Kadınların haklarını korumak, geliştirmek, yaşamın her alanındaki işlevlerini güçlendirmek ve toplumsal yaşamda yer almalarını sağlamlaştırmak amacıyla oluşturulan Kadın Çalışmaları Dairesi, dün, Merit Lefkoşa Otel’de düzenlenen etkinlikle tanıtıldı.
Başbakan İrsen Küçük, eşi Gülin Küçük, TC Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Şerife Ünverdi, Sayıştay Başkanı Osman Korhan, bazı bakan ve milletvekilleri, sivil toplum örgütü temsilcileri ile çok sayıda konuk katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan törende sırasıyla, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Şerife Ünverdi ile Başbakan İrsen Küçük birer konuşma yaptı. Konuşmaların ardından etkinlik resepsiyonla devam etti.
Başbakan İrsen Küçük, etkinlik sırasında yaptığı konuşmada, bugün bir ilki gerçekleştirmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Küçük, yasası 2002’de UBP’nin iktidarda olduğu bir dönemde çıkarılan, ancak iktidar değişikliğinden dolayı kurulamayan Kadın Çalışmaları Dairesi’nin kendilerinin iktidarda olduğu bir dönemde kurulmasının kendileri için gurur kaynağı olduğunu belirtti.
Güçlü toplumların temelinde güçlü ailelerin bulunduğunu ve Türk toplumunun da gücünü güçlü aileden aldığına işaret eden Küçük, kurulan birimin, aile yapısını daha da güçlendirip, kadını daha iyi bir noktaya yükselteceğinden emin olduğunu söyledi.
Başbakan Küçük, kurulmasına herkesin katkı koyduğu birimin ileride çok daha aktif görev üstlenecek bir konuma geleceğini kaydetti. Küçük, amacın, toplumun yarısını oluşturan kadınların her alandaki üretkenliğini sağlamak, güçsüzlüğünü ortadan kaldırıp, çok daha güçlü bir yapıya kavuşturmak olduğunu belirtti. 
Parlamento ve hükümetteki kadın sayısının artırılmasından yana olduklarını kaydeden Küçük, müsteşar ve müdür makamlarında görev yapan kadınların her geçen gün arttığına dikkat çekti.

Ünverdi: Mutluluk ve gururunu yaşıyoruz

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Şerife Ünverdi de konuşmasında, hükümetin reformlarından birinin daha bugün hayata geçirilmesinin mutluluk ve gururunu yaşadığını söyledi.
Ünverdi, hayatın her alanına, her yerde bir kadın eli, kadın emeği ve kadınların özverisi bulunduğuna işaret ederek, bunun bir yük değil, bir onur ve ayrıcalık olduğunu belirtti. Ünverdi, “Kadın kimi zaman bir anne, kimi zaman büyük bir mücadelenin arkasındaki en büyük aktör olmuştur” dedi.
Hayattaki onurlu yerini alırken kadının birçok haksızlığa ve mağduriyete uğradığını kaydeden Ünverdi, ülkede de kadının hem psikolojik, hem de fiziki şiddete maruz kaldığını ve bunun her geçen gün arttığını üzülerek gözlemlediğini söyledi.

4 ana hizmet birimi

Kadın Çalışmaları Dairesi, yasa ile verilen görevlerin etkin bir şekilde yürütülmesini sağlayabilmek açısından 4 ana hizmet biriminden oluşuyor.
Bu birimler şöyle: “Kadın Statüsü ve Sorunları Birimi”, “Sosyo-Psikolojik Birimi”, “Kadın Konukevi ve Aile Danışma Birimi” ve “Eğitim ve Beceri Geliştirme Birimi”.










KAYNAK : KIBRIS