TC ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANI EROĞLU:"ÜLKEMİZİN PRESTİJ PROJELERİNDEN OLAN VE DENİZ GEÇİŞİ ÜNİTESİ AÇISINDAN DÜNYADA İLK KEZ UYGULANAN BU PROJENİN 7. DÜNYA SU FORUMU'NDA TÜRKİYE'Yİ EN İYİ ŞEKİLDE TEMSİL EDECEĞİNE İNANIYORUM"

TC Orman ve Su İşleri Bakanlığı, dünya çapında en yenilikçi projelerin yarıştığı 7. Dünya Su Formu'nda, Türkiye'yi, KKTC Su Temini Projesi'nin temsil edeceğini bildirdi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen ve KKTC'ye denizin 250 metre altından boru hattıyla su götürecek proje, uluslararası alanda vitrine çıkacak.

KKTC Su Temini Projesi, 12-17 Nisan'da Güney Kore'de yapılacak 7. Dünya Su Forumu'nda, dünyadaki en yenilikçi projelerin yer alacağı "WaterShowcase" yarışmasında, Türkiye'yi temsil edecek. Projeler arasından forum haftası sırasında seçilecek, en iyi 9 proje ödül alacak.

Bu projeler arasından da WaterShowcase Dünya Finali'nde, yerinden oylamayla seçilecek en iyi 3 proje kapanış merasiminde tekrar tanıtılacak.

İnternet sayfası üzerinden yapılan beğenilerle de sonuçların yönlendirileceği programda, "KKTC Su Temini Projesi", "http://eng.worldwaterforum7.org/forum/showcase" linki üzerinden değerlendirilecek.

Açıklamada görüşlerine yer verilen, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, KKTC Su Temini Projesi'nin, Kıbrıs'ın içme, kullanma, sanayi ve sulama suyu ihtiyacını karşılayacağını belirtti.

Projeyle, Türkiye'den iletilecek yıllık 75 milyon metreküp suyun yaklaşık 38 milyon metreküpünün, KKTC'de inşa edilecek tesislerde arıtılacağını ifade eden Eroğlu, bunun içme suyu maksatlı kullanılacağını kaydetti.

Geriye kalan 37 milyon metreküp suyun ise Güzelyurt Ovası'nın sulanması için tahsis edileceğine işaret eden Eroğlu, "Böylece uzun yıllardır su yetersizliği ve su kalitesindeki kötüleşme sebebiyle sıkıntı yaşayan ada halkının, uzun vadeli su ihtiyacı karşılanmış olacak. Ülkemizin prestij projelerinden olan ve deniz geçişi ünitesi açısından, dünyada ilk kez uygulanan bu projenin 7. Dünya Su Forumu'nda Türkiye'yi en iyi şekilde temsil edeceğine inanıyorum" değerlendirmesinde bulundu.