TC  Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile telefonda görüştü.    

Edinilen bilgiye göre, görüşmede Türkiye ve İsrail arasındaki ilişkilerin yanı sıra Kıbrıs ve Irak'taki gelişmeler ele alındı. 

Davutoğlu, dün İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile yapılan telefon görüşmesi ışığında Türk-İsrail ilişkilerindeki gelişmeler konusunda ABD'li mevkidaşına bilgi verdi.

Kıbrıs konusuna da değinen Davutoğlu, Kerry'ye Türkiye'nin görüşlerini yineledi ve Güney Kıbrıs Rum yönetiminin adanın etrafındaki hidrokarbon kaynakları üzerinde Kıbrıs Türk halkının asli haklarını göz ardı ederek, içinde bulunduğu ekonomik kriz nedeniyle oluşturulacak dayanışma yatırım fonu veya bir başka borçlanma modelinde adanın ortak doğal kaynaklarını teminat gösterme düşüncesinin yanlış bir hareket tarzı olduğunu aktardı.

Rum tarafının içinde bulunduğu ekonomik krizi yeni oldu bittiler yaratmak için bir vesile olarak kullanmasının kabul edilemez olduğunu vurguluyan Davutoğlu, Türkiye ve Kıbrıs Türk tarafının adada müzakere edilmiş bir çözüm istediğini yineledi.

Davutoğlu, çözümden önce adanın doğal kaynakları üzerinde tasarrufta bulunmanın tek yolunun ise Kıbrıs Türk tarafının 2011 ve 2012'deki önerileri doğrultusunda, BM Genel Sekreteri'nin gözetimi altında bir anlaşma yapılması olduğunun altını çizdi.

Yaklaşık yarım saat süren görüşmede Iraktaki son gelişmeler de ele alındı.