Ankara Valiliği'nin izin vermediği "Seferberlik Yürüyüşü" için çok sayıda sivil toplum örgütü ve siyasi partinin toplandığı Ulus'taki Birinci Meclis önünde arbede çıktı.

 Bazı sivil toplum örgütleri ve siyasi partiler tarafından Birinci Meclis önünde düzenlenen Cumhuriyet Bayramı etkinliğine, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da katıldı.

Kılıçdaroğlu, kutlamaya CHP Genel Başkan Yardımcısı Adnan Keskin, CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, aralarında Bihlun Tamaylıgil, Kamer Genç, Hüseyin Aygün, Sinan Aygün'ün de bulunduğu CHP milletvekilleri ile geldi.

Anafartalar Caddesi tarafından alana giriş yapan Kılıçdaroğlu'nun gelişi sırasında izdiham yaşandı. CHP'liler ile Türkiye Gençlik Birliği üyeleri arasında da kısa süreli arbede çıktı.

Polisin Cumhuriyet Bulvarı'na kurduğu barikatı geçerek, emniyet yetkililerinin yanına giden Kılıçdaroğlu, emniyet müdürleri ile konuşurken, arkasındaki grup da barikatı aşmak istedi. Polis, bu gruba da biber gazıyla müdahale etti.

KILIÇDAROĞLU DA BİBERGAZINDAN ETKİLENDİ

Cumhuriyet Bayramı nedeniyle Ankara Ulus Meydanı'ndaki 1.Meclis binası önünde yaşanan olaylardan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da etkilendi. 

Ulus Meydanı'nda polisin sert müdahalesiyle karşılaşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, parti yöneticileri ve milletvekilleriyle birlikte 1. Meclis'in bahçesine girmek zorunda kaldığı görüldü. CHP lideri Kılıçdaroğlu'na biber gazı sıkıldı, CHP lideri korumaları tarafından Birinci Meclis'in arkasındaki TSK'nın erbaş gazinosuna alındı. 

Bu arada, birinci ve ikinci barikatı aşan Kılıçdaroğlu'na biber gazı sıkılması ile birlikte, Kılıçdaroğlu'nun korumaları ile polis arasında da gerginlik yaşandı. Bu arada, Ulus Meydanı'nda toplanan, ellerinde Türk bayrakları ve Atatürk posterleri taşıyan kalabalık İstiklal Marşı söyledi. Öte yandan alanın başka bir yerinde çıkan arbedede de bir polis hafif yaralandı.

Cumhuriyet Bulvarı'nda kurulan polis barikatının kaldırılması üzerine de kutlamaya katılanlar, Anıtkabir'e doğru sloganlar eşliğinde yürüyüşe başladı.

Polisin müdahalesi sırasında, civardaki bazı dükkanların camları kırıldı. Tazyikli su nedeniyle düşerek yaralanan ve biber gazından etkilenen bazı vatandaşlara sağlık ekiplerince müdahale edildi.

GRUP, ANITKABİR'E ULAŞTI

Bazı sivil toplum örgütleri ve siyasi partiler tarafından Birinci Meclis önünde düzenlenen Cumhuriyet Bayramı kutlamalarına katılanların bir bölümü Anıtkabir'e geldi.

Birinci Meclis önündeki kutlama için toplanan kalabalık, polis müdahalesinin ardından, farklı güzergahları kullanarak Anıtkabir'e yürümeye başladı.

Cumhuriyet Bulvarı'ndan yola çıkan kalabalık bir grup, Ankara Garı, Tandoğan Meydanı güzergahından Anıtkabir'e ulaştı. Türk bayrakları ve Atatürk posterleri taşıyan grup, Anıtkabir'e Aslanlı Yol'dan yürüyerek Anıtkabir avlusunda toplanıyor.

Birinci Meclis önünde toplananların bir kısmı ise Ulus'tan Necatibey Caddesi üzerinden slogan atarak ve marş söyleyerek Anıtkabir'e yürüyor.
Polisin müdahalesinin ardından bazı vatandaşlar polis panzerlerinin üzerine çıkarak, Türk bayrağı ve Atatürk posteri astı.

Kılıçdaroğlu: "Böyle bir tabloyu içimize sindiremiyoruz''

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ''Halktan korkan bir iktidarla karşı karşıya olduklarını'' ileri sürerek, ''Halkın bayramını engellemeye çalışan bir iktidarla karşı karşıyayız'' dedi.

Kılıçdaroğlu, bazı sivil toplum örgütleri ve siyasi partiler tarafından Birinci Meclis önünde düzenlenen Cumhuriyet Bayramı kutlaması sırasında Anıtkabir'e yürümek isteyenlere güvenlik güçlerince izin verilmemesi üzerine bir konuşma yaptı.

Türkiye Cumhuriyeti'nin tarihine yakışmayan bir 29 Ekim kutlaması yapıldığını öne süren Kılıçdaroğlu,''Halktan korkan bir iktidarla karşı karşıyayız. Halkın bayramını engellemeye çalışan bir iktidarla karşı karşıyayız. İlk TBMM'de milletvekili de vardı, halk da vardı. Şimdi milletvekili ile halkı koparmak istiyorlar. Hangi baskıyı yaparlarsa yapsınlar, o baskı nereden gelirse gelsin, Cumhuriyeti kutlamaktan hiçbir güç bizi engellemeyecektir'' dedi.

''Türkiye'nin yüz karası bir tablo''

Sonuna kadar mücadele edeceklerini ifade eden Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:

''Daha düne kadar diyorlardı ki 'Stadyumlarda bayram kutlanmaz, halkla beraber kutlamak lazım'. Halk burada, onlar stadyumda. Verdikleri söze bakın, ortaya çıkan tabloya bakın. Bu tablo Türkiye'nin yüz karası bir tablodur. Yasası var '29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlanacak' diye. Halk kutlamak istiyor, AKP engelliyor. Böyle bir tabloyu içimize sindiremiyoruz. Polisle, baskıyla, biber gazıyla, copla bayram mı kutlanır? Halktan korkan bir iktidar olabilir mi? Bizi bu hale getiren, kamplara ayrıştıran, bölen iktidar AKP iktidarıdır. Hangi inançtan olursa olsun, hangi kimlikten olursa olsun bütün yurttaşlarımın bayramını kutluyorum.''

''Cumhurun bayramıdır''

29 Ekim'in Cumhuriyet Bayramı olduğunu hatırlatan Kılıçdaroğlu, ''29 Ekim bilhassa 'kimsesizlerin kimsesi' dediğimiz cumhurun bayramıdır. Onu engellemeye çalışıyorlar. Halktan kopuk, kendi cumhurbaşkanlığı hesaplarını yapan bir başbakanın zaten Cumhuriyet Bayramı kutlama gibi bir düşüncesi olamaz. Geleceğini düşünen, halkı değil, cebini düşünen, halkı değil, bir iktidarın Cumhuriyet Bayramı zaten olamaz'' diye konuştu.