Seçime adım adım yaklaşırken bu yolda neler feda edilebileceğine şahit olmaya başladık bile.
Bu seçim artık eski seçim sistemi gibi değil.
Halkın umudu yok. Üç kuruş kalan ümitleri de yok olup tükendi. Bunu yapanlar yine gelmiş geçmiş siyasilerin bazıları... Halk artık siyasetçilere güven duymuyor. Haliyle halk güven duymadığı siyasetçileri bir daha o koltuğa otutmama noktasında oldukça kararlı.
Peki şimdi bu halk kimleri seçecek? Ya da kimlere güvenecek?
Elbette ki güven yitirildi mi bir daha eskisi gibi olunmuyor. Güvenmeyecekler yani... ama illa ki bir seçim yapacaklar. Bu seçimi yaparken birçoğu bilinçsizce önüne gelen yeni isimleri tıklayacak. Ya da önceden belirlenmiş bazı isimlere yani akıllarında tuttuklarına oy verecekler. Kısaca bir garip seçim yaşanacak.Özellikle seçim sisteminin değişmesi de buna etkendir. Çarşaf liste ile ada genelindeki tüm isimlere oy verilebilineceği ortadayken nasıl onca isim akıllarda kalınacak bekleyip göreceğiz. Aslında bu seçim eski ve yıpranmış siyasetçilerin defterini dürmek için fırsattır. Yeni ve iş yapmaya hevesli isimlerin seçimi kazanması ile bu ülkenin kaderi de değişmiş olacaktır. Yıllardır oturduğu koltukların hakkını veremeyen isimler evlerine gitsin diye hergün bas bas bağıranların bunu ne kadar başarıp başaramayacağını hep birlikte göreceğiz.
Yarası olan gocunacak.
Bu yeni isimlere gelince. İş bilmez bir çok isim gün yüzüne çıktı. Hatta örgütlerin belirleyeceği isimler şimdiden adayım diyerek çalışma başlattı bile. Peki, neye göre kime göre adaymışlar onu anlamış değilim doğrusu. Eğer partilerin örgütleri tarafından aday seçileceklerse neden kendilerini erken erken siyaset sahnesine attılar anlaması zor. Aday olup olmayacakları net değilken bu koltuk sevdasına kapılan isimler ada turuna başladı bile. Ziyaretlerini gerçekleştirerken boy boy resimler çekerek sosyal medya üzerinden paylaşarak şanslarını atırdıklarını sanan isimler için üzgünüm.Vakitsiz öten horozun başını keserler...
Tabi bir de Başbakana güvenen isimler var. Kontenjandan çıkacak olan isimler şanslı. Adamlar yorulmadan o listenin içerisine girecekler. Halk kimin kolaycı kimin menfaatçi kimin bu halk için birşeyler yapabileceğine karar verecek kapasitededir. Bu halk, birilerini arkasına alarak kendini gösteren isimlerin en zayıf halka olduğunu bilerek oy verecektir.
Ortalıkta milletvekilliği yapabilecek vasıflara haiz çok az kişi var. Birşeyi istemek değil ona layık olmak önemlidir.
Şimdi kavga eski isimlerle yeni isimlere gelecek. Kimse rakibinin güçlü olmasını istemez. Alttan alttan bazı isimler bazı isimleri kesmeye başladı bile. Bazıları gücünü partilerin ileri gelen isimlerinden alarak ön plana çıkmaya çalışsa da, diğer taraftan yine partilerin ileri gelen isimleri bu isimlerin kaderini belirleyecek çalışmalar yapıyor.
Yani bu seçim sıradan seçimlere benzemeyecek.
Şimdiden söyleyeyim ki sırf koltuk uğruna parasını ve şahsiyetini harcayanlar kişiliksiz kalacağından o koltuklara değil oturmaları aday olma noktasında bile çıkıp çıkamayacakları meçhuldür.