Türk bayrağını, oyunda altın madalya kazanan milli tekvandocu Servet Tazgül taşıdı.

2012 Londra Olimpiyat Oyunları, 80 bin kişilik Olimpiyat Stadı'nda düzenlenen görkemli kapanış töreniyle sona erdi.

Olimpiyat Stadı'nda yapılan ve yerel saatle 21.00'de başlayan törenden saatler önce stadı dolduran binlerce sporsever, 3 saat süren törende unutulmaz bir gece yaşadı.

''İngiliz Müziği Senfonisi'' temalı törenin sanat direktörlüğünü Kim Gavin yaptı. Tarihi saat kulesi Big Ben'in çalmasıyla başlayan kapanış töreninde, Olimpiyat Stadı'nın ortasına başkentin London Eye, Big Ben, Tower Bridge gibi simgelerinin dev maketlerinden oluşan sahne kuruldu.

Kuş bakışı bakıldığında Birleşik Krallık bayrağı şeklinde görülen sahnede, İngiliz müziğinin son 50 yılı işlendi.

İngiltere'nin eski Başbakanı Winston Churchill'in de canlandırıldığı törende, aralarında 400 çocuğun bulunduğu, toplam 4 bin gönüllü yer aldı.

İngiltere Kraliyet tahtının üçüncü sıradaki varisi Prens Harry ve Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) Başkanı Jacgues Rogge'un törene katılmasının ardından ülkenin milli marşı çalındı.

Stadın ortasındaki dev maketlerin kaldırılmasının ardından oyunlara katılan 204 ülkenin bayrakları sporcuları tarafından stada getirildi. Türkiye'nin bayrağını olimpiyatlarda altın madalya kazanan milli tekvandocu Servet Tazegül taşıdı. Bu arada olimpiyat tarihinde mücadele eden ilk ampute atlet olma özelliğini taşıyan Oscar Pistorius da Güney Afrika'nın bayrağını taşıyan isim oldu.

Oyunların son madalya töreni, erkekler maratonunda dereceye giren ilk 3 sporcu için yapıldı. Ardından oyunlara katılan bazı atletler, gönüllülere teşekkür çiçekleri sundu. Londra Olimpiyat Oyunları'nda 70 bin gönüllü görev yaptı.

ÜNLÜ İSİMLER SAHNE ALDI

Kapanış töreninde, Muse, Spice Girls, George Michael, Fatboy Slim, Pet Shop Boys, The Who, Brian May, Russell Brand, Kaiser Chiefs, Annie Lennox, Jessie J, One Direction, Spelbound, Ray Davies, Emeli Sande gibi birçok ünlü İngiliz grup ve sanatçı şarkılarını seslendirdi.

Beatles grubunun üyesi John Lennon'ın ''Imagine'', Queen grubunun ''Bohemian Rhapsody'' gibi dünya müziğinin efsaneleşen bazı şarkıları tribünlere yansıtılan videolar ve koro eşliğinde seslendirildi.

İngiliz modasına da değinilen törende, büyük reklam panoları stadyuma getirildi ve bu panoların içerisinden aralarında Kate Moss ve Naomi Campbell'ın da bulunduğu ünlü modeller çıkarak, sahneye yürüdü.

Bu arada töreni tribünden izleyen İngiltere Başbakanı David Cameron ile eşi Samantha Cameron ve Londra Belediye Başkanı Boris Johnson'ın birçok şarkıda ayağa kalkarak, dans ettiği ve şarkılara eşlik ettiği görüldü.

Londra Belediye Başkanı Boris Johnson olimpiyat bayrağını, Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) Başkanı Jacgues Rogge'e teslim etti. Rogge ise bayrağı 2016 Olimpiyat Oyunları'na ev sahipliği yapacak Brezilya'nın başkenti Rio'nun belediye başkanı Eduardo Paes'e devretti. Devir töreninden sonra Brezilya'nın milli marşı çalındı ve Brezilya gösterisini sundu. Brezilya'nın gösterisi sırasında sahneye dünyaca ünlü futbolcu Pele de çıktı.

Kapanış törenini, açılışta olduğu gibi dünya genelinde yaklaşık 1 milyar kişinin televizyondan izlediği tahmin ediliyor.

''TEŞEKKÜRLER LONDRA''

Londra Olimpiyat Oyunları Organizasyon Komitesi (LOCOG) Başkanı Sebastian Coe kapanış töreninde yaptığı konuşmada, kendilerine gösterilen güvene ve başarılı oyunlar ortaya koymak için katkıda bulunan herkese teşekkür etti.

Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) Başkanı Jacgues Rogge da İngiltere'yi kutlayarak, ''Dünyaya İngiltere'nin ev sahipliğini gösterdiniz. Teşekkürler Londra'' dedi.

Konuşmaların ardından 16 gündür yanan olimpiyat meşalesi söndürüldü ve oyunlar resmen sona erdi.

Tören, havai fişek gösterisiyle sona erdi.