Cumhurbaşkanı Abdullah Gül; Kırım krizinin ardından ilk kez ABD Başkanı Barack Obama veRusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile aynı uluslararası toplantıda bir arada olacak. Dünya liderlerinin buluştuğu en önemli uluslararası toplantılardan biri olan Nükleer Güvenlik Zirvesi'nin üçüncü toplantısı; ABD, AB ve Türkiye ile Rusya arasındaki Kırım krizi nedeniyle ayrı bir anlam kazandı. Zirve çerçevesinde liderlerin önemli ikili görüşmelerde de bulunmaları bekleniyor.

ERDOĞAN VE FİDAN BU TOPLANTIYA GİTMİYOR
Nükleer Güvenlik Zirvesi'nin üçüncü toplantısı, 24 - 25 Mart tarihlerinde Lahey'de yapılacak. Birinci zirve 2010'da ABD -Washington'da, ikinci zirve 2012'de Güney Kore - Seul'de yapılmıştı. Bu iki zirveye, Türkiye'yi temsilen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan katılmıştı. Daha önce Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı Yönetim Kurulu Üyeliği yapan MİT Müsteşarı Hakan Fidanda, "nükleer şerpa" olarak bu iki zirvede, Erdoğan'ın heyetinde yer almıştı. Erdoğan'ın bu yıl katılmamasında yerel seçimin son haftasına girilecek olması etken oldu. Paralel devlet ididaları çerçevesindeki gelişmelerin de etkisiyle Fidan da, bu yıl heyette yer almadı.

GÜL'ÜN HEYETİNDE ÜÇ ÖNEMLİ İSİM
Lahey'de pazartesi ve salı günü yapılacak zirveye, bu yıl Cumhurbaşkanı Abdullah Gül katılacak. Gül'ün heyetinde; Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, Genelkurmay Harekat Başkanı Korgeneral Erdal Öztürk ile Türkiye Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Zafer Alper yer alacak.

NÜKLEER GÜVENLİK KONUŞULACAK
Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamada, zirveyle ilgili şu bilgiler verildi:
"Sayın Cumhurbaşkanımız, Nükleer Güvenlik Zirvesi Üçüncü Toplantısına katılmak üzere 23-25 Mart 2014 tarihlerinde Hollanda’yı ziyaret edeceklerdir. Lahey’de düzenlenecek olan Zirve, nükleer terörizmle mücadele, dünyadaki nükleer madde stokunun azaltılması, nükleer ve radyolojik maddelerin emniyetinin pekiştirilmesi ile bu çerçevedeki uluslararası işbirliğinin arttırılması gündemiyle toplanacaktır.
Türkiye, 2010 yılında Vaşington’da başlayan Nükleer Güvenlik Zirvesi sürecine başından bu yana etkin biçimde katılmaktadır. Nükleer tesislerin ve maddelerin fiziksel korunması, düzenleyici denetim mekanizmaları, yasadışı nükleer ve radyoaktif madde kaçakçılığıyla etkin mücadele, nükleer emniyet ve güvenlik sistemlerinin entegrasyonu ile acil durum hazırlık planlamaları, ülkemizin nükleer güvenlik konularındaki politika önceliklerini teşkil etmektedir. Sayın Cumhurbaşkanımız, Zirve ve marjında yapacakları görüşmelerde tüm bu hususlar ve dünya gündeminde yer alan önemli konular hakkında muhataplarıyla fikir teatisinde bulunacaktır."

OBAMA VE PUTİN'İN KATILIMI
Zirvenin açılış konuşmasını, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun yapacak. Zirveye 58 ülkenin lideri katılacak. Zirveye; eğer programlarında değişiklik yapmazlarsa ABD Başkanı Barack Obama, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in de katılacak. Gül, Obama ile Putin; Kırım krizinin ardından ilk kez aynı ortam içinde, uluslararası bir toplantıda buluşacak. Zirve sırasında liderler, ikili görüşmeler de yapacak. İkili görüşmelerin planlamaları yapılmaya başlandı. Ancak ikili görüşmelerin nihai planlamalarının zirve sırasında kesinleşeceği dile getirildi.