İşte Erdoğan'ın o açıklaması..

Türkiye Başbakanı Erdoğan konuşmasına yolcuların güvenliği konusundaki iddialara yanıt vererek başladı: "Kendilerine terminal binalarımızda istihbarat imkanı sağlandı. Fakat içeriden birkaç kişi çıktı. Fakat bir grup çıkmadı. Daha sonra bu çıkanlar da tekrar uçağa döndüler ve kendilerine uçakta her türlü ihtiyaçları giderilmek suriteyle yemek içecek vs. muntazaman verildi. Bunun yanında içeride herhangi bir sağlık noktasında sıkıntı olur diye tedbirler zaten alınmıştı. Bununla ilgili de yine içeriye doktor falan gönderildi. Böyle bir sıkıntı yoktu.

Zaten havaalanının bu konudaki mükemmeliyeti ortadadır. 
Gelen ihbar üzerine oradaki araştırmalar yapıldı. Maalesef bu tür malzemeler var ve bu malzemelerle ilgili olarak çalışmalar yapıldı ve bunlar tutanaklarla tespit edilmek suretiyle bu araştırma yapıldı. Bu araştırmalar yapıldıktan sonra da bunlara el konmak suretiyle bunlar bizim ilgili noktadaki birimlerimize gönderildi. Ki bunların neler olduğu noktasında çalışmaları o birimlerimiz yapıyor. Ve tabii gerek gönderilen yer gerekse gönderen yer, bunların hepsi belli. Konuyla ilgili olarak da bu açıklamaları ilgili bilimlerimize yaptık. Özellikle burası önem arzediyor. O da şudur. Değerli arkadaşlar yolcu uçaklarıyla her halükarda asla bu tür savunma sanayine ait ya da silah mühimmat araç gereç hiçbir malzeme taşınamaz. Bu uluslar arası anlaşmaların gereğidir. Tabii havasahamızdan böyle bir şeyin geçmesine yönelik de bu tür bir iznin ve yolcu uçağıyla böyle bir şeyin yapılması zaten uluslararası uçuşlara da aykıdır. Hatta hatta ben biraz daha işi ileriye götüreceğim, yani toplu miktarda çakı bile götüremezsiniz. Bu bile yasaktır. Ama bu bile maalesef bu yasak çiğnenmiştir. 

'NERESİNİN İHBAR ETTİĞİ AÇIKLANMAZ'


“Suriye Savunma Bakanlığı’na gönderilen araç gereç mühimmattır ve şu anda bunlar bizim yine ilgili birimlerimizde incelemesi devam etmektedir. Daha sonra da gerekli açıklama yapılacaktır. Bunların hepsi tutanaklarla tespit edilmiştir. Yaklaşık 9 saatlik bir Esenboğa’da alıkonulmadan sonra tekrar kendi güzergahında yolcularla birlikte yolculuğuna devam etmiştir. Neresinin ihbar ettiği açıklanmaz. Bunu da artık sizin anlayışınıza bırakıyorum. “

Suriye’nin Türkiye’yi korsanlıkla suçladığının hatırlatılması üzerine Erdoğan şunları söyledi:

“Sayın Putin’in Türkiye’ye yapacağı ziyaret bir defa bizim dört gün önce yaptığımız telefon görüşmesinde zaten mutabık kaldığımız bir konudur. Tarihini birlikte diplomatik çevrelerimiz 3 Aralık olarak o görüşmeden sonra belirlemiştir. Yaklaşık 40-45 dakikalık bir görüşmeydi. O görüşme neticesinde de 3 Aralık’ta olacağı bugün Dışişleri yetkililerimiz tarafından açıklanmış olması gerekiyor. Bunlar farklı şeyler. Fakat açıklamanın istenmesi hususunda ise az önce de söylediğim gibi ne gönderildi bunların hepsi ilgili birim tarafından incelenmektedir. Rusya’nın askeri malzeme ihracatı yapan ajansı yani bizim makine kimya endüstrisi gibi bir kurumdan gönderdiği ihraç ettiği ürünler bunlar. Alıcı firma da Suriye Milli Savunma Bakanlığı. Şu anda da bu tür malzemelere el konulmuştur. Bunlar da ilgili birimlerimizdedir. Çalışmalar devam etmektedir.”