Türkiye İçişleri Bakanı Muammer Güler, Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve Başbakan Yardımcısı Beşir AtalayReyhanlı’da meydana gelen saldırıya ilişkin basın toplantısı düzenliyor. İçişleri Bakanı Muammer Güler, saldırıların "El Muhaberat" ile bağlantılı olduğunu açıkladı. Güler, "İsmini ve eylemlerini bildiğimiz bir örgüt" dedi.


Toplantıda ilk Başbakan Yardımcısı Beşir Atalayaçıklama yaptı. İşte Atalay’ın açıklamaları:
“Cumartesi günü meydanın yoğun olduğu bir vakit. Maalesef Reyhanlı'da çok sayıda vatandaşımız bundan etkilendi. Şu ana kadar 46 vatandaşımız bupatlamadan dolayı hayatını kaybetti. Onlara Allah'tan rahmet diliyoruz; ailelerine, yakınlarına, Hatay'a,Reyhanlı'ya ülkemize baş sağlığı diliyoruz. Yaralılarımız var, bunların burada olanlarını ziyaret ettik. Yoğun bakımda olanları var. Durumu ağır olanları var. hayatını kaybedenlerin 38'inin kimlikleri belirlendi. 35'i Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı, 3'üSuriye vatandaşıdır. Diğerlerinin kimlik tespitiyle ilgili çalışmalar devam ediyor.
Suriye istihbaratıyla irtibatlı bir terör örgütünün konuyla ilgisinin tespit edildiğini ifade etmiştik. Şu ana kadar bu kişilerden 9’u gözaltına alınmış durumda. Kendi ifadeleri ve itiraflarıyla bu belirlenmiş oldu."

Beşir Atalay, gözaltına alınanların uyruğuyla ilgili soruya şöyle cevap verdi: "Gözaltına alınanların hepsi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı. Olayla ilgili en ileri sonuçlara ulaşılmış durumda. Gözaltına alınmayan birkaç kişi daha var. Ama çok da uzun süreceğini zannetmiyoruz biz."

"SALDIRIYI PLANLAYANLAR GÖZALTINDA"

İçişleri Bakanı Muammer Güler, şu açıklamalarda bulundu: "Yaptığımız ilk tespitlerde olayın Suriye’deki rejim yanlısı örgütlerle özellikle El Muhaberat'la yakın irtibat içinde olan örgüt tarafından gerçekleştirilmiştir. 
Çalışmalarımız sonucu 9 kişi gözaltına alınmıştır, içlerinden biri olayın planlayıcısı. Olayın muhalifler ve sığınmacılarla bir ilgisi yoktur. Saldırının amacı bölgeyi tahrik etmek. Patlamanın etkisiyle 735 işyeri, 121 konut ve 62 araçta hasar meydana gelmiştir.
İnsani kayıpların giderilmesi mümkün değildir ancak hasarların giderilmesi için tespit yaptığımızı belirtmek isterim. Bu tespitler sonrasında zararlar karşılanacaktır. Bu olaylara karışan araçlardan birinin plakası tespit edilmiştir. Oynanmak istenen oyunun vatandaşlarımız farkına varsınlar.
Özellikle medya ve sosyal medyada bilgi kirliliği yaratan söylemler konusunda herkesi sorumluluğa davet ediyorum. Ülke olarak sorunları çözme iradesi gösterdiğimiz bir dönem e eylemin meydana gelme zamanlamasının manidar olduğunu belirtmek isterim.
Bunu gerçekleştiren kişilerle ilgili elimizde ayrıntılı bilgiler var ama bunları şu an paylaşamam. Söylediğiniz gibi araçlarla ilgili saklayanlarla ilgili koruyanlarla ilgili arkadaşlarımızın değişik kanallardan tespitleri var."

"MAKSAT HUZURU SABOTE ETMEK"

Adalet Bakanı Sadullah Ergin şunları söyledi: 
"Bu alçak tertibi hazırlayanların bir maksadı vardı. O maksat da Hatay’daki huzuru sabote etmek. Misafirlerimizle halkımızı karşı karşıya getirerek huzuru bozmak. Yapmamız gereken bombayı patlatanların amacına hizmet etmemek için ferasetle davranmak."

Sadullah Ergin, yayın yasağı ilgili soruya ise şöyle cevap verdi: Yayın yasağı konusu bu tür hadiselerde hem soruşturmanın selametini korumak adına hem de kamuoyunun psikolojisinin olumsuz etkilenememesi içindir. Mahkemenin verdiği karar RTÜK’e iletilmiştir RTÜK kapmanı yayıncı kuruluşlara iletmiştir.

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu da yaralıların durumu hakkında şu bilgileri aktardı:"Patlamalarda yaralanan 55 kişinin 48'i Türk, 7'si Suriye vatandaşı. Bu yaralıların 49'u ilde, 6'sı ise il dışında tedavi görmektedir. Ankara'da 2, Adana'da 2, Gaziantep'te 1 ve İstanbul'da 2 kişinin tedavileri devam etmektedir."