TC BAŞBAKANLIK BASIN MERKEZİ'NİN İNTERNET SİTESİNDE, ERDOĞAN İLE NETANYAHU'NUN ÜZERİNDE ''MUTABIK KALMIŞ OLDUKLARI AÇIKLAMA METİNLERİ''NE YER VERİLDİ

Türkiye Başbakanlık Basın Merkezi'nin internet sitesinde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ''mutabık kalmış oldukları açıklama metinleri''ne yer verildi.

Başbakanlık Basın Merkezi'nin internet sitesindeki açıklamada, Erdoğan ile Netanyahu arasında bugün yapılan telefon görüşmesinde tarafların ''üzerinde mutabık kalmış oldukları açıklama metinleri'' yer aldı.

''İsrail'in açıklaması'' ve ''Türkiye'nin açıklaması'' başlıklarının bulunduğu açıklamada, ''İsrail'in Açıklaması'' bölümünde Netanyahu'nun bugün Başbakan Erdoğan ile telefonla konuştuğu belirtildi.

''İsrail'in Açıklaması'' bölümünde şunlar kaydedildi:

''Başbakan Netanyahu Başbakan Erdoğan'a, Başkan Obama ile bölgesel işbirliği ve Türkiye-İsrail ilişkilerinin önemi konusunda yararlı görüşmelerde bulunduklarını belirtmiştir. (Başbakan Netanyahu) İsrail ve Türkiye arasındaki ilişkilerin son dönemde bozulmasından üzüntü duyduğunu ve bölgede barış ve istikrarı ilerletmek için aralarındaki farklılıkları gidermeye kararlı olduğunu bildirmiştir. Başbakan Netanyahu, Başbakan Erdoğan'ın bir Danimarka gazetesine yakın zamanda verdiği mülakatı gördüğünü ve sözlerini takdir ettiğini söylemiştir.

Mavi Marmara hadisesinin trajik sonucuna İsrail tarafından isteyerek yol açılmadığını ve İsrail'in, can kaybı ve yaralanmalardan üzüntü duyduğunu belirtmiştir. İsrail tarafından hadiseyle ilgili olarak yürütülen ve bir dizi operasyonel hatanın yapıldığına işaret eden soruşturma ışığında, Başbakan, can kaybına veya yaralanmaya yol açan her türlü hatadan dolayı İsrail'in Türk halkından özür dilediğini kaydetmiş ve tazminat/ademi mesuliyet konusunda bir anlaşma yapılması hususunda mutabık kalmıştır. Başbakan Netanyahu ayrıca İsrail'in, sivil halkın kullanacağı malların Gazze dahil Filistin topraklarına girişine ilişkin kısıtlamaları esas itibariyle kaldırdığını ve sükunet devam ettiği müddetçe bu durumun da devam edeceğini ifade etmiştir. İki lider, Filistin topraklarındaki insani durumun iyileştirilmesi için birlikte çalışmaya devam etmek konusunda mutabık kalmıştır.''