Spor Toto Süper Lig'de 2012 yılının ilk derbisi, Kadıköy Şükrü Saracoğlu Stadı'nda Fenerbahçe ile Beşiktaş arasında oynanacak. Saat 19:00'da başlayacak dev mücadeleyi, hakem Özgür Yankaya yönetecek.

Spor Toto Süper Lig'de 2012'nin ilk derbisinde Fenerbahçe ile Beşiktaş bugün Kadıköy'de karşı karşıya gelecek.

Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadı'nda saat 19.00'da başlayacak dev maçı, kariyerinde ilk derbisine çıkacak hakem Özgür Yankaya yönetecek. Yankaya'nın yardımcılıklarını Erdinç Sezertam ile Orkun Aktaş yapacak. Müsabakanın dördüncü hakemi ise Serkan Çınar.

Süper Lig'de son maçlarını kaybeden iki ekipten Fenerbahçe 48 puanla ikinci, Beşiktaş ise 45 puanla üçüncü sırada yer alıyor.

Sezonun ilk yarısında Beşiktaş'ın ev sahipliğinde Fiyapı İnönü Stadı'nda oynanan karşılaşma 2-2 bitti.

MOUSSA SOW İLK 11'DE 
34 maçtır kadıköy'de yenilmeyen Fenerbahçe'de, gözler yeni transfer Moussa Sow'un üzerinde olacak. Aykut Kocaman, Afrika Kupası'ndan hazır dönen ve son antrenmanlara katılan Moussa Sow'u ilk 11'de sahaya sürecek.

Fenerbahçe'de Sezer Öztürk dışında tüm futbolcular oynayabilecek durumda... Sol kasık bölgesinde zorlama olan Mehmet Topuz, hafta boyu çalışmalarını takımdan ayrı sürdüren Emre Belözoğlu ile Gökhan Gönül takımdaki yerlerini alabilecek.

Sarı-lacivertli ekipte oynamaları halinde Alex, Cristian, Gökhan Gönül, Serdar Kesimal, Caner Erkin ve Orhan Şam oynadıkları ve sarı kart gördükleri takdirde cezalı duruma düşecek.

BEŞİKTAŞ'TA EKSİK ÇOK! 
Beşiktaş'ta ise cezalı ve sakat oyuncuların çokluğu dikkat çekiyor. Mersin idman Yurdu ile oynanan karşılaşmada sakatlanan Hilbert ile İsmail Köybaşı, uzun süredir sakatlığı bulunan Aurelio, kart cezalıları Manuel Fernandes ile Ricardo Quaresma'ya iki yeni isim daha eklendi.

Sol ayak üst bölgesinde ödem oluşan Hugo Almeida ve arka adalesindeki sertlik nedeniyle Mersin İdman Yurdu karşılaşmasında kadroya alınmayan Rüştü, Fenerbahçe derbisinde oynayamayacak.

EZELİ RAKİPLER 330. KEZ KARŞI KARŞIYA GELİYOR 
Ezeli rakipler Fenerbahçe ile Beşiktaş, bugün yapacakları Spor Toto Süper Lig'de 2012'nin ilk derbisiyle birlikte 330. kez karşı karşıya gelecek.

İki ekip arasında 28 Kasım 1924 tarihinde, Fenerbahçe'nin 4-0 galibiyetiyle başlayan 88 yıllık ezeli rekabette Fenerbahçe'nin galibiyet ve gol sayısında üstünlüğü bulunuyor. Bugüne dek yapılan 329 maçta Fenerbahçe 123, Beşiktaş 120 galibiyet alırken, 86 karşılaşmada ise taraflar birbirlerine üstünlük sağlayamadı.

Rekabette Fenerbahçe'nin toplam 448 golüne, Beşiktaş 417 golle karşılık verdi.

EN FARKLI GALİBİYETLER 
Derbi mücadelesinde, iki takım da birbirlerine karşı en farklı skorlu galibiyetlerini 7'şer golle aldı.

Fenerbahçe, Beşiktaş karşısında en farklı skorlu galibiyetini 6 Aralık 1958'de oynanan özel maçta 7-0'lık skorla elde etti. Beşiktaş ise 23 Mart 1941'deki özel karşılaşmada ezeli rakibini 7-1 yenmeyi başardı.

LİGDE FARKLI SKORLAR 
Ligde ise Beşiktaş, 6 Ocak 1990 tarihinde Fenerbahçe'yi 5-1 yenerek en farklı skorlu galibiyetini elde etti.

Siyah-beyazlılar ayrıca, 16 Mayıs 1987 ve 21 Kasım 1987'deki lig maçlarında ezeli rakibini 4-0'lık skorlarla yendi.

Fenerbahçe ise Beşiktaş'a karşı ligdeki en farklı skorlu galibiyeti 7 Mart 1976'da 3-0'lık sonuçla aldı.

EN GOLLÜ MAÇLAR 
Ezeli rakipler arasında geride kalan 329 maçta, penaltılar hariç en fazla golün atıldığı karşılaşmada sporseverler toplam 9 gol izledi.

İnönü Stadı'nda 11 Ağustos 1974 tarihinde yapılan TSYD Kupası maçını Beşiktaş 5-4 kazanırken, filelere giden toplam 9 gol, 88 yıllık rekabette bir maçta atılan en fazla gol olarak tarihe geçti.

Ayrıca, 19 Mayıs 1955'te yapılan Atatürk Kupası maçı da 4-4 berabere sonuçlanırken, 1 Temmuz 1960'daki Cemal Gürsel Kupası karşılaşmasını ise Fenerbahçe 6-2 kazandı.

DERBİ GOLCÜLERİ 
Ezeli rekabette en fazla golü Beşiktaş'ın efsane kaptanı Hakkı Yeten attı.

Fenerbahçe'ye karşı 58 kez Beşiktaş forması giyen ''Baba'' lakaplı Hakkı Yeten, 32 kez ezeli rakiplerinin filelerini havalandırdı.

Fenerbahçe adına Beşiktaş'a en fazla golü ise 19 golle Cemil Turan kaydetti.

EN ÇOK FORMA GİYENLER 
Beşiktaş-Fenerbahçe derbilerinde en çok forma giyen futbolcu unvanı ise Beşiktaşlı Rıza Çalımbay'a ait.

Rıza Çalımbay, siyah-beyazlı formayla Fenerbahçe karşısına 64 kez çıktı. Bu futbolcuyu 61 maçla Beşiktaşlı Şeref Görkey, 59'ar maçla da Beşiktaşlı Ulvi Güveneroğlu ile Fenerbahçeli Müjdat Yetkiner izliyor.

İKİ TAKIMDA DA OYNAYANLAR 
Ezeli rekabetin 88 yıllık geçmişinde iki takım formasını da giyen pek çok futbolcu bulunuyor.

Bunlar arasında son 20 yılda iki takımda da oynayan futbolcular şöyle:

Adem İbrahimoğlu, Ali Kemal Denizci, Engin İpekoğlu, Tayfur Havutçu, Feyyaz Uçar, Saffet Sancaklı, Sergen Yalçın, Oktay Derelioğlu, Alpay Özalan, Ahmet Yıldırım, Emre Aşık, Ali Güneş, Tayfun Korkut, Murat Şahin, Mustafa Doğan, Mert Nobre, Fahri Tatan, Tümer Metin, Mehmet Yozgatlı, Rüştü Reçber, Burak Yılmaz, Mehmet Aurelio.