Güney Kıbrıs’ın; elektrik enerjisi ve doğalgazla ilgili AB tüzüklerini ihlal ettiği ve elektrik enerjisiyle ilgili tüketiciler lehinde mevzuat düzenlememesi nedeniyle AB Komisyonu’ndan uyarı aldığı bildirildi.

Haberi; “Elektrik Enerjisiyle İlgili Sanık Sandalyesine... Komisyon’dan Elektrik Kurumu’nun Tekelcilik Politikası ve Tüketici Haklarıyla İlgili Son Uyarı” başlığıyla manşetten aktaran Fileleftheros gazetesi, Güney Kıbrıs’ın elektrik enerjisi ve doğalgaz ile ilgili AB tüzüklerini ihlal etmiş olması ve Rum Elektrik İdaresi’nin (AİK) izlediği tekelcilik politikasının da sebep olduğu bu durumun, tüketiciler üzerindeki yarattığı olumsuz etkiler nedeniyle Avrupa Mahkemesi’nde açılacak bir dava ile karşı karşıya kalma tehlikesi bulunduğunu yazdı.

Gazete, Komisyon’un dün, yazılı bir açıklama yaparak, yargı öncesi sürecin başlatılması öncesinde, Güney Kıbrıs ile 7 AB üyesi ülkeye daha son uyarıyı yaptığını ve “enerji alımını rekabete açmaları ve çeşitli elektronik ev aletleriyle ilgili, kullanıcılara bilgi maksatlı (bu gibi aletlerin ne kadar elektrik tükettiği ve bunun elektrik faturalarına nasıl yansıyacağını hesaplayabilmeleri adına) enerji haritası hazırlamamış olmaları nedeniyle, ilgili AB yükümlülüklerini ihlal ettiklerini” belirttiğini kaydetti.

Habere göre Komisyon, “son uyarı” yaptığı ülkelere, ilgili tüzüklere uyum sağlamaları için 2 ay süre tanıdı ve tersi olması durumunda, Avrupa Mahkemesi’nde dava açılacağı konusunda uyardı.

Gazetenin; “Kıbrıs Yaptırımlarla Tehdit Ediliyor” başlığıyla iç sayfalardan aktarmaya devam ettiği haberine göre Komisyon, Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas da dahil AB’ye üye ülke liderlerinin geçtiğimiz yılın Şubat ayında, enerji iç piyasasının 2014 yılına kadar tamamlanması gerektiğini ve tüm üye ülkelerin, 3 Mart 2011 tarihine kadar bu kapsamdaki taahhütlerini yerine getirmekle yükümlü olduklarını açıkladıklarını, ancak bugüne kadar Bulgaristan, Güney Kıbrıs, İspanya, Lüksemburg, Hollanda, Romanya ve Slovakya’nın Brüksel’e; ulusal hukuklarına ilgili mevzuatları dahil etmek için herhangi bir önlem alıp almadıkları konusunda bilgi vermediğini kaydetti.

GÜNEY KIBRIS MUHACİRLERE “MAVİ KART” UYGULAMASI İÇİN DE UYARI ALDI

Gazete devamla, Güney Kıbrıs, Yunanistan ve Avusturya’nın, AB ülkelerine yerleşip burada çalışmak isteyen nitelikli ve iyi eğitimli üçüncü ülke vatandaşı muhacirlere uyguladığı bürokrasi nedeniyle de Komisyon’dan ayrıca uyarı aldığını yazdı.

Haberde, Komisyon’un bu ülkelere, nitelikli işgücünü değerlendirmek adına, bu gibi muhacirlere “mavi kart” verilmesini başlatmaları için 2 ay süre tanıdığı ifade edildi.

“Mavi kart” sistemi, üçüncü ülkelerdeki nitelikli işgücünü Avrupa’ya çekmek amacıyla, eğitimli ve uzman olan göçmenleri, ihtiyaç duyulan alanlara göre kabul etmek amacıyla uygulanıyor. Sistem, AB Konseyi tarafından 2009 yılında benimsenmişti.

İlgili haber, Simerini gazetesinde de “Komisyon’dan Uyarı... Enerji İç Piyasasına Hala Uyum Sağlamadık - ‘Mavi Kartı’ Uygulamamız Gerekiyor”, Alithia gazetesinde de “Komisyon Kıbrıs’ın AB Enerji Piyasası Tüzüğüne Uyum Sağlamasını İstiyor” başlıklarıyla aktarıldı.