TABİPLER BİRLİĞİ “UYGUN ŞEKİLDE YAPILAN SÜNNET AİDS HASTALIĞINDAN  YÜZDE 60 GİBİ BİR ORANDA KORUYOR”

Kıbrıs Türk Tabipler Birliği, Dünya Sağlık Örgütü’nün “erkeklerde usulüne uygun şekilde yapılan sünnetin AİDS hastalığından  yüzde 60 gibi bir oranda koruduğunu” açıkladığına dikkat çekti..

Kıbrıs Türk Tabipler Birliği Genel Sekreteri Dr. Özlem Gürkut ve Eğitimden Sorumlu Üye Dr. Erden Aşardağ’ın imzasıyla yayımlanan 1 Aralık Dünya AİDS Günü mesajında, dünyada toplam 34 milyon AİDS virüsü taşıyan insan barındığını ve sadece 2011 yılında 2.5  milyon  yeni insana virüs bulaştığına işaret edildi.

AİDS hastalığının, “Korunmasız  seks (anal, vaginal ve oral yollar), virüs bulaşmış kan transfüzyonu (verilmesi), Virüs bulaşmış  şırıngalar, enjektörler ve kesici delici aletler, Emzirme, doğum ve gebelik dönemlerinde anneden çocuğa” bulaştığına işaret edilen mesajda, HIV virüsünün dünyada en fazla ölüme sebebiyet veren mikrop olduğuna dikkat çekildi.

HASTALIK BULAŞMASINI ÖNLEMEK İÇİN YÖNTEMLER

Mesajda hastalığın bulaşması için gerekli olan önlemler şöyle sıralandı:

“Prezervatif  kullanarak emniyetli cinsel ilişkide bulunmak; Tüm cinsel ilişki ile bulaşan hastalıkların ve AİDS’in testlerini yaptırıp zamanında tedavilerini almak; Enjektörle ilaç kullanmaktan sakınmak ve kullanılacaksa yeni, ortak kullanılmayan ve tek kullanımlık iğneler kullanılmalıdır. Alacağınız kan ve kan ürünlerinin HIV testlerinin yapıldığından emin olmak gerekmektedir.”

Mesajda AİDS virüsünün hangi yollarla bulaşmayacağı da şöyle sıralandı:

“Kapı elleri, çevre eşyaları, tokalaşma ,sarılma, yanaktan öpüşme, ayni odada bulunma, ayni sudan içme, böcekler sivrisinekler, hapşırma ve öksürükten bulaşma olmaz. HIV insan salgıları dışındaki bir ortamda çok dayanıksızdır, çoğalamaz.  Salyadan, göz yaşından ve terden bulaşma kesinle gösterilememiştir.”