Terör örgütü PKK'nın finans kaynaklarından uyuşturucu maddeye yönelik düzenlenen tarihin en büyük operasyonunda 78 milyon TL değerinde uyuşturucu madde ele geçirildi.

 Terör örgütü PKK'nın kurulduğu ve halen aktif olarak barındığı Fis Ovası'na operasyon düzenlendi. Operasyonda 3 ton 769 kilogram esrar ele geçirildi. Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, Diyarbakır Emniyet Müdürü Mustafa Sağlam ve askeri yetkililer, ilk kez Fis Ovası'na inerek Türkiye'de terör ve finansman kaynağına yönelik yapılan en büyük operasyonu yerinde yönettiler.
 
Diyarbakır'da güvenlik güçleri tarafından terör örgütünün barındığı bölgede dün yapılan geniş çaplı uyuşturucu operasyonuyla ilgili Diyarbakır Emniyet Müdürü Mustafa Sağlam basın açıklaması yaptı. Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü bahçesinde ele geçirilen esrar maddesinin yanında açıklama yapan Sağlam, operasyonun Diyarbakır'ın Lice, Kocaköy ve Hazro bölgesi ve Fis Ovası'nda bulunan Ziyaret köyü çevresinde yapıldığını söyledi. Sağlam, 18 Temmuz'da Diyarbakır'ın Lice Hazro ve Kocaköy ilçelerinde bağlı 12 köye yönelik yapılan eş zamanlı operasyonlarda 2 milyon 958 bin 353 kök kenevir bitkisi ile 790 kilogram toz, 327 kilo 900 gram kubar esrar maddesi ele geçirildiğini hatırlattı. Sağlam, bu operasyon kapsamında 32 kişinin yakalandığını kaydetti.
 
Sağlam, dün ise Lice ilçesi Ziyaret (Fis) köyü ve çevresinden bulunan mezralarda 69 dönümlük alanda kenevir ekimi yapılan yerler ile kenevir ekimi yapan şahıslara yönelik hava destekli operasyon düzenlediklerini söyledi. Ziyaret köyündeki operasyonda 530 bin 494 kök kenevir bitkisinin tespit edilerek imha edildiğini anlatan Sağlam, satışa hazır hale getirilmiş 3 ton 122 kilogram kubar esrar ile 647 kilogram toz esrar maddesi olmak üzere toplam 3 ton 769 kilogram esrar maddesi ele geçirdiklerini kaydetti.

Sağlam, arama yapılan yerlerde 2 adet 7,65 çapında tabanca, 2 adet şarjör ve mermileri ile bir adet pompalı tüfek ele geçirildiğini belirtti. Sağam, ayrıca konu ile ilgili, hakkında yakalama kararı bulunan E.T. ile ekim alanında H.D. isimli şahısların gözaltına alındığını bildirdi.

TERÖR ÖRGÜTÜ ÇARESİZCE İZLEMEKTE

Sağlam, 18 Temmuz'da günümüze kadar aralıksız yürütülen bu operasyonlar zinciri ile PKK'KCKterör örgütü organizesinde yapılan uyuşturucu madde ekimi ile ticaretine tarihinin en büyük darbesinin vurulduğunu belirterek, ele geçirilen uyuşturucu madde miktarı ve bu miktarın tekabül ettiği parasal değer olarak da tarihi bir rekora imza atıldığını vurguladı. Sağlam, "Bölücü terör örgütü, terörün finansmanı konusunda gerek Avrupa'da gerekse ülkemizde düştüğü mali çıkmazı aşabilmek için her yıl artan bir oranda Hint keneviri ekilmesini teşvik etmekte, gerçekleşen operasyonların başarısının ise müzahir basın-yayın organlarında çıkardığı haberlerle akamete uğratmaya çalışmaktadır. Yerel ve ulusal basın yayın organlarının tamamında, gerçekleştirilen operasyonlar bütün açıklığıyla yer almış, Hint kenevirlerinin sökülmesi ve imha edilmesi ise halkımızca açık bir şekilde görülmüştür." şeklinde konuştu.

Sağlam, terör örgütü üst düzey yöneticilerinin her ne kadar inkar etseler de yapılan operasyonları 'çaresizce' izlemekte olduklarını ve düştükleri bu durum sebebiyle birbirlerini eleştirdiklerini belirterek, sözlerine şöyle devam etti: "Terör örgütü, emniyet birimlerince yürütülen başarılı ve etkili operasyonları engellemek amacıyla, ekim yapılan alanlara mayın döşendiği ve devlet buralarda operasyon yapmaz düşüncesini yaymaya çalışan örgüt ve müzahir kitleye, kanunsuzluğa nerede ve ne şekilde olursa olsun müsaade edilmeyeceği mesajı verilmiştir."
 
TERÖRİST ÖLDÜRÜLÜNCE 5 MİLYON TL KAYBOLDU
 
Terör örgütü yöneticilerinden Bahoz Erdal isimli kişinin Lice'de saklanan 5 milyon TL'nin peşine düştüğü ve bu yüzden görüşmeler yaptığını anlatan Sağlam, "Uyuşturucudan elde edilen gelir, yani 5 milyon TL'yi bir terörist saklamış. Parayı saklayan terörist öldürülünce paranın nerede olduğunu kimse bilmiyor. Bu yüzden örgüt içinde tartışmaların yaşandığını biliyoruz." dedi.

Terör örgütünün kontrolü dahilinde kenevir yetiştirildiğini anlatan Sağlam, "Nerde terör varsa orada kenevir var, esrar var. Terör örgütünün kontrolü dışında bu işi yapılmıyor. Zehir tacirlerinden belli bir oranda pay aldıktan sonra buna izin veriyor." bilgisini verdi.