İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'de görülen 67'si tutuklu 275 sanıklı Ergenekon Davası'nın 277. duruşması başladı. Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nin içinde bulunan küçük salonda yapılan duruşmada CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, CHP Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal, Tümgeneral Hıfzı Çubuklu, gazeteci Tuncay Özkan, eski Özel Harekat Dairesi Başkanvekili İbrahim Şahin'inde aralarında bulunduğu 47 tutuklu sanık hazır bulundu.

 

DURUŞMAYA İLKER BAŞBUĞ KATILMADI

21 gün aradan sonra tekrar görülen davada, eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, YAŞ üyesi Orgeneral Nusret Taşdeler ve emekli Tuğgeneral Veli Küçük'ün de aralarında bulunduğu 20 tutuklu sanık ise duruşmaya katılmadı. Odatv Davası'ndan tutuklu bu davadan tutuksuz yargılanan Yalçın Küçük de duruşmada hazır bulundu. Öte yandan 7 tutuksuz sanık da duruşmada hazır bulundu.

AYAĞINI KIRAN CHP'Lİ VEKİLDE SALONDA
Sanıklar duruşma salonuna 09.52'de alındı. 18 Şubat'ta görülen duruşmada bariyerden atlayarak ayak topuğunu kıran ve ardından ameliyat olan CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal da duruşma salonuna koltuk değnekleriyle geldi. Davanın tutuklu sanıkları Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal da,Mahmut Tanal'a geçmiş olsun dileklerine iletti. Davanın tutuklu sanıklarından İbrahim Özcan daMahmut Tanal'ı izleyicilere göstererek 'Ergenekon Gazisi' diye seslendi. Mübaşir sık sık izleyicilerin yerine oturması konusunda uyarılarda bulundu.

MAHKEME BAŞKANI ÖZESE: ORTAYA KONAN DELİLLERLE İLGİLİ TARAFLARIN BEYANLARININ ALINACAK
Saat 10.14'de başlayan duruşmaya Cumhuriyet Savcıları Murat Dalkuş ve Mehmet Ali Pekgüzel de katıldı. Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese bügünkü oturumda ortaya konan delillerle ilgili tarafların beyanlarının alınacağını söyledi. Yoklamanın yapılmasının ardından davaya katılan avukatlarında yoklaması yapıldı. Esas hakkındaki mütalaanın verilmesine kadar duruşmalardan men edilen tutuklu sanık Durmuş Ali Özoğlu'nun avukatı Ali Rıza Dizdar, müvekkilinin duruşmalardan yasaklı olduğu için beyanda bulunamayacağını belirtti. Mahkeme Başkanı Özese de yoklamanın yapıldığını, talebini yazılı olarak mahkemeye sunmasını isteyerek Avukat Dizdar'a söz vermedi. Avukat Dizdar'ın konuşmasına devam etmesi üzerine Mahkeme Başkanı Özese'nin talimatı üzerine mikrofonu kapatıldı.

AVUKAT ZEYNEP KÜÇÜK: FİZİKİ KOŞULLAR KORKUNÇ
Emekli Tuğgeneral Veli Küçük'ün kızı aynı zamanda avukatı olan Zeynep Küçük, duruşmanın küçük salonda yapılması nedeniyle yer konusunda sorun yaşandığını belirterek, "Fiziki koşullar korkunç. Üst üste burada sıkıştık" diye konuştu. Mahkeme Başkanı Özese de "Keşke büyük salonda duruşmayı yapabilseydik ancak büyük salonda KCK davası görülüyor" diye cevap verdi. Bazı avukatların ayakta kalması üzerine, müdahil avukatlar için ayrılan bölümde oturmalarına izin verildi. Öte yandan bazı avukatlarında izleyicilerin arasında duruşmayı izledi. Küçük olması nedeniyle avukatlar, sanık yakınları, milletvekilleri ve basın mensupları salona alındı. Bazı sanık yakınları da salon dışında bulunan ve ekran bulunan alanda duruşmayı takip etti. Öte yandan CHP Milletvekilleri Ali İhsan Köktürk ve Ali Özgündüz de duruşmaya izleyici olarak katıldı.

HABERAL'IN AVUKATI: YAŞAR YAZCIOĞLU HAZIR, TANIK OLARAK DİNLENSİN 
Mahkeme Başkanı Özese daha sonra dosyaya çeşitli kurumlardan gelen evrakları okudu. CHP Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal'ın avukatı Dilek Helvacı da söz alarak eski Başbakanlık Müsteşarlarından Yaşar Yazıcıoğlu'nun hazır olduğunu belirterek tanık olarak duruşmada dinlenmesini talep etti.

SANIKLAR REDDİ HAKİM TALEBİNDE BULUNDU
Bu sırada sanıklardan Fikri Karadağ ve Hüseyin Buzoğlu mahkemenin tarafsızlığını yitirdiğini belirterek reddi hakim talebinde bulundu. Sanık Buzoğlu, "Siz tarafsızlığınızı yitirmenin yanı sıra 18 Şubatta verdiğiniz ara kararla kararınızı açıkladınız. Sizin artık bu heyet içinde yer almamanız gerekir" dedi.

AVUKAT İLE HAKİM TARTIŞTI
Mahkeme Başkanı Özese de "Empati yapıp bizim yerimize geçmeyin. Mahkeme öyle bir şey söylemez" dedi. Sanık Buzoğlu da "Şahsınızın yerinde olmaktansa bu davada sanık ya da avukat olmayı tercih ederim" diye konuştu. Mahkeme Başkanı Özese, "Bunlar amacını aşan söylemler. Biz Türk Milleti adına yargılama yapıyoruz" diyerek sanık Buzoğlu'nu uyardı.

AVUKAT SALONDAN ATILDI
Bu sırada duruşma avukat Zeynep Küçük söz alarak müvekkilinin esas hakkındaki mütalaa verilene kadar duruşmalardan men edildiğini hatırlatarak, Veli Küçük'ün beyanda bulunması için salonda bulunması gerektiğini ifade etti. Zeynep Küçük'ün sesini yükselterek konuşmasına devam etmesi üzerine mikrofonu kapatıldı. Bu sırada söz almadan konuşan avukat Mehmet Taşdelen, "Niye mikrofonu kapatıyorsunuz. Konuşmamıza izin vermiyorsunuz" diyerek tepki gösterdi. Mahkeme Başkanı Özese de "Disipline uymayan herkes dışarı çıkartılır" dedi. Avukat Taşdelen'in yüksek sesle konuşmaya devam etmesi üzerine Mahkeme Başkanı Özese avukatın Taşdelen'in dışarı çıkmasını istedi. Avukat Taşdelen de "Zaten konuşturmuyorsunuz. Buradan çıkıyorum" diyerek salondan ayrıldı.

BALBAY'IN MİKROFONU KAPATILDI
Mustafa Balbay da "Burada hukuk, milli irade ayaklar altına alınmaktadır" dediği sırada Mahkeme Başkanı Özese'nin talimatı üzerine mikrofonu kapatıldı. Taleplere ilişkin görüşü sorulan Mehmet Ali Pekgüzel, reddi hakim talebin soyut ve kişisel nedenlere dayandırıldığını, sırf yargılamayı uzatmaya yönelik olduğunu belirterek, taleplerin reddedilmesini istedi. Mahkemede talebi değerlendirmek üzere duruşmaya ara verildi.

REDDİ HAKİM TALEPLERİNE RET

Davada tutuklu sanık Fikri Karadağ ve tutuksuz sanık Hüseyin Buzoğlu’nun reddi hakim talepleri reddedildi. CHP Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal’ın avukatı Dilek Helvacı’nın eski Başbakanlık Müsteşarlarından Yaşar Yazıcıoğlu’nun tanık olarak dinlenmesi talebini de reddeden mahkeme heyeti, avukat İlkay Sezer’in daha önce mahkemeye sunduğu reddi hakim dilekçesindeki bazı ifadelerden dolayı suç duyurusunda bulundu.

TALEPLERE İLİŞKİN KARAR AÇIKLANDI

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’de görülen Ergenekon Davası’nda mahkeme heyeti bir saatlik aranın ardından taleplere ilişkin kararını açıkladı. Mahkeme, tutuklu sanık Fikri Karadağ ve tutuksuz sanık Hüseyin Buzoğlu’nun reddi hakim taleplerini, mahkeme heyetinin tarafsızlığını gölgeye düşürecek sebeplerden olmadığı ve talebin açıkca davayı uzatmaya yönelik olduğu gerekçeleriyle reddetti. Mütalaaya karşı son savunmaları alınıncaya kadar duruşmadan men edilen Veli Küçük ve Durmuş Ali Özoğlu’nun ortaya konan delillere karşı beyanda bulunması için duruşmada hazır edilmesi talebini de değerlendiren mahkeme heyeti, sanıklarla ilgili disiplin tedbir kararı bulunduğundan reddedildiğini açıkladı.

MAHKEMEDEN SUÇ DUYURUSU
Mahkeme heyeti, ayrıca CHP Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal’ın avukatı Dilek Helvacı’nın eski Başbakanlık Müsteşarlarından Yaşar Yazıcıoğlu’nun tanık olarak dinlenmesi talebini de reddetti. Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese, Avukat İlkay Sezer’in Müvekkili Hurşit Tolon ile ilgili daha önce mahkemeye sunduğu reddi hakim talebini kabul edilmediğini belirtti. Mahkeme heyeti, İlkay Sezer’in dilekçesinde bulunan bazı ifaderden dolayı Silivri Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulduğunu açıkladı.

DURUŞMADA TANSİYON YÜKSELDİ
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'de görülen Ergenekon Davası'nın öğleden sonraki oturumunda Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese, dosyada bulunan evraklara ve tanık beyanlarına ilişkin avukatlara ve sanıklara 15'er dakika süre verildiğini açıkladı. Bu sırada konuşmak için tutuklu sanık emekli Tuğamiral Alaettin Sevim kürsüye geldi. Bu sırada Eski Genel Kurmaybaşkanı İlker Başbuğ'un avukatı İlkay Sezer'in de aralarında bulunduğu bütün avukatlar, mahkemenin dosyaya gelen bilirkişi raporuna ilişkin kendilerine süre verildiğini, tüm delillerle ilgili beyanda bulunmak için hazır olmadıklarını dile getirdi. Avukatlar Zeynep Küçük, İlkay Sezer, Vural Ergül, Bülent Hattatoğlu ve Celal Ülgen konuşmak için söz istedi. Avukat Vural Ergül, "15 dakikalık süreyi neye dayandırıyorsunuz?" diyerek bağırması üzerine Mahkeme Başkanı Özese de sanık ve avukatlara dosyadaki tüm deliller ve tanık beyanlarına ilişkin CMK 216'ya göre söz verildiğini belirtti. Avukatlar, Celal Ülgen, Vural Ergül, Bülent Hattatoğlu söz almak için ısrar ettiler. Mahkeme Başkan Özese de avukatlara hitap ederek, "Sıranız geldiğinde konuşacaksınız, şimdi kimseye söz vermeyeceğim" dedi. Avukat Vural Ergül de "Zapta geçmek üzere söz istiyorum. Bunlar yasaya aykırı" diye konuştu.

MAHKEME BAŞKANI: KOMUTANLAR, AVUKATI DIŞARIYA ÇIKARIN 
Avukat Celal Ülgen ile Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese arasında geçen diyalog ise şöyle:

Avukat Celal Ülgen: Söz istiyorum
Mahkeme Başkanı Özese:Kimseye söz vermiyorum
Avukat Celal Ülgen: Ben konuşmaya devam edeceğim. 
Mahkeme Başkanı Özese: Söz vermiyorum, oturun. 
Avukat Celal Ülgen: Konuşmaya devam edeceğim. Ben saygılıyım.
Mahkeme Başkanı Özese: Biz şahsi bir saygı istemiyoruz. Biz burada Türkiye Cumhuriyeti adına yargılama yapıyoruz. Saygınız Türk Milletinedir. Oturur musunuz lütfen? Sizi dışarı çıkarmak zorunda kalacağım.
Avukat Celal Ülgen: Ben konuşmaya devam edeceğim.
Mahkeme Başkanı Özese: Komutanlar, avukatı dışarıya çıkarın.

MESLEKTAŞLARI AVUKAT CELAL ÜLGEN'İN ETRAFINDA ETTEN DUVAR ÖRDÜ
Jandarmanın Avukat Celal Ülgen'nin yanına gelmesi üzerine avukatlar da Ülgen'in etrafında etten duvar ördü. Mahkeme Başkanı Özese de, "Komutanlar itiraz edenleri de dışarı çıkarın" diyerek duruşmaya ara verdi. İzleyiciler, sanıklar ve basın mensuplarının çıkarıldığı salonda avukat Celal Ülgen ve ona destek olan avukatların bekleyişi devam ediyor.

SALONDA YUMRUKLAŞMA
Duruşmada sanık avukatlarıyla jandarma görevlileri arasında yumruklaşma yaşandı. Salona takviye jandarma ekipleri alındı.