Taksim Dayanışması dün öğle saatlerinde “Direnişe devam” kararı aldı. Ancak Başbakan Erdoğan’ın “Siz boşaltmazsanız, boşaltırlar” uyarısından 3 saat sonra polis Gezi Parkı’na girdi.



BİBER GAZI VE SU

Erdoğan, Sincan’daki mitingte “Yarın (bugün) İstanbul mitingimiz var. Taksim Meydanı boşaldı boşaldı. Boşalmadığı takdirde artık bu ülkenin güvenlik güçleri orayı boşaltmayı bilir” dedi. Polis Taksim Mydanı’nda toplananları önce uyardı, gruplar dağılmayınca saat 20.55’te tazyikli su ve biber gazıyla sert müdahaleyi başlattı.

Gezi Parkı’na yapılan müdahelenin ardından Türkiye’de binlerce kişi sokaklara döküldü. Polisin eylemcilere müdahalesi, kimi illerde polisle çatışmayla kimi yerlerde tencere tava çalınmasıyla protesto edildi.

İSTANBUL’un çeşitli noktalarında bir araya gelen gruplar Taksim’e doğru yürüyüşe geçti. Akaretler, Kadıköy, Gazi Mahallesi, Sarıgazi, Beylikdüzü, Avcılar ve Göktürk’te toplanan gruplar, sloganlar eşliğinde Taksim Meydanı’na doğru yürümeye başladı. Yeşilköy ve Etiler’de vatandaşlar müdaheleye tepkilerini yolları kapatarak gösterdi. Gazi Mahallesi’nden çıkan yaklaşık 5 bin kişilik grup TEM Otoyolu’nu trafiğe kapattı. Kadıköy’de toplanan binlerce kişilik grup Boğaziçi Köprüsü’nden Taksim’e gitmek isteyince O-1 Karayolu’nda polis müdahalede bulundu. Bakırköy Özgürlük Meydanı’nda toplanan yüzlerce grup ise ellerinde Türk bayraklarıyla İncirli Caddesi’nde oturma eylemi yaptı. Grup daha sonra, E-5 karayoluna çıkarak Topkapı istikametini trafiğe kapattı. Avcılar ve Beylikdüzü’nde de aynı manzara vardı. Halk burada da araçların geçişine izin vermedi.

ANKARA: Başkent’te ise protestocuların mekanı Kennedy Caddesi’ydi. İstanbul’daki müdahele sonrası Tunalı Hilmi Caddesi’nde toplanan grup sloganlar atarak Kennedy Caddesi’ne yürüdü. Polisin “dağılın” uyarısına karşılık vermeyen grubtan bir kişi TOMA’nın önüne yatarak aracın ilerlemesini önledi.

ADANA’da toplanıp Ak Parti İl Başkanlığı’na yürümek isteyen yaklaşık 2 bin kişiye polis müdahale etti. Ara sokaklara dağılan ve polisle çatışan eylemcilerden bazıları, sıkılan suyun şiddeti ile ve atılan taşlarla yaralandı. Eylemcilerin bir bölümü müdahalenin ardından dağılırken, bir bölümü ise Atatürk Parkı’na çekildi. 

İZMİR’de, müdahalenin duyulması üzerine vatandaşlar Gündoğdu Meydanı’na akın edip meydandaki eylemcilerle birleşti. Göstericilerin arasından ayrılan yaklaşık bin kişi, AK Parti ilçe binasının da bulunduğu Basmane Meydanı’na yürüdü. Gazi Bulvarı’nı trafiğe kapatan topluluğun önü TOMA araçları ile kesildi. Göstericilerin bir kısmı yola yatarken, kimisi de insan zinciri oluşturdu. 

*Manisa, Zonguldak, Mersin, Antalya, Bursa başta olmak üzere birçok ilde de vatandaşlar yürüyüş düzenleyerek tepkilerini gösterdi.