Türk F-16'larından ABD Savaş Uçağına Müdahale!
Dubai'den kalkan ABD ordusuna ait askeri kargo uçağı, Türk hava sahasını karıştırdı!

ABD ordusuna ait C-17 tipi nakliye uçağının, geçtiğimiz ay Türk hava sahasına giriş yapmasının ardından telsiz bağlantılarına yanıt vermeyince kriz yaşandığı ortaya çıktı.
11 Ağustos günü Dubai'den kalkan ve Sabah 06.30'da Türk hava sahasına girmek üzere olan uçak, tüm iletişim girişimlerini karşılıksız bıraktı.
Türk yetkililer, acil durum frekansı dahil tüm frekanslardan sözkonusu uçağa çağrıda bulunmalarına rağmen yanıt alamamaları üzerine Türk F-16'ları devreye girdi.


THY uçağından yardım istendi
FMS sisteminden çağrı adının RCH574 olduğu öğrenilen uçak, Türk hava sahasına girişinin ardından da çağrıları yanıtsız bıraktı. Hava trafik kontrolörleri, uçaktan yanıt alamayanca, RCH574'ten 2 bin feet yüksekte ve 3 mil güneyinde seyahat eden Türk Hava Yolları'na ait THY145 uçuş numaralı yolcu uçağının pilotlarından yardım istediler.
THY uçağının pilotu ile kule arasında geçen konuşmada, THY pilotu tanımlanamayan uçağın C5 veya benzeri türde bir Amerikan askeri nakliye uçağı olduğunu ve sözkonusu uçağın fotoğraflarını da çektikleri bilgisini verdi.
Dubai'den kalktığı anlaşılan uçağın ısrarla çağrılara yanıt vermemesi gerginliği artırdı.



F-16'lar havalandı
RCH754 İstanbul'a yaklaştığı sırada, Bandırma'dan Türk Hava Kuvvetlerine ait iki F-16 önünü kesmek ve indirmek üzere saat 07.05 sularında havalandı.
07.14'te iki Türk F-16'sı, sözkonusu uçakla görsel temas kurup, indirme manevrası ile inişe geçmeye zorladı. Alçalmaya başlayan Amerikan askeri nakliye uçağı, bu noktadan sonra Türk hava trafik kontrolörleriyle iletişime geçti.

"Telsiz kodları yanlış verildi" açıklaması
RCH574 çağrı adlı uçak, kendisine verilen telsiz bilgilerinden Türk yetkililerle iletişime geçemediğini, verilen telsiz kodlarının yanlış olduğu açıklamasını yaptı.
Uçakla iletişime geçilip, yanıt alınmasının ardından Türk hava sahasından çıkışına izin verildi.
Uçağın Dubai'den kalkıp, Romanya'nın Mihail Kogalniceanu Uluslararası Havalimanı'na gittiği öğrenildi.