GÜNEY KIBRIS’IN YENİ EKONOMİK TEDBİRLER ALMASI GÜNDEMDE

AB Komisyonu’nun, aralarında Güney Kıbrıs’ın da bulunduğu 10 AB üyesi ülkeyi, ‘Euro bölgesinde kriz oluşturma olasılığı’ nedeniyle mercek altına aldığı ve uzun vadede ekonomik dengesizlik gösteren bu ülkelerin, İstikrar Paktı’nın ardından “İkinci Denetim Sürecine” sokulacağı bildirildi.

Alithia gazetesi “Komisyon’un Raporu... Kıbrıs İçin Çifte Denetim ve Yeni Tedbirler” başlığıyla manşetten aktardığı haberinde, Güney Kıbrıs’ın uzun vadede ekonomik tehlike olasılığıyla ilgili 10 kriterin altısından “sınıfta kaldığını” ve AB Komisyonu tarafından yeni ekonomik tedbirler yaptırımıyla karşı karşıya kalacağını, bu yaptırımların uygulanmaması durumunda da ceza alacağını yazdı.

Gazete, Komisyon’un borçlarla ilgili koyduğu sınırın, bir ülkenin Gayrı Safi Milli Hasılası’nın (GSMH) yüzde 160’ına kadar olduğunu, ancak Güney Kıbrıs’ın toplam borcunun (iç ve dış borç), GSMH’nin yüzde 289’u seviyesinde bulunduğunu kaydetti.

Haberde, Güney Kıbrıs’ın ihracatında da diğer ülkelere nazaran önemli düşüş kaydedildiği ve tüm bu göstergelerin, Güney Kıbrıs’ın diğer AB ülkeleriyle olan rekabet edebilirliğinin de düşmesine sebep olduğu belirtildi.

Gazete, Güney Kıbrıs’ın en iyi ihtimalle, ekonomik tedbirlerine devlet ve özel sektör maaşlarında azaltma veya Komisyon kabul ederse bir süreliğine dondurmayla başlaması gerekeceğini yazdı.

Habere göre Komisyon, önümüzdeki süreçte ekonomik dengesizlik gösteren her ülke için ayrı ayrı detaylı analiz raporu hazırlayacak ve bu raporda, ülkelerin alması gereken tedbirler de bulunacak.

“BENZİN ATEŞ ALDI”

Öte yandan Politis gazetesi de, Güney Kıbrıs’ta akaryakıt fiyatlarında yeni bir artış daha yapıldığını ve yapılan bu artışın akabinde, akaryakıt fiyatlarının geçtiğimiz yıla oranla yüzde 16 daha pahalı hale geldiğini haber verdi.

Gazete, 95 oktan benzin fiyatının litresinin 1,41 Euro’ya, 98 oktan benzinin litresinin de 1,424 Euro’ya çıktığını yazdı.