Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İzmir Foça’daki askeri aracın geçişi sırasındaki patlamaya ilişkin net bilgilerin henüz gelmediğini belirterek, ”Bu maalesef terörün yayılma noktasındaki attığı adımların bir başka örneği” dedi.

ATO’nun Congresium Salonu’nda gerçekleştirilen Özürlü Memur Seçme Sınavı Kura Çekim Töreni’ne katılan Başbakan Erdoğan, yaptığı konuşmada, milletin desteğiyle istihdamda artış sürecinin devam edeceğini belirtti.

-“YÜZDE 3’TEN TAVİZ VERMEYECEĞİZ”-

Erdoğan konuşmasında engellilerin kamuda işe yerleştirilmesiyle ilgili olarak, “Sizlere şunu da bir müjde olarak verebilirim. O da şudur: Kamuda ne kadar yüzde 3’e tekabül eden engelli ihtiyacı varsa, bundan sonra bu engelli yerleştirmeyle ilgili kamudan biz bu tespiti yaptıktan sonra resen bu imtihanları başlatacağız. Başbakan olarak bizim talimatımızla bu adımı atmak suretiyle belli bir periyotta buralar dolana kadar engelli kardeşlerim kamuda yerini almış olacak. Bu yüzde 3’ten taviz vermeyeceğiz ve bunu çözeceğiz inşallah” diye konuştu.

EĞİTİM DÜZEYİ ARTTIKÇA ENGELLİ İSTİHDAMI DA ARTIYOR-

Türkiye büyüdükçe ve şartlar iyileştikçe bunu istihdama yansıtmaya devam edeceklerini belirten Erdoğan, işsizlik sorununu da kısa sürede çözeceklerini ifade etti. Konuşmasında atama ile eğitim arasındaki ilişkiye de dikkat çeken Erdoğan, 7 bin 746 kişilik kadro ilanına Türkiye genelinde 128 bin 330 kişinin başvurduğunu, ilan edilen kadronun 16 katı başvurudan eğitim düzeyi arttıkça daha fazla istihdam edebildiklerini kaydetti. Kadro için başvuran her 2 lisans mezunundan ve 5 ön lisans mezunundan birini istihdam ettiklerini belirten Erdoğan, ilköğretim, ortaöğretim ve lise mezunları arasında büyük bir yığılma olduğunu, bu kademelerde istihdam oranının azaldığını ifade etti. Erdoğan, lise mezunu 16 kişiden birinin, ilk ve ortaokul mezunlarından ise her 66 kişiden birinin istihdam edilebileceğini söyledi.

-“ÖZÜRLÜ DEĞİL ENGELLİ”-

Hükümetleri döneminde engelli vatandaşların önünü açacak yasal, Anayasal ve kurumsal düzenlemelerden bahseden Erdoğan, özel eğitim okullarında, özel eğitim sınıflarında ve kaynaştırma sınıflarında okuyan engelli öğrenci sayısındaki artışlara da dikkat çekti. Engelli vatandaşların önündeki engelleri kaldırmaya ve eksikleri gidermeye devam ettiklerini ifade eden Erdoğan, “özürlü” ifadesine karşı olduğunu, bu konuda mevzuattan “özürlü” ifadesini kaldırarak yerine “engelli” ifadesini koyacaklarını söyledi. Engellilerle ilgili çıkardıkları kanunla engellilere en tabi haklarını teslim ettiklerini ifade eden Erdoğan, “Bunu yardım ya da lütuf anlayışıyla değil haklarını teslim etme anlayışıyla yürütüyoruz” diye konuştu.