güney Kıbrıs’ın 200 yıllık enerji ihtiyacını karşılayabilecek bir rezerv olduğu yolundaki haberlerini manşetten verdiler, detayları geniş şekilde aktardılar.

Fileleftheros “200 Yıllık Doğalgaz... İlk Yatak, Banliyöleri de Dâhil Lefkoşa Kadar Büyük” başlıklı manşet haberinde doğalgaz yatağının net değerinin 21 milyar veya toplam çalışma döngüsünün 70 milyar Euro olarak hesaplandığını, Noble Energy’nin açıklamasında ise doğalgazın 5-6 trilyon ayak küp olduğunun belirtildiğini, Noble’ın sonuçları açıklarken temkinli davrandığını yazdı.

“YAKLAŞIK 7 TRİLYON AYAK KÜP REZERVLE, 2000 YILINDAN BU YANA KEŞFEDİLEN 4’ÜNCÜ BÜYÜK DOĞALGAZ YATAĞI

Afrodit’te bulunanın; 2000 yılından bu yana dünya çapında keşfedilen en büyük 4’üncü doğalgaz yatağı ve şu ana kadarki en iyi 100 yatak arasında bulunduğunu kaydeden gazete, verilere göre dün açıklanan doğalgaz yatağının, Rum “münhasır ekonomik bölgesindeki” yaklaşık 14 yataktan biri ve toplam rezervin yüzde 10’u olduğuna; bu hesaba olası petrol yataklarının dâhil olmadığına işaret etti. Habere göre Rum Yönetimi Başkanı Hristofyas dün saat 15.00’te yaptığı açıklamada (Noble de ABD’de saat 07.00’de) Afrodit’te bulunan yatağın, 40 mil karelik (yaklaşık 103,6 kilometrekare) alanı kapsadığını; yani banliyöleriyle birlikte Lefkoşa kadar bir alan olduğunu; net eninin yaklaşık 310 ayak olduğunu duyurdu. Hristofyas, sondaj kuyusunun 5 bin 861 metreye ulaştığı, su derinliğinin bin 689 metre olduğu kaydetti.

Uzmanların, 7 trilyon ayak küp doğalgazı 140 milyar varil petrole denk gördüklerine işaret edilen haberde 7 trilyon ayak küpün, Noble’ın açıkladığı 5-8 trilyon ayak küpün matematiksel ortalaması değil olasılık oranı temeliyle, Monako ölçeği temelinde stratejik ortalama olduğuna dikkat çekildi. Rum Yönetimi Başkanı’nın, sonuçları hükümeti adına açıklamadığını, sözlerine “Noble Energy Şirketi şu anda açıklıyor ki...” ifadesiyle başladığını belirten gazeteye göre, Hristofyas, özetle şunları aktardı: “Bu, dünya çapında, bu alanda uzman olanlar tarafından yapılan değerlendirmedir.

İzlenmekte olan prosedür uyarınca, yataktan faydalanılmaya başlamadan önce bir araştırma sondajı daha yapılması gerekecek. Kıbrıs hükümetinin Noble Energy International Şirketi ile geliştirdiği işbirliğinden memnunuz, bu verimli işbirliğinin önümüzdeki aşamada da aynı nitelikte devam edeceğinden eminiz.”

HRİSTOFYAS “TARİHİ GELİŞME”

Hristofyas doğalgaz bulunmasının hem bugünkü hem de gelecek nesillerin faydalanacağı büyük ve uzun vadeli ekonomik kalkınma perspektifleri yarattığına işaret ederek bu olguyu “tarihi gelişme” olarak niteledi. Doğalgazdan faydalanılması için gerekecek altyapının aşamalı olarak geliştirilmesine yönelik yatırımların ötesinde halen pek çok yabancı şirketin Güney Kıbrıs’ta faaliyet göstermeye ilgi belirttiğine dikkat çeken Hristofyas “Kıbrıs, Avrupa Birliği’nin Enerji güvenliğine özlü katkı yapma perspektifiyle hem jeotratejik hem de siyasi alanda Avrupa’nın enerji haritasına giriyor” dedi.

Simerini “Zenginlik Afroditi... Yatak ‘Keşfedildi’... Kıbrıs İçin Yeni Dönem... Noble Keşif Nedeniyle Coşkulu... Doğalgaz Hacmi 5 İle 8 Trilyon Ayak Küp Arasında” başlıklı manşet haberinde beklentilerin gerçekleştiğini, Afrodit parselinde hacmi 5 ile 8 trilyon metreküp arasında olan ve değeri 100 milyar dolar olarak hesaplanan doğalgaz yatağı bulunduğunu kaydetti. Bu mutlu haberin Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas tarafından, Noble Energy Şirketi’nin ABD’nin Teksas Eyaleti’ndeki merkezinde yaptığı açıklamanın hemen ardından verildiğine dikkat çeken gazete edindiği bilgilere dayanarak Afrodit’teki yatağın tam hacminin 2012’nin ilk yarısında yapılması beklenen ikinci sondaj çalışmasından sonra belirleneceğine işaret etti.

Habere göre yapılacak ikinci sondajdan çıkacak sonuçların, dün açıklanan 8 trilyon ayak küp tavanını aşarak 9-10 trilyon ayak küp olabileceğine işaret ediliyor. Yapılan kalite analizlerinde ise diğer gazlardan arı, çok yüksek kalitede metana işaret ediliyor ki bu da biraz çalışma gerektirdiği anlamına geliyor.

PRAKSULA ANDONİADU “210 YILLIK İHTİYACIMIZI KARŞILAR”

Aynı gazete “210 Yıllık İhtiyacımızı Karşılar” başlıklı haberinde ise Rum Ticaret Sanayi ve Turizm Bakanı Praksula Andoniadu’nun Rum radyosuna yaptığı açıklamaya yer verdi. Gazeteye göre “Açıklamanın önemi, Kıbrıs’ta doğalgaz varlığının kesinleşmesidir. Açıklanan 7 trilyon ayak küp ortalamayla, 5-8 trilyon ayak küp çok önemli bir miktardır” diyen Andoniadu, “(doğalgazla) elektrik üretiminde Kıbrıs’ın 210 yıllık ihtiyacını karşılar” ifadesini kullandı.

Andoniadu doğalgaz fiyatlarının, üretim ve sunum şekline göre değiştiğini bu nedenle somut bir fiyatı olmadığını belirterek “bundan 6 bin ayak küpün enerji açısından bir varil petrole denk geldiği hesaplanırsa 7 trilyon ayak küp doğalgaz yaklaşık bir milyar varil petrole denk gelir buna göre yatağın değeri 100 milyar civarında olur” dedi. Doğalgazın işlenmesi konusuna da değinen Andoniadu enerji merkezine ilişkin geniş bir projeleri olduğunu ve Vasiliko Bölgesi’nde yoğunlaştığını söyledi. Alithia manşetine “Afrodit’te 5-8 Trilyon, Ortalama 7 Trilyon Ayak Küp... İyimser Doğalgaz” başlığını attı.

Gazete bunun, dünya enerji haritasına girmekte olan Güney Kıbrıs için yeni bir dönem olduğunu, ancak önce Noble Energy’nin Teksas’ta hemen ardından da Dimitris Hristofyas’ın Rum tarafında açıkladığı sonuçların, beklentilerin altında olduğunu belirtti. Haravgi manşetine “Tarihi Gün... Başkan Hristofyas 7 Trilyon Ayak Küp’lük Doğalgaz Yatağı Bulunduğunu İlan Etti... Noble Doğalgazın Kalitesinin Çok Yüksek Olduğundan Söz Ediyor” başlığını atarken Politis “28 Aralık 2011... Kıbrıs Enerji Haritasında” başlığını kullandı.