Bazı örgütler, Türkiye’deki “Taksim gezi parkı direnişine” destek vermek ve KKTC’ye, Toplumsal Olaylara Müdahale Aracı (TOMA) alınmasına karşı çıkmak amacıyla Lefkoşa’da eylem yaptı.  

10’uncu Yıl Parkı’nda (Kuğulu Park) başlayan ve Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçiliği önünde yapılan 5 dakikalık oturma eylemiyle tamamlanan eyleme, Sendikal Platform da destek verdi.

Kuğulu Park’ta saat 17.00’de toplanan örgütler, 17.30’da ellerindeki pankartlar ve bayraklarla sloganlar atarak, Türkiye Büyükelçiliği’ne doğru yürüyüşe geçti. Polisin önlem aldığı Şehitler Abidesi önüne kadar yürüyen eylemciler, burada “Her yer Taksim her yer direniş”, “Kıbrıs’ta TOMA istemiyoruz”, “Halkların birliği AKP’yi yenecek” gibi sloganlar attı.

Eylemde, market alışveriş arabasından sembolik bir TOMA aracı yapan ve üzerine “Kıbrıs TOMA’ya karşı” yazan eylemciler, ülkeye TOMA değil, yangın helikopteri kazandırılmasını istedi.

KTAMS Başkanı Ahmet Kaptan ile KTOEÖS Başkanı Tahir Gökçebel’in birer konuşma yaptığı eylemde, Güney’de faaliyet gösteren “Kıbrıs Barış Konseyi”nin gönderdiği dayanışma mesajını KTÖS Başkanı Güven Varoğlu okudu.

“Kıbrıs Barış Konseyi” mesajında, Türkiye’de İstanbul Taksim Gezi Parkı’nı korumak amacıyla eylem yapan ve mücadele ortaya koyan direnişçilere destek belirterek, AKP’yi eleştirdi ve halkına zulüm yapmakla suçladı.

KTAMS Başkanı Ahmet Kaptan da, eylemcilere hitaben yaptığı konuşmada, Sendikal Platform’un, “polislerle birlikte”, eyleme destek vermeye geldiklerini belirterek, Türkiye’deki olayları izlediklerini ve birlikte direndiklerini kaydetti.

Kaptan, ülkeye TOMA aracı alınmasına karşı olduklarını belirterek, ülkenin ilim yuvalarına ve en önemlisi yangın helikopterine ihtiyacı olduğunu vurguladı.

KTOEÖS Başkanı Tahir Gökçebel de, halkın artık uyandığını ifade ederek, halkın haklarına, kültürüne, yaşamına, dinine ve sosyal yaşantısına el atanların elinin kırıldığını ve kırılacağını kaydetti.

Gökçebel, Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ı bu konuda suçlayarak, bu gibi girişimlere izin vermeyeceklerini, buna en iyi cevabı halkın verdiğini savundu.