TC DIŞİŞLERİ BAKANI ÇAVUŞOĞLU: "FETÖ'NÜN DE DİĞER TERÖR ÖRGÜTLERİ GİBİ İSLAM İLE HİÇBİR ALAKASI YOKTUR. O SADECE DİNİMİZİ TAHRİF VE SUİSTİMAL EDİYOR. İSLAM İŞBİRLİĞİ TEŞKİLATI AİLESİ, FETÖ'YE KARŞI GÜÇLÜ BİR KARARLILIK SERGİLEMELİDİR"

 TC Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İslam İşbirliği Teşkilatına (İİT) üye ülkelerin, El-Kaide, DEAŞ, PKK/PYD, El-Şebab ve Boko Haram gibi çok sayıda terör örgütüyle mücadele ettiğini belirterek, "FETÖ'nün de diğer terör örgütleri gibi İslam ile hiçbir alakası yoktur. O sadece dinimizi tahrif ve suistimal ediyor. İslam İşbirliği Teşkilatı ailesi, FETÖ'ye karşı güçlü bir kararlılık sergilemelidir." dedi.

Çavuşoğlu, Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te düzenlenen İİT 43. Dışişleri Bakanları Konseyi toplantısında üye ülkelerin temsilcilerine hitap etti.

Toplantıya ev sahipliği yapan Özbekistan'ı tebrik eden Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı İslam Kerimov'un vefatı nedeniyle Türkiye'nin duyduğu derin üzüntüyü bir kez daha dile getirdi. Çavuşoğlu, "Özbek halkı, onun liderliğinde özgürlüğüne kavuştu, Özbekistan Avrasya'da önemli bir ülke haline geldi." dedi.

FETÖ'NÜN DARBE GİRİŞİMİ

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişiminin ardından Türkiye'ye yönelik sergiledikleri dayanışma için İİT ülkelerine teşekkür eden Çavuşoğlu, "Bu girişim, Fetullahçı Terör Örgütü, yani FETÖ tarafından düzenlendi. FETÖ, dünyanın her yerinde faaliyet gösteren bir terör ağıdır. Özellikle de İslam ülkelerinde yapılanmıştır. Bunlar kendi yasa dışı faaliyetlerini finanse etmek için iş bağlantılarını, eğitim kurumlarını ve medyayı kullanıyorlar." diye konuştu.

İİT ülkelerinin, El-Kaide, DEAŞ, PKK/PYD, El-Şebab ve Boko Haram gibi çok sayıda terör örgütüyle mücadele ettiğine dikkati çeken Çavuşoğlu, "FETÖ, bu terör örgütlerinin hiçbirinden farklı değildir. FETÖ'nün de diğer terör örgütleri gibi İslam ile hiçbir alakası yoktur. O sadece dinimizi tahrif ve suistimal ediyor. İslam İşbirliği Teşkilatı ailesi, FETÖ'ye karşı güçlü bir kararlılık sergilemelidir." ifadelerini kullandı.

"FİLİSTİN HALKI ÇEKTİĞİ ACILARDA YALNIZ DEĞİLDİR"

Filistin davasının İslam dünyasının birlikte hareket etmesini gerektiren bir konu olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, "Filistin Devleti'nin tanınmasını da, Filistin'de uzlaşmanın sağlanmasını da desteklemeliyiz. Filistin halkı çektiği acılarda yalnız değildir." diye konuştu.

SURİYE'DEKİ SON DURUM

Suriye'deki insani durumun her geçen gün daha da kötüye gittiğine işaret eden Çavuşoğlu, "Rejim ve müttefikleri, masum insanları öldürmeye devam ediyor. Halep, insanlık tarihinin en kötü trajedilerinden biri olarak hatırlanacak. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) bu konuda eylemsiz kalması utanç verici. İİT üyesi ülkeler, Suriye için siyasi bir çözüm bulunması konusunda daha fazla sorumluluk üstlenmeli." değerlendirmesinde bulundu. 

DEAŞ ile mücadelenin önemini de vurgulayan Çavuşoğlu, "İİT ailesi, DEAŞ ideolojisini çökertmek için öncü rol üstlenmelidir. DEAŞ'ın bir barış dini olan İslam ile hiçbir alakası olamaz." dedi.

ABD'DEKİ "11 EYLÜL YASASI"

ABD Kongresinde kabul edilen "11 Eylül saldırılarında hayatını kaybedenlerin ailelerine Suudi Arabistan aleyhine dava açma imkanı tanıyan" yasanın kaygı verici olduğunu ifade eden Çavuşoğlu, "Böylesi tedbirsiz yaklaşımlar uluslararası ilişkilerin prensip ve kurallarına da uygun değildir. İİT, dayanışma içinde bu konuya karşı ortak bir tutum belirlemelidir." diye konuştu.

Özellikle Avrupa'da artan İslamofobi ve yabancı düşmanlığına dikkati çeken Çavuşoğlu, aşırıcı yaklaşımlar ve terörizm arasında çok ince bir çizgi olduğunu belirtti. İslam dünyasının birlikte hareket etmesi gerektiğini vurgulayan Çavuşoğlu, "Aksi takdirde Müslüman kardeşlerimiz daha büyük tehditlerle karşı karşıya kalacaklar. Önceliğimiz yabancı düşmanlığı ve İslamofobi ile mücadele olmalıdır." dedi.

Çavuşoğlu ayrıca Türkiye'nin Afganistan'ın birlik, güvenlik ve istikrarından yana olduğunu belirterek, İİT ülkelerinin hep birlikte Afganistan'a destek vermeye devam etmesi gerektiğini vurguladı.

İİT 43. DIŞİŞLERİ BAKANLARI KONSEYİ TOPLANTISI

Çavuşoğlu, İİT'nin İstanbul Zirvesinde kararlaştırıldığı üzere, Avrupalı Müslümanlar Temas Grubu toplantısının Taşkent'te yapılacak olmasından duyduğu memnuniyeti de dile getirdi. Geçen hafta İstanbul'da düzenlenen "İslam Dünyasında Sendikacılık Sempozyumu"nda İİT'ye bağlı Sendika Komitesinin kurulması yönünde bir öneri sunulduğuna işaret eden Çavuşoğlu, üye ülkelere bu öneriye destek verme çağrısı yaptı.

ROHİNGA MÜSLÜMANLARI

Çavuşoğlu, Taşkent'te yapılacak Rohinga Müslümanları Temas Grubu toplantısını organize ettiği için Genel Sekreteri İyad Medeni'ye teşekkürlerini iletti.

Haziran'da Myanmar'a giderek Rohinga Müslümanlarını ziyaret ettiğini hatırlatan Çavuşoğlu, Rohinga Müslümanlarının İslam dünyasının desteğine ihtiyaçları olduğunu vurguladı.

KIBRIS'TA ÇÖZÜM ARAYIŞI

Çavuşoğlu son olarak İslam dünyasının Kıbrıs Türklerine yardım etmek için de bir araya gelmesi gerektiğini belirterek, "Kıbrıs meselesinin bu yıl çözülebileceğine inanıyoruz. Bütün İİT ülkelerinden, Kıbrıs Türklerinin haklı davasına destek vermelerini bekliyoruz." diye konuştu.