Rum basınında bugün çıkan çeşitli haberlerde, Rum tarafının sözde MEB’i içerisinde bulunan ve “Afrodit” olarak adlandırılan 12. parseldeki doğalgaz yatağının büyüklüğüyle ilgili çeşitli iddialara yer verildi.

Politis gazetesi; “Leviathan Büyüklüğünde Doğalgaz Yatağı... Afrodit En Nihayetinde Büyük Sürpriz - Noble’in Sondajından Ulaşan Haberler Şaşırtıcı” başlıklarıyla manşetten verdiği haberinde, “12. parseldeki doğalgaz yatağının her türlü beklentiyi aşmakta olduğunun görüldüğünü” yazdı. “Geçerli kaynaklardan edindiği” bilgilere dayanarak, 12. parseldeki doğalgaz yatağının İsrail’in Leviathan parseliyle benzer olduğunu kaydeden ve Leviathan’daki yatağın “dev” olarak nitelendirildiğini anımsatan gazete, aynı kaynakların “Afrodit” parselinin Leviathan’ı geçmesi olasılığını ihtimal dışında bırakmadıklarını da ekledi.

Haberine iç sayfadan devam eden gazete, Leviathan’daki yatağın Noble’ın bugüne kadar tespit ettiği en büyük yatak olduğunu ve son 10 yıldır dünya çapındaki en önemli buluşlardan biri olarak addedildiğini belirtti. Habere geniş yer veren gazete, Noble Energy şirketinin 12. parseldeki ilk sondajın sonuçlarını kısa zaman içerisinde açıklamasının beklendiğini ekledi.

Fileleftheros gazetesi ise; “Afrodit’le İlgili Değerlendirmeler Hazırlıyorlar” başlığıyla yayımladığı ve elde ettiği bilgilere dayandırdığı haberinde, Afrodit’teki doğalgaz yatağıyla ilgili ilk resmi değerlendirmelerin; yaklaşık 8 - 10 gün içerisinde ve 2011 yılı bitmeden hemen önce açıklanmalarının beklendiğini bildirdi.

Noble Energy şirketinin, önümüzdeki 24 saat içerisinde ek testler yapmaya hazır olacağını da belirten gazete, deniz dibindeki sondaj noktasındaki teknik anlamda oldukça zor montajların da tamamlanmakta olduklarını ifade etti. Geçtiğimiz Pazar ve Pazartesi günü denizde meydana gelen fırtınanın geçtiğini ve çalışmaların sorunsuz devam etmekte olduğunu ifade eden gazete, sondajın tamamlanması dolayısıyla; çalışmaların sondajın montajı, aynı zamanda doğalgaz yatağıyla ilgili sayısal ve kalite değerlendirmeleriyle alakalı olduğunu kaydetti.

Noble şirketinin merkezinin bulunduğu Teksas eyaletindeki Houston’da, uzmanların araştırma sondajından ortaya çıkan bulgular ve veriler üzerinde çalışmakta olduklarını kaydeden gazete, Noble’ın Teksas eyaletindeki Houston’da bulunan merkezinde, halihazırda birtakım sonuçlara sahip olunduğunu ekledi.

Gazetenin halihazırda yazmış olduğu bilgilere dayanarak, 8 - 13 trilyon ayak küp ve giderek artan doğalgazdan bahsedildiği belirtilirken, bu verilerin resmi olarak da doğrulanması halinde, bunun dünya çapında keşfedilen üçüncü en büyük doğalgaz yatağı olacağı anlamına geldiğini belirtti. Alithia gazetesi ise; “Yeterince Gaz ve Yüksek Kalitede” başlıklı haberinde, Noble Energy şirketinin Rum tarafının sözde MEB’i içerisinde bulunan 12. parseldeki doğalgaz yatağıyla ilgili çok beklenen açıklamasının Noel’den hemen sonra yapılacağını bildirdi.

Gazeteye konuşan bir “hükümet kaynağına” dayanarak, ilk sonuçların/değerlendirmelerin hazır olduğunu yazan gazete, şirketin Rum hükümetini; Afrodit’teki yatağın 8 trilyon ayak küp civarında yüksek kalite doğalgaz içermekte olduğu konusunda bilgilendirdiğini haber verdi. Rum tarafının diğer parselleriyle ilgili 2’nci tur ihaleler konusunda ise gazete, yine aynı kaynağa dayanarak, tüm belgelerin ve sözleşmenin hazır olduğunu; ihaleye yeni yılın başında çıkılmasının beklendiğini ekledi.

Simerini gazetesi ise konuyla ilgili haberinde, Noble Energy şirketinin Afrodit parselinde gerçekleştirmekte olduğu araştırma sondajının ilk sonuçlarının açıklanmasının; bu haftanın sonuna doğru beklenmesinin gerektiğini yazdı. Elindeki bilgilere dayanarak, Noble’ın yapacağı açıklamada, 9 - 12 trilyon ayak küp doğalgaza sahip olan yataklardan söz edileceğini ifade eden gazete, bunun İsrail’in Tamar parselinden büyük ama Leviathan parselinden küçük bir yataktan ibaret olduğunu belirtti.

GAZPROM LİMASOL’A MI YERLEŞECEK?

Gazete, yukarıdaki ara başlıkla haberinde ise “in-business”in haberine dayanarak, Rus doğalgaz devi Gazprom’un, Kıbrıs’la ilgili çalışmalarını yürüteceği büroların bulunacağı bir bina inşa etmek için; Limasol’da arazi almak amacıyla müzakerelerde bulunmakta olduğunu yazdı. Yine “in-business”in haberine dayanan gazete, bu bilginin resmi olarak teyit edilmemesine rağmen; bazı çevrelerden bu bilginin gerçeklikten uzak olmadığının duyulmakta olduğunu belirtti.

HOMEROS PLATFORMUNDA KAZA OLDU

Bu arada gazeteler, dün akşamüzeri erken saatlerde “Homeros” platformunda kaza olduğunu ve Maltalı iki teknisyenin zehirli hidrojen sülfit soluduklarını yazdı. Teknisyenlerin derhal helikopterle Limasol Hastanesi’ne kaldırıldıklarını kaydeden gazete, yapılan tetkikler sonucunda teknisyenlerin sağlık durumlarının çok ciddi olmadığının anlaşıldığını ekledi.