Böylece fiili iki taraflı ateşkes sağlanacak ve çatışmasız ortamda müzakere sürecek.

Abdullah Öcalan’ın Aralık ayı boyunca MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın da aralarında olduğu yetkililerle yaptığı görüşmelerden sonra, önceki gün DTK (Demokratik Toplum Kongresi) Eşbaşkanı ve bağımsız milletvekili Ahmet Türk ile BDP Batman milletvekili Ayla Akat Ata ile hükümetin verdiği özel izinle İmralı’da görüşmesi beklentileri büyüttü.


Mutabakata varıldı

Öcalan ve devlet heyetinin, PKK’lıların silah bırakması ile ilgili yol haritası konusunda önemli bir mutabakata vardığı ifade edildi. Zamana yayılacak müzakereleri sekteye uğratacak Silvan benzeri provokatif olayların yaşanmaması için PKK’nın, militanlarını yurt dışına çıkararak, Kandil’de toplaması bu mutabakatın en önemli yönünü oluşturuyor.

Öcalan’ın da Türk ve Ata’ya PKK’lıların yurt dışına çıkması ile askeri operasyonların da duracağı ve böylece “fiili olarak iki taraflı ateşkesin sağlanmış olacağı” mesajı verdiği belirtildi. Böylece Kandil’in “müzakare sürecinde devletin askeri operasyonları ve KCK’ya yönelik operasyonları durdurması, KCK tutuklularının serbest bırakılması” konusundaki talepleri de dolaylı olarak karşılanmış olacak.


Öte yandan yılın son günü Lice’de 10 PKK’lının öldürülmesiyle sonuçlanan askeri operasyon, PKK’da, “müzakere sürecine rağmen operasyonlara devam edeceği” mesajı olarak yorumlandı. Yılın ilk günlerinde Ağrı ve Şanlıurfa’da düzenlenen KCK operasyonları da yine PKK ve BDP cephesinde bu yöndeki bir baskının işareti olarak algılandı.

BDP’yle işbirliği

PKK’nın yurt dışına çekilmesiyle yaratılacak olan çatışmasız ortamda Kürt sorunun çözümü ve silahların tamamen bırakılması ile ilgili olarak yeni Anayasa ve 4. Yargı Paketi devreye girecek. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yeni Anayasa ile ilgili “Uyumlu bir parti ile yola devam ederiz” çıkışının arkasında da CHP ve MHP’nin karşı çıkabileceği düzenlemelerin BDP ile birlikte yapılmasının yattığı ifade ediliyor. Bu aşamada başkanlık sistemi ile ilgili düzenlemelerle, yerel yönetimlerin yetkilerinin artırılması ve anadilde eğitime yönelik düzenlemelerin AKP ve BDP işbirliği ile yapılacağı belirtiliyor.

Bakanlar Kurulu’nda çeşitli itirazlarla karşılaştığı gerekçesiyle Adalet Bakanlığı’na geri gönderildiği açıklanan 4. Yargı Paketi’yle de demokratikleşme yönünde önemli bazı adımlar atılması gündeme gelecek. BDP’liler özellikle bu paketle KCK tutuklularının tahliyesinin sağlanacağı beklentisini ifade ediyor. Kulislerde paketin kabinede karşılaştığı itirazların, Başbakan Erdoğan’ın ağırlığını koyması halinde aşılacağı belirtiliyor.


KAYNAK: VATAN