Türkiye Bilimler Akademisi Şeref Üyesi Prof. Dr. Üner Tan, Siirt’te bir evde 4 ayda 300’den fazla yangın çıkmasıyla ilgili ”Kirli ve pis şeyler durdukça bunlardaki yağ, üstü de örtülü olunca oksitleniyor ve için için yanmaya başlıyor” dedi.

Tan, bilimsel çalışmalarını yürüttüğü Çukurova Üniversitesi’nde AA muhabirine yaptığı açıklamada, Siirt’te evlerinde 4 ayda 300’den fazla yangın çıkan Toprak ailesinin Türkiye gündeminde önemli bir yer tutuğunu ancak olaya bilimsel bir yaklaşım getirilmediğini ifade etti.

Ailenin ve halkın kafasının karıştığını ifade eden Tan, bilimin bir konuyu açıklamak için deneysel kanıt istediğini belirterek, bu olayın da böyle bir kanıtı olduğunu savundu

 
 


Tan, ”Bu olayın bilimsel bir kanıtı var. Bu yanma olayıdır. Bir şey nasıl yanar. Eğer bir şey yanıcı maddeyse ve oksijenle irtibat sağlarsa yanar” dedi.

Bir eşyanın hatta insanın bile kendi kendine yanabileceğini belirten Tan, ”Bu aile şükretsin ki kendileri yanmadılar. Bir gün kendileri de yanabilirler dikkat etsinler” diye konuştu.

Geçmişte yapılan bir deneyi fotoğraflarıyla anlatan Tan, şöyle devam etti: ”Deneyde bir kovaya bez parçaları konuluyor ve üzerine keten yağı dökülüyor. Bir şey kirlenince yağlanır. Bu yağ dökülerek bu taklit ediliyor. Bu kovaya ısısını ölçmek için de bir cihaz takılıyor. Başlangıçta 42 derece. 3 saat beklendikten sonra ısı 178 dereceye çıkıyor. Duran yığınlarda ısı artır. Mesela çöp yığınları eşilmezse veya havalandırılmazsa zamanla yanar. Deneyde zamanla bezler kararmaya başlıyor, 4 saat sonra ısısı 212 dereceye çıkıyor ve kenarlarından duman çıkmaya başlıyor. 5 saat sonra ısı 370 derece oluyor ve dumanlar iyice artıyor. 7 saat sonra 431 derecede alevler çıkmaya başlıyor. 8 saat sonunda bezler iyice alevli şekilde yanıyor. Yani kirli ve pis şeyler durdukça bunlardaki yağ, üstü de örtülü olunca oksitleniyor ve için için yanmaya başlıyor. Yanmak demek oksitlenmek demek zaten. Eğer ısı kaybolmazsa belli bir süre sonra alev alıyor.” Kirliliğin kimyasal reaksiyonlara yol açtığını, bu durumun çok nadir görülen bir olay olduğunu ve 20-25 yılda bir meydana gelebildiğini anlatan Prof. Dr. Tan, olayın çözümü için ailenin evinin ve tüm eşyasının değiştirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

 

BİLİMSEL ARAŞTIRMA YAPILACAK

SİİRT'te evdeki eşyaların 4 ayda yaklaşık 300 defa yandığını öne süren Toprak ailesi fertlerinin Diyarbakır'daki Dicle Üniversitesi'nden bilim adamları tarafından yarın inceleneceği açıklandı.Siirt Valisi Ahmet Aydın, nedeni bilinmeyen yangınların çıktığı belirtilen evde bilimsel inceleme yapılacağını açıkladı. Toprak Ailesi'nin tüm fertlerine psikolojik destek verileceğini belirten Aydın, "Sosyal Hizmetler Müdürlüğü'nü görevlendirdim. Uzmanlarımız aileyi orada, bire bir takip ediyor. Ayrıca, Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi'ndeki Psikiyatri Ana Bilim Dalı'ndan arkadaşlar yarın gelecek, olayı inceleyecek. Tedavimiz devam edecek, hem de 'Olayı bilim açısından acaba nasıl çözebiliriz?' noktasında bir çalışma olacak" dedi.

EVE ZİYARETÇİ AKINI

Evlerinde esrarengiz yangınlar çıktığı iddia edilen Toprak ailesine de Türkiye'nin dört bir tarafından ziyaretçiler geliyor. Antalya'nın Alanya İlçesi'nden gelen ve kendisinin medyum olduğunu söyleyen Abdullah Onanç, şöyle dedi: "Zeki Toprak'ın alınteri ile kazandığı para ile aldığı balkon demiri aslında çalıntı olduğundan dolayı, kul hakkını yediği için başına böyle garip olaylar geliyor. Yanlışlıkla sebep oldukları kul hakkı için cinler bu yüzden Toprak Ailesi'ne musallat olmuş. Çözümü hurdacıdan aldığı demir parçasını balkondan söküp, sahibine ulaşılarak hellalik istenecek. Ya da geri verilecek. Ancak, o zaman bu durum sona erebilir. Ben cinlerle, meleklerle namaz kılıyorum. Hepsi yanıma geliyor, kafamda geziyorlar. Her gün sabah namazına giderken beni takip ediyorlar. Eşim biliyor ama ben görmüyorum, sadece namazdayken yanıma geliyorlar