Futbolda Dünya Kupası’nın sahibi 8 Haziran’da belli oldu bile. Tek sorun dünya futbolunun patronu olduğunu iddia eden FIFA’nın bu turnuvayı tanımaması...

Çocukken mahallede top oynayanlar bilir. Mahalle futbolunda sıkı bir kast sistemi vardır. Bu sistemin tepesinde mahallenin afili delikanlıları bulunur. Onlar fuleli koşularla, şık çalımlarla toprak sahanın parlayan yıldızlarıdır. Takımın taktiğini, kimin hangi mevkide oynayacağını belirlerler. 

Sistemin en altındaysa en zayıf halkayı oluşturan, bazı kendini bilmezlerin ‘kazma’, ‘balta’ gibi lakaplar taktığı çocuklar bulunur. Kalpleri her ne kadar futbol aşkıyla çarpsa da ayaklarındaki kabiliyet aynı doğrultuda olmadığı için bu talihsizler, bazen “Sen git kumda oyna” diyerek takımdan dışlanır, eksik biri olduğundaysa kaleye ya da defansın bir kenarına geçirilmek suretiyle kendilerini
avutmaları sağlanır.

Listeye önce ‘toplu’ çocuk yazılır

Sistemin kilit noktasındaysa bir kişi vardır: Futbol topu olan çocuk. Esasında bulundukları konum itibariyle mahallenin afili abilerinden de yüksek konumda sayılırlar. Çünkü yetenek o abilerde olsa da ortada top yoksa maç da yoktur. Topu olan çocuklar istediği kadar ‘kazma’ olsun, takımda kendilerine yer bulabilirler. Hatta biraz açıkgöz olanları takımda kimin oynayacağını bile belirler.

Modern futbolda da aynı durum geçerli. Bu günlerde Dünya Kupası’nda  mahallenin afili abilerini izliyoruz. Messi’ler, Neymar’lar milyonları coşturuyor. Topun sahibi zaten belli: FIFA. Bir de mahallenin öteki çocukları var.
Onlar FIFA tarafından çeşitli sebeplerle sahada yer bulamayanlar. “Gidin kumda oynayın” denilenler. Yani FIFA’nın tanımadığı futbol takımları. Aralarında siyasi olarak tanınmayan KKTC de var, İspanya izin vermediği için bir türlü FIFA’ya giremeyen Cebelitarık da. Bakmışlar ki top sahibi çocuk, sürekli “Kazmalar” diyerek kendilerini aşağılamakta, çareyi kendi aralarında oynamakta bulmuşlar. 2006’dan beri FIFA Dünya Kupası’nın oynandığı her yıl, aynı zamanlarda kendi aralarında alternatif bir dünya kupası organize ediyorlar. 

Kıbrıs 7/24