Türkiye, ABD Başkanı Barack Obama ile İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani arasında yapılan telefon görüşmesini memnuniyetle karşıladı.

BM Genel Kurulu'na katılmak amacıyla New York'a gelen ve bir haftadır çeşitli toplantılara katılan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Obama ile Ruhani arasındaki telefon görüşmesini memnuniyetle öğrendim. Uzun zamandır böyle bir diyalog olmasını teşvik ediyordum. Umarım bu iyi bir başlangıç olur" ifadesini kullandı.

ABD Başkanı Barack Obama, bugün düzenlediği basın toplantısında sürpriz bir şekilde İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile telefonda görüştüğünü açıklamış, görüşmede, İran'ın nükleer programı konusunda bir anlaşmaya varılmasına yönelik devam ettirdikleri çabaları ele aldıklarını belirtmişti.

İran'daki seçimlerin ardından yeni bir söylem biçimi seçen İran, dün de P5+1 ülkeleri ile yapılan toplantıya katılarak nükleer müzakerelerde yeni bir başlangıç yapmıştı.

Obama ile Ruhani arasında gerçekleşen telefon görüşmesi, 1979 yılından bu yana yaklaşık 35 yıldır üst düzeyde hiç diyaloğu olmayan iki ülke ilişkisi açısından tarihi öneme sahip.

Obama, konuşmasında, "Bunun (telefon görüşmesinin) 1979 yılından beri bir ABD başkanı ile bir İran Cumhurbaşkanı arasındaki ilk temas olduğu gerçeği, ülkelerimiz arasındaki derin güvensizliğin altını çiziyor ancak aynı zamanda bu zorlu tarihin ötesine geçme umuduna işaret ediyor" diyerek konuşmanın tarihi önemine dikkati çekmişti.

Öte yandan İran Cumhurbaşkanı Ruhani de kendi Twitter hesabından bu görüşmeyi doğrulayarak, ABD Başkanı ile bölgesel konular başta olmak üzere diğer konuları da çözmek için diyoloğun sürdürülmesi ve işbirliğinin artırılması için dışişleri bakanlarının çalışacağını belirtti.