KİMSE ÖNÜNÜ GÖREMİYOR… KKTC’de sık sık yapılan seçimler, siyasetçilerin ülke yararına değil, kişiye özel yasalara ve bakanların yeniden milletvekili seçilebilmelerine yönelik adımları, ülke ekonomisine zor günler yaşatıyor. Yatırımcılar, uzun vadeli plan yapamamaktan şikayetçi


SEÇİMLER EKONOMİYE KAYIP… Ekonomide olmazsa olmaz olarak görünen çok sayıda yasa, siyasetin yaklaşık 1.5 yıldır içerisinde bulunduğu çıkmaza takıldı. Beklenen birçok yasa gerçekleşmedi, Rekabet Kurulu aktifleştirilemedi, ihracatın önündeki engeller aşılamadı


ÇERKEZ: SİYASET ODAKLI EKONOMİ BİZİ BİTİRDİ… Ticaret Odası Başkanı Günay Çerkez, yaşanan siyasi kaostan ekonominin büyük yara aldığını söyledi ve “Ekonomi beklemez. Siyaset odaklı ekonomi yapılıyor. Bu ülkede sadece siyasiler yaşamıyor. Bizi daha çok büyük sıkıntılar bekliyor” diye konuştu.


ÇIRALI: İŞLER DURMA NOKTASINDA… Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı, seçim dönemleri ve seçim yasaklarının her dönem kendilerini etkilediğini söyledi ve işlerin durma noktasına geldiğini kaydetti. Çıralı, her seçim döneminin bir kayıp olduğunu vurguladı ve “Bizim ülkede de seçimler hiç bitmedi. Her seçim ekonomi için, ülke için büyük kayıp” dedi



İş dünyası, sanayici, ülkede yaşanan siyasi gelişmelerden rahatsız. İyice dibe vuran ekonomi ve çalışmayan ekonomik sisteme rağmen, üst üste yapılan seçimler ve yaşanan siyasi belirsizlik, iş adamalarının ve esnafın umutlarını iyice söndürdü.


Her seçimde devlet dairelerinin ve bakanlıkların işlemez hale geldiğini söyleyen iş dünyasının örgüt temsilcileri, “Siyaset bizi öldürdü. Ülkede seçimler bitmedi. Ekonomi odaklı siyaset yerine tam tersi uygulandı. Hükümet kurulsa bile sistem değişmedikçe ekonomi dibe vurmaya, iş adamı sancı  çekmeye mahkumdur” diye konuştu.



Çerkez: Ekonomi durma noktasına geldi
Ticaret Odası Başkanı Günay Çerkez, yaşanan siyasi gelişmelerden oldukça tedirgin olduklarını söyledi. Çerkez, yılın başında bu senenin de ekonomi odaklı değil,  siyasi odaklı geçeceğini söylediklerini anımsatarak, 18 Şubat’ta, yapılan ekonomik program sunumunda da bunu dile getirdiklerini vurguladı. Çerkez, programın uygulanmasının mümkün olmayacağını bildiklerini, zaten UBP Kurultayı,  Lefkoşa Türk Belediyesi seçimleri derken şimdi daha üzerinden kısa bir zaman geçmesine rağmen erken seçimin gündeme geldiğini ve tahminlerinde yanılmadıklarını ifade etti. Tüm belirsizliklerin ötesinde, ekonomik hayatın durma noktasına geldiğini belirten Çerkez, şunları kaydetti: “Bizim ülkemizde seçim olacağından, gerek seçim yasaklarından gerekse hükümetin de resmen olmaması, iş hayatını tamamen durdurdu. Bakanlıklarda, dairelerde iş yapacak insan yok. Ama ekonomik hayat devam ediyor. İşletmelerin değişik bakanlıklardan alması gereken onay ve evraklar var. Bunların aksaması iş adamlarını ciddi şekilde etkiliyor. İnsanların halkı para harcaması da yavaşlıyor.”



“Bu ülkede sadede siyasiler yaşamıyor”
Çerkez, erken siyasi seçimin bir anayasal hak olduğunu, buna itirazları olmadığını ancak başka ülkelerde seçim olacağı zaman günlük hayatın durmadığını dile getirdi. “Ekonomi beklemez” diyen Çerkez, erken seçimin ardından geçici hükümet kurulsa bile herhangi bir faaliyet yapamayacağını bunun da ekonomik hayatı bitireceğini belirtti. Çerkez,  hükümet kurulana kadar en erken Ağustos sonunun geleceğini de söyledi ve “Bu yıl da maalesef bu şekilde geçecek. Hep siyaset önde gidiyor. Siyaset odaklı ekonomi yapılıyor. Siyasiler kendi pozisyonları için her türlü manevrayı yaparken, günlük işler için  de görevlerini yerine getirmeli.  Aksi halde her şey yavaşlar. Bu ülkede sadece siyasiler yaşamıyor. Çok umutsuzuz. Üzülüyorum. Siyasilerin gözünde koltuktan başka bir şey yok. Siyasiler Türkiye’nin vermiş olduğu kamu maaşının güvenine dayanıyor. Ama özel işletme ve sektörü de düşünmek zorundalar. Bizi daha çok büyük sıkıntılar bekliyor” diye konuştu.




Çıralı: Her seçim dönemi büyük kayıp
Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı, seçim dönemleri ve seçim yasaklarının her dönem kendilerini etkilediğini söyledi ve işlerin durma noktasına geldiğini kaydetti. Çıralı,  her seçim döneminin bir kayıp olduğunu vurgulayan Çıralı, “Bizim ülkede de seçimler hiç bitmedi. Bunu artık önümüzdeki süreçte Meclis’ gelecek olanların iyi düşünmesi gerekir.  Seçimleri azaltmak ve ya da aynı tarihe getirip bir seferde yapmak gerekir.  Seçim süreçlerinde gerçek politikalar uygulanmaz. Popülist politikalar ön plana çıkar. Her seçim ekonomi için, ülke için büyük kayıptır. Umudumuz yok. Şimdi geçici hükümet kurulsa bile rutin işleri yapacak” ifadelerini kullandı.







Kerem: Umudumuz yok
Gıda İthalatçıları Birliği Başkanı Özdal Kerem, yaşanan siyasi sürecin ekonomi dünyasına yansımaları ile ilgili çok endişeli bir süreç yaşadıklarını vurgulayarak, ülkedeki siyasi sistemin iş dünyasının önünü tıkadığın yıllardır söylediklerini, bugün de söylenenlerin gerçekliğini yaşadıklarını kaydetti. Ülkede ekonomik anlamda ciddi bir devlet politikası olmadığını ve kişilere, hükümetlere dayalı kısa vadeli, günlük politikalarla ekonominin yara aldığını belirtti.  Kerem, “Bu nedenle ulusal konseyin ne kadar gerekli ve önemli olduğunu söyledik. Bu da bizi haklı kıldı.  Siyasetin bugün yaşadığı çıkmaz ve kaos aslında sistemin çok ciddi şekilde ele alınması gerektiğini ortaya koyuyor. Ülke sürekli seçimlerle geriye gitti. Ve iş dünyası da ciddi zararlara uğratıldı. Biz, beş, on yıl sonra göreceğimiz istikrarlı ekonomik programlar, ekonomi politikalarının yaşama geçmesini istiyoruz. Yeni hükümetten ekonomik açılım beklentimiz yok. Sadece ekonomi çarklarının, ihalelerin, sözleşmeler aksamasın yeter. Yeni hükümetlerin bu sistem içinde kaos yaşayacağını biliyoruz. Umutsuzuz...” şeklinde konuştu