Türkiye, askeri kargo taşıdığı şüphesiyle Moskova’dan Şam’a giden Suriye’ye ait A 320 tipi sivil bir uçağı dün akşam saatlerinde askeri jetler eşliğinde Esenboğa Havalimanı’na mecburi inişe zorladı.

Güvenilir diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Türk istihbarat birimleri Moskova-Şam seferini yapacak olan Suriye’ye ait sivil uçağın askeri kargo taşıyacağı bilgisine ulaştı. Dışişleri ve Genelkurmay’la irtibata geçildi.   

Silah istihbaratı

Uçağın Türkiye hava sahasına girdikten sonra Esenboğa Havaalanı’na indirilmesi kararı alındı. Uçak, hava sahasına girince Bandırma’daki 162’nci Filo’ya önleme görevi verildi. Çağrı adı “Zıpkın” olan filodan iki F-16, telsizden irtibata geçerek pilota uçağın şüpheli olduğu ve bu nedenle arama yapılacağı için Esenboğa’ya inmesi gerektiği bildirildi. F-16’lar uçağa yaklaşıp kanat oynatarak da pilota Esenboğa’ya mecburi inişi gösterdi. Türk jetlerinin eşliğinde Esenboğa’ya inen uçak, özel hangar bölümüne çekildi. Uçak içinde arama yapılırken, içinde 35 sivilin bulunduğu anlaşıldı. Üst düzey bir diplomatik kaynak Hürriyet’e şu bilgileri verdi: “Türkiye daha önce Suriye’ye askeri kargo taşınmasına ve Suriye askeri uçaklarına hava sahasını kapatmıştı. Eğer bir sivil uçak askeri kargo taşıyorsa, bu karar sivil uçak için de geçerlidir. Suriye’ye ait sivil uçakları da titizlikle denetimden geçirmeye başladık. Bu Türkiye’nin egemenliğini ilgilendiren bir karardır. Bunun için bir BM kararı gerekmez. Daha önce aldığımız kararımızı uyguluyoruz. Ancak bunu Suriye’ye karşı topyekün savaş ilanı olarak algılamak, yanlış olur.”

Diplomatik 6 koli

Uçaktan diplomatik mühürlü 6 koli indirildi. Koliler açıldıkça içinden 4 koli daha çıktı. MİT, Emniyet, Dışişleri ve Genelkurmay yetkilileri incelemeye eşlik etti. Rusların taşıma belgesi olan konşimentoya yükün “askeri iletişim cihazı” olduğunu yazdıkları bilgisi alındı. Rus ve Türk yetkililer arasında gerginlik yaşandı. Rus diplomatlar, ilk önce “kolilerimizi açamazsınız” diyerek incelemeye karşı çıktı. Bu gerginliğin ardından kolilerin açılmasına karar verilirken, Rus yetkililerin daha önceden uçakta olup olmadıklarına dair bilgi verilmedi.  Hürriyet’in güvenilir kaynaklardan edindiği bilgiye göre, kargoda jammer ve haberleşme cihazları ile elektronik parçalar bulundu. Bazı parçaların füze yapımında da kullanılabileceği iddiaları var.  Malzemelere el konulurken  uçağın havalanmasına izin verildi. Rusya, Türkiye’den bilgi istedi.

Suriye'ye ait uçak, Esenboğa Havalimanı'ndan kalkış yaptı
         

Havalimanı'na indirilen Suriye'ye ait  Moskova-Şam seferini yapan yolcu uçağı, saat 02.30'da kalkış yaptı.

Esenboğa Havalimanı'na dün akşam indirilen Suriye'ye ait Moskova-Şam  seferini yapan uçağın kargosunda, yolcuların tahliye edilmesinin ardından arama  yapıldı. Bu sırada çevrede geniş güvenlik önlemleri alındı.

Aramanın ardından uçağın yolcularıyla birlikte gitmesine izin verildi.  Yolcuların yeniden alındığı uçaktaki malzemelere incelemelerin tamamlanması ve  sonraki işlemler için el konuldu. Uçak, saat 02.30'da Esenboğa Havalimanı'ndan  kalkış yaptı.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, olayın ardından yaptığı açıklamada, uçakta  “sivil uçuşlarda bildirim yapılması gerekip de olması meşru olan unsurlar  dışında mahzur telakki edilebilecek unsurlar olduğunu” söylemişti. 

Türk havayolu şirketlerine de güvenli olmadığı gerekçesiyle Suriye hava  sahasını kullanmamaları uyarısında bulunulmuştu.
         
 Önleme görevi 162. Filo’da

 

Ankara’ya indirilen Suriye uçağının telsiz konuşmaları ortaya çıktı:
- Kontrol Merkezi: Suriye 4-4-2, 8 bin feet’e (2 bin 600 metre) alçalınız. 
- Suriye uçağı: Alçalıyoruz, Suriye 4-4-2.
- Kontrol Merkezi: ILS hattında olun. 
- Uçak: ILS’e oturuş ikaz ediyoruz.
- Kontrol Merkezi: Zıpkın 6-5-4, trafik 8 bin feet’e alçalıyor. 
- Zıpkın (F-16 uçağı): Anlaşıldı. 
- Suriye uçağı: Suriye 4-4-2 ILS hattında. 
- Kontrol Merkezi: 2-1 sol pisti serbest.
- Uçak: 2-1 pisti için yaklaşıyoruz.  
- Ankara Kule: Anlaşıldı. İniş serbest.

Bandırma’dan kalktı

Suriye uçağını önleme görevi Bandırma’daki 162’nci Filo’ya verildi. Çağrı adı “Zıpkın” olan filo, av/av önleme uçuşları yapıyor. Filoda F-16 Block 40 tipi uçaklar bulunuyor, 24 saat nöbet tutuluyor.  Tolga ÖZBEK / DHA

THY uçağı Adana’ya indi

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, dün Türk havayolu şirketlerini Suriye hava sahasını kullanmama konusunda uyardı. Bursa’dan kalkan ve hacıları taşıyan THY uçağı, bu çerçevede  Adana’ya inmek zorunda kaldı.