Sarayın A, B, C planları hazır


Saraya yakın kaynaklar koalisyon ve azınlık hükümeti gibi tüm ihtimallerin değerlendirildiğini söylüyor. İl il seçim sonuçları değerlendirilip özeleştiri yapılacak. Kaynaklar Erdoğan’ın planlarının hazır olduğunu söylüyor.


Ak Parti ve Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na yakın isimler, önceki geceden bu yana “Bundan sonra ne olacak?” sorusuna yanıt arıyor. 
Ak Parti’de toplantı üstüne toplantı yapılsa da gözler Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kararında. Seçim sonuçlarını İstanbul’da izleyen Erdoğan, dün öğleden sonra Ankara’ya geldi. Geçen hafta, seçim sonrası birkaç gün daha İstanbul’da kalacağı ve dinleneceği belirtiliyordu. Ancak sonuçlar üzerine Erdoğan, Ankara’da bulunmayı tercih etti. 
Erdoğan’a yakın kaynakların ilk değerlendirmesi, “Bu sonuç başkanlık sistemine ne kadar ihtiyaç olduğunu gösterdi. Başkanlık sistemi olsaydı böyle bir sonuç çıkmazdı. Türkiye’nin başkanlık sistemine geçmesi lazım” oldu. 

Seçenekler masada 

Erdoğan’ın ilk değerlendirmesi ise çok önemli. Cumhurbaşkanı, yazılı yaptığı ilk değerlendirmede, bütün partileri yeni hükümet kurulma sürecinde hassasiyetle hareket etmeye, sağlıklı ve gerçekçi değerlendirmeye yapmaya, sorumlu davranmaya çağırdı. Bu mesajın öncelikle “Ben koalisyonda olmam. Seçime gidelim” diyen MHP liderine yönelik olduğu yorumları yapılıyor. 
Saraya yakın kaynaklardan edindiğim bilgilere göre öncelikle hükümetin nasıl kurulacağına yönelik tüm alternatifler değerlendirilecek. 
Erdoğan’a yakın kaynaklar, partilerden, “koalisyon yapmayız” diye sert açıklamalar yapılsa da birkaç gün sonra sakinleşmenin olabileceğini belirtiyor. Tabii kimin koalisyonda olacağı da sonuç açısından çok önemli. 

Koalisyon tartışması 

Saray’da tartışılan en önemli konu koalisyona girip girmeme. Saraya yakın bazı isimler Ak Parti’nin koalisyonda olmasının zararlarını dile getiriyor. Konuştuğum bir isim, Ak Parti’nin koalisyon içinde olmaması gerektiği üzerinde duruyor. 
Bunun nedeni olarak da “Öncelik buna verilmemeli. Koalisyon Ak Parti’yi yıpratır hem de istediklerimizi yapamayız. Oylar daha da etkilenebilir. Ama olmazları gördükten sonra üzerimize düşeni de yaparız” vurgusu yapıyor. 
Bazı isimler ise güven ve istikrarın sürmesi için mutlaka Ak Parti’nin de hükümette yer alması gerektiği yönünde mesajlar verdi. Bunun nasıl olacağı da Saray’da en çok tartışılan konu. Ancak, dün Erdoğan’ın yazılı açıklaması güven ve istikrarın devamı için koalisyona açık olunması şeklinde yorumlandı. Saraya yakın kaynaklardan edindiğim ilk izlenim, tüm seçeneklerin güven ve istikrar için denenecek olması. Yani koalisyon hükümeti ve azınlık hükümetinin kurulmasının denenmesi. 
“Hemen seçime gidelim” diyen de çıksa da bunun Ak Parti’ye oy kazandırıp kazandırmayacağının da iyi ele alınmasını gerektiğini dile getirenler de kulislerde karşımıza çıkıyor. 
Tüm seçeneklerden bir sonuç alınmazsa erken seçime gidiş için bir azınlık hükümetinin de kurulabileceğini belirten kaynaklar, bunun için tüm olmazların görülmesi gerektiğini dile getiriyor. Görevlendirmenin yapılmasının ardından partilerin takınacağı tavır da yeni yol haritasının belirlenmesi de etkili olacak. 
Görüştüğüm kaynaklar kriz olmaması için Erdoğan’ın A, B, C planlarının hazır olduğunu ancak partilerin tavırlarının daha netleşmesine göre hareket edileceğini belirtiyor.

Özeleştiri yapılacak
Kaynaklardan edindiğim bir başka izlenim ise seçim sonuçlarının il il değerlendirilerek, özeleştiri yapılacak olması. 
Nerede yanlış yapıldığının ayrıntılı ele alınacağı belirtirken, parti yönetiminde de yeni seçime gidilirken bazı değişiklikler olabileceği belirtiliyor. 
Bazı isimler özellikle yakın zamanda seçim olursa yeni bir enerji için yeni yönetim olması gerektiğini ifade ediyor. 
Gözler Erdoğan’da. Koalisyona soğuk olsa da Erdoğan’ın yeni görevlendirmeyi yaparken kazanımların kaybedilmemesi ile güven ve istikrarın sürmesine yönelik yeni yol haritasını uygulayacağı dile getiriliyor.