KARADENİZ KÜLTÜR DERNEĞİ İSKELE ŞUBESİ’NİN DE AÇILIŞI YAPILDI

EROĞLU: “ARTIK SEN BEN DAVASI DEĞİL, KKTC DEVLETİ DAVASI HERKESİN MÜŞTEREK DAVASI OLDU”

Karadeniz Kültür Derneği tarafından her yıl geleneksel olarak düzenlen “Hamsi Festivali”nin 5’incisi bugün İskele’de gerçekleştirildi. 

Festivalde, Karadeniz Kültür Derneği İskele Şubesi’nin açılışı da yapıldı.

Geçen yıl Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş’ın vefatı dolayısıyla düzenlenmeyen Hamsi Festivali, bu yıl İskele’de büyük bir katılımla gerçekleştirildi. 

İskele ilçe merkezinde yer alan şube avlusunda düzenlenen Hamsi Festivali’ne, Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun yanı sıra Başbakan İrsen Küçük, 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Korgeneral İsmail Serdar Savaş, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Baki Kavun, İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanı Nazım Çavuşoğlu, TDP Genel Başkanı Mehmet Çakıcı, İskele ve Gazimağusa milletvekilleri, İskele Kaymakamı Bünyamin Merkametsiz, Polis Genel Müdürü Ahmet Zaim, İskele Belediye Başkanı Halil Orun, Türkiye Büyükelçiliği temsilcileri ile diğer belediye başkanları, siyasi parti, kurum kuruluş dernek temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.  

Karadeniz kültürünün KKTC’de yaşatılması ve iki kültürün birlikte sürmesi amacıyla düzenlenen Hamsi Festivali’nde bu yıl şeftali kebabı da ikram edildi. Karadeniz bölgesinden getirilen 2 ton hamsinin pişirilip ikram edildiği festivalde “Kuzeyin Uşakları” halk dansları ekibi gösteri sundu.

EROĞLU

İskele Belediyesi Halk Dansları Topluluğu’nun açılış gösterisini yaptığı festivalde konuşan Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Türkiye’den 1974 sonrası adaya gelerek bugüne kadar “birbirlerini ötekileştirmeden birbirleriyle kaynaşma yoluyla üzerlerine düşen görevi birlikte devam ettirdiklerini” ifade ederek, bugün sadece kültürlerin değil insanların da birbirine kaynaştığını ve artık “sen ben” davası değil, KKTC devleti davasının herkesin müşterek davası olduğuna vurgu yaptı.

Eroğlu, birlik, beraberlik ve dayanışma içerisinde vatan bilinen bu topraklara  ve üzerinde kurulan devlete sahip çıkmanın asli görevleri olduğuna işaret ederek, şöyle devam etti:

“Devletsiz kalmanın ne demek olduğunu bizler yaşayarak öğrendik. Ama bizden sonra gelen nesillerin devletsiz yaşamamaları için üzerimize düşen görevi yaptığımız gibi bizden sonra gelecek nesillerin de yapabilmesi için üzerimize düşenleri muntazam bir şekilde yerine getirmeye çalışıyoruz.”

Cumhurbaşkanı Eroğlu, bugün 5’incisi yapılan Hamsi Festivali’nde “samimiyeti” gördüğünü, insanların birbiri ile dayanışmasını, birbiri ile ortak hedefleri konuşmasını gördüğünü ifade ederek, bundan daha güzel bir şeyin olamayacağını söyledi.

Zaman içerisinde KKTC’nin “eski yerleşenleri ile sonradan gelenlerini” birbirine düşürme gayreti içerisinde olanları ve Güney’den desteklenenlerin olduğunu gördüğünü ifade eden Eroğlu, “Ama memnuniyetle görüyorum ki bütün insanlarımız, Anavatan Türkiye’nin neresinden gelirse gelsin KKTC’ye yerleşen kardeşlerimiz, hepimiz, bu toprakların insanı olmasını becerdik. Hepimiz bu devlet çatısı altında birlik ve beraberlik içerisinde yaşayıp ileriye yönelik projelerimizi planlamaya, hayata geçirme gayreti içerisinde olduk” diye konuştu.

Eroğlu, en büyük projelerinin “Anavatan’ın neresinden gelirse gelsin Kıbrıs’ta yaşayan Türklerin birlik beraberlik ve dayanışma içerisinde ileriye dönük projelerin peşinde koşması” olduğuna vurgu yaparak, bu toprakları vatan bilip yerleşen, ister 1974 öncesi ister 1974 sonrası gelsin hepsinin KKTC toprağını Türkleştirdiğini, bu topraklar üzerinde Türkiye’nin de desteğiyle KKTC çatısı altında iki bayrak altında huzur ve güven içerisinde yaşadığına vurgu yaptı.

Bugün güzel bir örneğinin gösterildiğini kaydeden Eroğlu, Karadeniz Kültür Derneği’ne teşekkür ederek, bugünün düzenlenmesinde emeği geçen katkı koyan herkesi kutladı, derneğe destek için ellerinden gelen katkıyı koyma sözü verdi.  

KÜÇÜK

Başbakan İrsen Küçük de, bugün güçlü bir dayanışma örneğinin sergilendiğini ifade ederek, dernek yöneticilerini kutladı.

Küçük, KKTC halkı ile Anavatan’ın Karadeniz bölgesinden gelerek bu toprakları vatan kabul edip kök salan yurttaşların bir araya gelerek kültürlerini kaynaştırarak birlikte sergilediklerine dikkat çekerek, etkinlikte hamsi ile şeftali kebabının birlikte sunumunun çok güzel bir dayanışma olduğuna dikkat çekti.

Karadeniz halkının dürüstlüğü ve çalışkanlığı ile tanındığını ifade eden Küçük, Karadeniz halkı ile Kıbrıs Türk halkının birlik ve dayanışma içerisinde birlikteliğini sürdüreceğine vurgu yaptı.

Başbakan Küçük, KKTC’yi hep birlikte daha ileriye taşıyacaklarını da belirtti.

TALAT

2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat da, birlik beraberlik ve dayanışmanın önemine vurgu yaparak, Karadenizlilerin KKTC halkı içerisine çok iyi bir şekilde entegre olduğunu belirtti ve kültürünü yaşatmaya tanıtmaya devam ettiğini kaydetti.

Talat, derneği bu konuda tebrik ederek, bundan sonraki çalışmalarında başarılar diledi.

SAVAŞ

Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Korgeneral İsmail Serdar Savaş da, bugün derneğin düzenlediği etkinliğe katılmaktan dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirerek, dernek yöneticilerini ve bugünün düzenlenmesine katkı koyanları tebrik etti.

KAVUN

Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Baki Kavun da, KKTC halkı ile iç içe olduklarını ifade ederek, ülkeye güzel bir yatırım yapan ve etkinlikler düzenleyen derneği kutladı.

ÇAVUŞOĞLU

İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanı Nazım Çavuşoğlu da, geleneksel hale getirilen festivalin KKTC kültürüne de büyük katkı sağladığını ifade ederek, derneğin ve Karadenizlilerin KKTC yatırımlarının sürdüğünü kaydetti.

Karadenizlilerin Kıbrıs Türk halkı ile birlikte bu topraklara sahip çıkmaya devam ettiğini ifade eden Çavuşoğlu, derneği gayretlerinden ve çalışmalarından dolayı tebrik etti.

KAŞİF

UBP Gazimağusa Milletvekili Ahmet Kaşif de, her yörenin kendine özgü gelenekleri olduğunu, Karadenizlilerin de kültürüne sahip çıkarak yaşattığını ifade ederek, “Kültürlerin kaynaşmasının insanların kaynaşması” olduğuna dikkat çekti.

Kaşif, KKTC’de birlik beraberlik içerisinde daha güzel günlere ulaşılacağına da inanç belirtti.

ORUN

İskele Belediye Başkanı Halil Orun da, dernek binasının içerisine yapıldığı alanın 1974 öncesi Rum Milli Muhafız Ordusu’nun kullanımında olduğunu ve buralarda Kıbrıs Türk halkının “nasıl yok edileceğinin planlarının” yapıldığını anımsatarak, kendilerinin bugün yıllar sonra aynı yerde barış, kardeşlik ve dostluk içinde etkinlikler yaptıklarını anlattı.

Orun, yardımlaşma ve dayanışmanın her zaman başarıyı birlikte getirdiğine vurgu yaparak, İskele halkının bunu başardığını kaydetti.

ÇAKICI

TDP Genel Başkanı Mehmet Çakıcı da, Karadeniz Kültür Derneği’nin aldığı katkıları yatırıma dönüştürdüğüne vurgu yaparak, derneğin hayata geçirdiği yatırımlar ve faaliyetlerin diğer derneklere örnek olması temennisinde bulundu.

BÜYÜKYILMAZ

Karadeniz Kültür Derneği Genel Başkanı Turan Büyükyılmaz da, dernek merkez yönetim kurulu üyelerini yanına çağırarak yaptığı konuşmada, bugün İskele bölgesine yaptıkları yatırımları tamamlamanın gururu içerisinde olduklarını kaydetti.

Büyükyılmaz, verdikleri sözleri yerine getirmekten büyük onur duyduklarını ifade ederek, sırada Girne bölgesine yapacakları yatırımlar olduğuna işaret etti.

Derneğin İskele Şubesinin 150 bin TL’ye mal olduğunu ve bunu öz kaynakları ile gerçekleştirdiklerini vurgulayan Büyükyılmaz, katkı koyan ve yardımda bulunan herkese teşekkür etti ve amaçlarının; Karadeniz kültürü ile KKTC kültürünü birlikte yaşatmak olduğunu vurguladı.

Konuşmaların ardından anı fotoğrafı çektirildi ve konuklara teşekkür plaketleri sunuldu.