Dikelya ve “Episkopi”deki (Yalova) İngiliz mezarlıklarında gömülü olan 300 bebeğin “Kıbrıs Cumhuriyeti egemenliği” ve adanın İngiliz Üslerinin dışında öldüğü iddia edildi.

Fileleftheros gazetesi “300 Bebek Kıbrıs Dışında Öldü... Gizli İngiliz Sırrı, Üslerde Hiçbir Belge Yok... İki Yıl Önce Fileleftheros’un İfşa Ettiği Sarsıcı Konuyla İlgili Yeni Unsurlar” başlıklarıyla verdiği haberinde, gazetenin konuyu, gerek Kıbrıs gerekse İngiliz kamuoyunu sarsarak, 27 Ekim 2010 tarihinde açığa çıkardığını anımsatarak, konuyla ilgili bazı gelişmeleri aktardı.

Gazete, güvenilir kaynaklardan edindiği bilgilere dayanarak, Kıbrıs’taki üsler idaresi tarafından yapılan araştırmaların, bebeklerin ölümünün yurtdışında olduğunu ve bilinmeyen sebeplerden ötürü adaya getirilerek gömüldüklerini gösterdiğini savundu.

Aynı araştırmanın, 1957 dönemi ve günümüze kadarki hiçbir arşivinde bu konulara değinilmediğini ortaya çıkardığını ileri süren gazete, İngiliz kamuoyunun da bu görülmemiş konunun arkasında tam olarak neyin gizli olduğunu en azından önümüzdeki yıllarda öğrenmesinin söz konusu olmadığının görüldüğünü belirtti. Haberde, bunun nedeni olarak açıklamanın muhtemelen, Kıbrıs’taki “üsler sivil idaresinin” ve İngiliz devletinden başka hiçbir kurumun müdahilliği olmadan konuyu ele alan İngiliz ordusunun belgelerinde yer aldığı kaydedildi.

Gazete bilgilere göre Kıbrıs’ta İngilizler tarafından yapılan araştırmada Dikelya’daki İngiliz askeri hastanesinin uzun arşivinin de ayrıntılarıyla araştırıldığını, ancak konuyla ilişkili en küçük bir belge bile bulunmadığını öne sürdü.

Gazete haberinde, konuyla ilgili önceden yayımladığı bazı gelişmeleri de aktardı.